Fernando Hueso, investigador de l'IFIC, rep un premi del Grup Cooperatiu de Teràpia de Partícules per a desenvolupar una nova tecnologia en prototeràpia

28/06/2024

Fernando Hueso, investigador del CSIC en l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), situat en el Parc Científic de la Universitat de València, ha sigut guardonat amb el premi d'Investigació en Física 2024 del Grup  Cooperatiu de Teràpia de Partícules (PTCOG, per les seues sigles en anglés). Este reconeixement destaca el seu innovador projecte d'investigació titulat "Proof of concept of coaxial monitoring of prompt gamma-rays for range verification at a clinical proton treatment room"

El projecte d'este investigador del IFIC, que compta també amb la col·laboració d'Antonio Fernández Prieto, Iris García Rivas i Pablo Vázquez Regueiro de l'Institut Gallec de Física d'Altes Energies (IGFAE), se centra en el desenvolupament d'un detector compacte, lleuger i de baix cost per a la verificació del rang de protons en la teràpia de protons. Esta tecnologia pretén superar les limitacions dels dispositius actuals, que són costosos i voluminosos, i facilitar la seua integració en qualsevol sala de tractament.

El premi, dotat amb 9.000€, permetrà a Hueso i el seu equip millorar l'electrònica del detector per a suportar taxes de comptatge molt altes sense saturació, basant-se en les troballes obtingudes en la prova realitzada en l'accelerador ELBE a l'octubre de 2023. A més, el premi també finançarà un experiment de prova en un centre clínic de prototeràpia en Dresden, Alemanya, amb plans de tractament realistes.

El lliurament de premis es va realitzar durant l'Assemblea General de la PTCOG celebrada en el marc de la 62a Conferència Anual *PTCOG a Singapur, dijous passat 13 de juny. La presentació del premi va ser a càrrec de Marco Durant, president de PTCOG, qui va subratllar que, encara que la dotació econòmica del premi és modesta, el seu prestigi és considerable, atés que només un 10% dels postulants l'obtenen. Les propostes van ser avaluades per un comité, del qual formava part Harald Paganetti, director d'Investigació Física del Departament d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital General de Massachusetts i professor d'Oncologia Radioteràpica de la Facultat de Medicina d'Harvard.

Este premi és particularment significatiu en el context actual d'Espanya, on s'estan construint els primers 11 centres públics de prototeràpia.

Sobre Fernando Hueso

Fernando Hueso González va estudiar el Màster de Física Avançada a la Universitat de València en 2011-2012. Els següents quatre anys va estar en el centre de prototeràpia de la Technische Universität Dresden (OncoRay), realitzant el doctorat en monitoratge de la teràpia en temps real, a partir de llamps gamma ràpids. Posteriorment, va treballar de postdoc a Massachusetts General Hospital per a transformar un espectròmetre gamma de 'laboratori' a un prototip clínic per a primera aplicació amb pacients. Actualment continua la seua investigació en el IFIC gràcies al programa GenT (GVA) en el grup IRIS de Física Mèdica. En 2022, va rebre el premi Bruce H Hasegawa Young Investigator Medical Imaging Science Award.

Coneix més sobre Fernando Hueso, col·laborador en la campanya 'Be Water, My Parc'

 

Entrades recents