Famosos influencers científics per a celebrar el X Aniversari del descobriment del Bosó de Higgs

07/07/2022
Santaolalla (dalt esquerra), Patossa (dalt dreta), La Gata de Shrödinger i Alberto Aparici

Aquest divendres, a les 18:30h en Kinépolis, els divulgadors i influencers científics Javier Santaolalla i Rocío Vidal (La Gata de Schrödinger) i l'artista virtual Patricia Barrachina (Patossa) protagonitzaran la celebració del X Aniversari del descobriment del Bosó de Higgs, la troballa científica del S. XXI que podria marcar un abans i un després en la física moderna. L'acte està organitzat per l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, UV/CSIC).

Enguany la física té una cita molt especial, el 10é aniversari del descobriment de la partícula més buscada al llarg de la història de la ciència, el Bosó de Higgs. L'anunci del seu descobriment va tindre lloc el 4 de juliol de 2012 i va suposar un gran avanç en el camp de la física moderna. Per a commemorar aquesta data i debatre sobre la importància de tal descobriment, l'Institut de Física Corpuscular, centre mixt de la Universitat de València i el CSIC, ha preparat un acte divulgatiu per a tots els públics. Serà aquest divendres 8 de juliol, a les 18:30h, en Kinépolis València.

Javier Santaolalla, que va viure la troballa en primera persona, xarrarà sobre el Bosó de Higgs i les seues implicacions en la física. Rocío Vidal, la popular Gata de Schrödinger, abordarà les qüestions socials que implica el descobriment i tractarà d'acostar la física al món quotidià. Patricia Barrachina ‘Patossa’ il·lustrarà amb el seu art visual les explicacions del grup ATLAS de l’IFIC, el qual va participar en el descobriment. L’acte comptarà amb la participació del divulgador de l’IFIC Alberto Aparici.

Els protagonistes de l'esdeveniment

Javier Santaolalla és físic, enginyer, doctor en física de partícules i divulgador científic. Va treballar en el CERN on va formar part de l'equip de científics que va descobrir el bosó de Higgs del Gran Colisionador d'Hadrons (LHC, per les seues sigles en anglés, Large Hadron Collider). Ara es dedica en exclusiva a la divulgació participant en espectacles científics, col·labora en televisió, ha escrit 7 llibres i té una trilogia de canals de Youtube: Date un Voltio, Date un Vlog y Date un Mí.

Rocío Vidal, coneguda com la Gata de Schödinger, és una periodista científica, fundadora del canal de Youtube de la gata de Schrödinger, que compta amb 580.000 subscriptors. Es dedica a divulgar ciència amb un marcat toc de crítica social. Aborda temes com les pseudociències, les creences, el feminisme, la consciència social i ambiental, entre altres, amb l'objectiu de fomentar el pensament crític dels seus followers.

Patricia Barrachina, Patossa, és una artista multidisciplinària que genera universos visuals a base de colors, materials i objectes aplicats a la il·lustració, l'animació en stopmotion i motion graphics i les projeccions escèniques. També intervé en performances de creació visual en directe per a esdeveniments i espectacles.

Organitzat pel grup ATLAS de l’IFIC, l’acte compta amb el patrocini dels programes CIDEGENT i Prometeu de la Generalitat Valenciana, així com dels projectes de l'Agència Estatal d'Investigació.