Carmen García, científica de l'IFIC, Premi Nacional d'Investigació 2024 en la categoria de Ciències Físiques

28/10/2024

La investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques en l'IFIC és la primera dona a aconseguir este premi. El guardó reconeix la seua trajectòria en física de partícules, on va participar en un dels experiments que va descobrir el bosó de Higgs

El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (MICIU) ha anunciat hui el llistat dels guardonats amb els Premis Nacionals d'Investigació 2024. La professora d'investigació de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), situat en el Parc Científic de la Universitat de Valéncia, Carmen García ha obtingut este reconeixement en la modalitat de Ciències Físiques Blas Cabrera. És la primera dona premiada en esta modalitat des que el Govern concedix estes condecoracions.

Carmen García ha obtingut este guardó per l'impacte de la seua trajectòria científica, reconeguda tant nacional com internacionalment, i l'excel·lència de les seues investigacions en matèria de física de partícules, centrada en l'estudi dels components fonamentals de la matèria i les seues interaccions. Destaquen les seues aportacions a la busca de partícules de vida mitjana llarga, desenvolupament de detectors de traces i la seua participació en l'experiment ATLES del Gran Colisionador d'Hadrons (LHC) del CERN, clau per al descobriment del bosó de Higgs.

Després de conéixer-se els noms dels premiats, la ministra Diana Morant ha manifestat que, “per primera vegada des que es convoquen els premis, dos dones han sigut guardonades en la categoria de Ciències Físiques, dels Materials i de la Terra i en la de Medicina”, trencant-se així amb una “anomalia històrica per la qual les dones no tenien la representativitat adequada en estos camps”.

Els Premis Nacionals d'Investigació que concedix el MICIU, que compten amb 20 modalitats dotades amb 30.000 euros cadascuna són, segons la ministra Diana Morant, “el reconeixement més important d'Espanya en l'àmbit de la investigació científica”. De la mateixa manera, Morant ha destacat el talent dels premiades i premiats, la “ciència d'excel·lència de les quals no sols contribuïx al progrés i benestar de la societat, sinó també a l'enfortiment del nostre país”. A més, la ministra ha remarcat que l'edició actual compte el major nombre de dones premiades fins a la data, “ja que en els anys anteriors es van presentar menys candidatures d'investigadores”.

Sobre la guardonada

Carmen García García (La Yesa, València, 1962) és doctora en Física per la Universitat de València (1990). Actualment exercix com a professora d'investigació del CSIC en l'Institut de Física Corpuscular (IFIC). Especialitzada en la física experimental de partícules, el seu treball s'enfoca en la construcció de grans detectors, la seua operació i l'anàlisi d'una gran quantitat de dades, sempre emmarcat en grans col·laboracions a escala internacional. Va realitzar la seua tesi doctoral en l'experiment Soudan-II, a Minnesota (els EUA), i posteriorment ha treballat en els dos grans acceleradors del CERN (Suïssa): en l'experiment DELPHI de l'accelerador LEP i en l'experiment ATLES del LHC. En este últim, es va descobrir el bosó de Higgs en 2012.

A més de dur a terme grans aportacions en el CERN, Carmen García ha sigut investigadora en el Rutheford Appleton Laboratory (el Regne Unit) i en el Argonne National Laboratory (els EUA). D'altra banda, García també ha ostentat els càrrecs de vicedirectora del IFIC; coordinadora de l'Àrea de Física i Tecnologies Físiques del CSIC; coordinadora adjunta de l'Àrea Global de Matèria del CSIC; presidenta de la Comissió de Grans Infraestructures del CSIC; i sòcia fundadora de l'empresa de base tecnològica Alibava Systems.

 

Entrades recents