Dos equips pertanyents al Grup d'Espectroscopia Gamma i Neutrons de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), situat en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic UV, GN-Vision i LINrem, han sigut premiats amb una ajuda de 20.000 euros cada un en la final del Hackathon Activa-T del CSIC, celebrada divendres passat 13 de juny a la Casa de la Ciència del CSIC de Sevilla
El CSIC va seleccionar a GN-Vision, LINrem, OncoLiCure i Selva-Si com a guanyadors d'esta edició, reconeixent el seu alt potencial innovador i donant suport al seu desenrotllament cap al mercat. Cada projecte rebrà una ajuda econòmica i assessorament per a materialitzar la seua idea de negoci i fundar una spin-off.
Els dos equips de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), situat en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), a més de centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València, finalistes en la Pitch Competition van ser: GN-Vision, integrat per Víctor Babiano Suárez i Jorge Lerendegui Marco, i LINrem, representat per Ariel Tarifeño-Saldivia.
La iniciativa forma part de Converge, el hub d'innovació oberta del CSIC, que impulsa la creació d'empreses basades en el coneixement generat dins de la institució.
"Estem immensament feliços i orgullosos de rebre este reconeixement per GN-Vision. És un testimoniatge del dur treball i la dedicació de tot l'equip del Grup d'Espectroscopia Gamma i Neutrons. Este premi és de gran importància, ja que no sols visibilitza la labor del nostre institut, sinó que també subratlla la nostra ferma aposta per la transferència del coneixement científic des de la investigació a la societat", Víctor Babiano Suárez, investigador de l'IFIC
Durant el Hackathon, els participants van validar i van refinar la seua proposta de negoci amb suport d'experts en dinamització i mentors d'Andalusia Emprén i Sevilla Emprenedora. En la fase final, huit equips van presentar el seu Elevator Pitch davant un jurat especialitzat.
Els projectes guardonats de l'IFIC
GN-Vision és un dispositiu patentat (WO2021229132A1), portàtil i escalable que revoluciona la caracterització de residus radioactius en superar les limitacions de la instrumentació actual. Esta solució d'avantguarda integra tècniques avançades d'imatge informatitzada i intel·ligència artificial per a identificar i localitzar fonts radioactives, generant imatges gamma-neutró d'alta resolució espacial i permetent la identificació in situ i no invasiva d'isòtops emissors de neutrons. Això redefinix la classificació de residus de manera més segura i eficient, permetent als operaris treballar a distància i obtindre resultats gràfics a l'instant, la qual cosa optimitza recursos i protegix el personal en un sector crític.
L'investigador Víctor Babiano Suárez, portaveu del projecte, comenta que "estem immensament feliços i orgullosos de rebre este reconeixement. És un testimoniatge del dur treball i la dedicació de tot l'equip del Grup d'Espectroscopia Gamma i Neutrons. Este premi és de gran importància, ja que no sols visibilitza la labor del nostre institut, sinó que també subratlla la nostra ferma aposta per la transferència del coneixement científic des de la investigació a la societat."
El projecte LINrem és un desenrotllament conjunt entre l'IFIC i la Universitat Politècnica de Catalunya. Els dosímetres LINrem representen una tecnologia innovadora en el camp de la dosimetria de neutrons i la protecció radiològica, destacant per les seues millores en portabilitat, sensibilitat energètica i resolució temporal, en comparació amb les tecnologies actualment disponibles en el mercat. LINrem busca donar resposta a un desafiament important: el monitoratge de la dosi secundària de neutrons en tractaments oncològics mitjançant prototeràpia. L'objectiu és integrar estes tecnologies optimitzades en els centres de teràpia, facilitant així la presa de decisions durant la planificació dels tractaments, amb la finalitat de minimitzar el risc d'aparició de nous càncers a llarg termini.
LINrem busca donar resposta a un desafiament important: el monitoratge de la dosi secundària de neutrons en tractaments oncològics mitjançant prototeràpia. L'objectiu és integrar estes tecnologies optimitzades en els centres de teràpia, facilitant així la presa de decisions durant la planificació dels tractaments, amb la finalitat de minimitzar el risc d'aparició de nous càncers a llarg termini
Per part seua, Ariel Tarifeño-Saldivia, portaveu d'este projecte, apunta que “l'experiència en el Hackathon de Sevilla ha sigut increïble. Hem participat de jornades molt intenses, treballant a contrarellotge juntament amb els mentors empresarials, desenrotllant una idea de negoci, creant material audiovisual i competint amb altres projectes del CSIC que són realment brillants. Hem aprés moltíssim. Així mateix, crec que este programa ens ha permés fer evolucionar, de manera molt positiva, el plantejament de transferència i la potencial formulació d'una EBT per a cada un dels nostres projectes”, comenta. De la mateixa manera, l'investigador ressalta que els resultats obtinguts són una excel·lent notícia per l'IFIC, reconegut com a centre d'excel·lència Severo Ochoa, ja que donen visibilitat al treball de transferència que s'està duent a terme des de l'institut, especialment davant la Vicepresidència d'Innovació i Transferència del CSIC.
Sobre CSIC Activa-T
El programa CSIC Activa-T busca impulsar la innovació i l'emprenedoria en tot el territori nacional i afavorir el networking amb el teixit emprenedor. En l'edició de 2025, 18 equips de tot el CSIC van ser seleccionats en la primera fase, 3 d'ells procedents de la Comunitat Valenciana, entre els quals es troben els dos equips guardonats de l'IFIC.
Font: IFIC
No et perdes l'entrevista de Marcel Vós, investigador de l'IFIC, en la nostra secció Europark