L'investigador José J. Baldoví (ICMol), nou acadèmic de número de l'Acadèmia Jove d'Espanya

19/06/2024

L'Acadèmia Jove d'Espanya compta entre els seus objectius promoure la ciència com a opció professional entre la joventut

L'investigador de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), situat en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València, forma part dels set nous acadèmics triats d'entre un total de 142 candidatures

L'investigador distingit del Pla Gen-T José Jaime Baldoví Jachán, director del grup 2D Smart Materials en l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), situat en l'àrea d'investigació del Parc Científic de la Universitat de València, ha sigut triat nou Acadèmic de Número de l'Acadèmia Jove d'Espanya. Al costat de l'investigador, han sigut triades quatre investigadores i dos investigadors d'entre 142 candidatures, després de ser avaluats per un comité internacional expert format per personal investigador de gran prestigi que abasten diferents àrees del coneixement.

L'elecció va ser efectiva el 17 de juny en reunió extraordinària de la Junta General de l'Acadèmia Jove d'Espanya. Els nous Acadèmics i Acadèmiques de Número triats al costat de Baldoví són Elena del Rotle García, Rosa María Fernández García, Francisco Pelayo García de Arquer, Irene Lebrusán Murillo, Ana Ortega Molina i Carlos Tornero Dacasa. “Els seus perfils cobrixen diferents àmbits del coneixement incloent l'arqueologia, sociologia, biologia, estudi d'aplicacions mèdiques, electrocatàlisi, química teòrica o filogenòmica”, destaca la institució acadèmica. El treball de  tots els seleccionats representa més de 400 articles científics, el desenvolupament d'onze patents, grans reconeixements i premis, i les ajudes més prestigioses i competitives del European Research Council (ERC), entre altres.

"L'Acadèmia Jove d'Espanya representa un fòrum d'intercanvi de coneixement, experiència i lideratge entre joves investigadors i investigadores amb trajectòries professionals excel·lents. Em sent enormement agraït per la confiança depositada en mi i el reconeixement, així com per tot el creixement professional i personal que suposarà esta experiència", explica Baldoví.

ERC Starting Grant i Plan Gen-T

José J. Baldoví (Xàtiva, 1986) desenvolupa la seua investigació en el ICMol i és membre del personal docent i investigador del departament de Química Física de la Universitat de València. Actualment lidera un projecte ERC Starting Grant i és representant d'Espanya en el Comité de Gestió de l'Acció COST SuperQumap. La seua activitat investigadora se centra en el desenvolupament de marcs teòrics i computacionals per al disseny químic de dispositius intel·ligents moleculars i bidimensionals per a tecnologies de la informació. El seu treball interdisciplinari integra física, química i ciència de materials per a explorar aplicacions emergents en camps com la magnònica, l'espintrònica, la computació quàntica i els dispositius de detecció.

Va ser investigador postdoctoral Marie Sklodowska-Curie (2017-2019) de la Comissió Europea en l'Institut Max Planck per a l'Estructura i Dinàmica de la Matèria a Hamburg (Alemanya). En 2009 es va llicenciar en Química, completant un Màster (2012) i un Doctorat en Nanociència i Nanotecnologia (2016) a la Universitat de València, amb premi extraordinari en totes les etapes de la seua vida acadèmica. La seua tesi doctoral, basada en el disseny racional de nanoimans moleculars amb aplicacions en nanociència, espintrònica molecular i tecnologies quàntiques, va ser triada millor tesi en Química de la Universitat de València en 2017.

"L'Acadèmia Jove d'Espanya representa un fòrum d'intercanvi de coneixement, experiència i lideratge entre joves investigadors i investigadores amb trajectòries professionals excel·lents. Em sent enormement agraït per la confiança depositada en mi i el reconeixement, així com per tot el creixement professional i personal que suposarà esta experiència"

Premios_rePCV_2024

En el seu grup, 2D Smart Materials, supervisa en l'actualitat a un postdoc Marie Sklodowska-Curie, dos investigadors postdoctorals, cinc tesis doctorals i dos estudiants de grau. Ha publicat més de 65 articles en revistes internacionals, un capítol de llibre i tres articles de divulgació científica, a més d'haver impartit 30 conferències convidades en congressos internacionals i huit seminaris convidats. A més, posseïx un Màster en Comunicació Científica que li permet transmetre el valor de la ciència a la societat a través de diferents articles i esdeveniments de divulgació científica.

"Vaig decidir presentar la meua candidatura per a poder aportar el millor de mi davant els valors i el caràcter multidisciplinari i inclusiu que representa a l'Acadèmia. Participar en esta mena d'iniciativa, no sols ens motiva a continuar esforçant-nos, sinó que també ens ajuda a visibilitzar el nostre treball i a connectar amb altres investigadors i investigadores que compartixen les nostres mateixes passions", destaca l'investigador del ICMol. 

Sobre l'Acadèmia

L'Acadèmia Jove d'Espanya es va fundar en 2019 i entre els seus objectius destaquen: (i) promoure la ciència com a opció professional entre la joventut, (ii) promocionar la capacitació científica a través del foment del saber, la investigació i la innovació com a motors del desenvolupament econòmic, (iii) servir de fòrum i plataforma per als joves investigadors del nostre país i (iv) servir de nexe entre joves investigadors espanyols que treballen a l'estranger i el nostre país.

Una de les característiques que distingixen a l'Acadèmia Jove d'Espanya és que la pertinença a la mateixa està limitada a cinc anys. Esta peculiaritat permet preservar la joventut dels 50 membres de la corporació, incorporant-se cada any 10 (7 enguany) nous Acadèmics que substituïxen a aquells la pertinença dels quals finalitza en eixa anualitat.

L'Acadèmia Jove d'Espanya destaca per la seua multidisciplinarietat. Els nous Acadèmics s'unixen per a completar una platilla de joves investigadors brillants entre els quals es troben: 30 ajudes del Consell Europeu d'Investigació (ERC), 17 Starting Grants, nou Consolidator Grants i quatre Proof-of-Concept, onze beques Marie Curie Sklodowska, 17 investigadors Ramón y Cajal i altres 16 amb programes d'excel·lència similars. Entre tots ells compten amb més de 100 patents i diverses aventures empresarials. L'Acadèmia està integrada per un personal investigador molt guardonat en comptar amb quatre Premis Princesa de Girona, un Premi Rei Jaume I, un Premi Julián Marías, dos Premis Miguel Catalán i cinc Premis de la Reial Societat Espanyola de Química, 5 Permis Nacionals d'Investigació per a Joves i un per a sèniors, un premi Juan Abelló de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia, un premi de la Reial Societat Espanyola de Física, un premi Agustín de Betancourt i Molina de la Reial Acadèmia d'Enginyeria, i varis i importants premis internacionals; un dels Acadèmics de Número posseïx dos Rècords Guinness i l'Expresident de l'Acadèmia Jove Espanyola va ser el primer president espanyol de la Unió of Pure and Applied Chemistry (*IUPAC).

Coneix més de la trajectòria de José Jaime Baldoví en la secció d'entrevistes EuroPark, la iniciativa de divulgació de projectes europeus que es desenvolupen en el Parc Científic de la Universitat de València

 

 

Posts recents