Eulogio Oset Báguena, investigador de l'IFIC, Medalla de la Reial Societat Espanyola de Física

28/09/2023

L'investigador de l'Institut de Física Corpuscular (UV-CSIC), institut d'investigació de l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), i catedràtic emèrit de la UV, ha rebut la màxima distinció de la institució científica “per la seua excepcional carrera en la física teòrica, la qual cosa li ha convertit en una referència en física nuclear”

Eulogio Oset Báguena, catedràtic emèrit de la Universitat de València (UV) i membre de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV), pertanyent a l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), acaba de rebre la Medalla de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) en reconeixement al mèrit en l'ensenyament de la Física i a la seua excepcional carrera científica en el camp de la Física Teòrica.

Tal com es recull en la decisió del jurat, Oset Báguena ha sigut guardonat amb la Medalla de la Reial Societat Espanyola de Física per la seua “excepcional carrera científica en el camp de la física teòrica, la qual cosa li ha convertit en una referència en física nuclear”. En particular, el tribunal ha destacat “els seus estudis de l'espectre hadrònic i de les respostes electrofebles”, valorant la repercussió d'aquests treballs a nivell internacional.

La capacitat de lideratge de l'investigador també ha sigut un dels punts destacats en la decisió del jurat, en concret, la que li va portar a crear una escola de física nuclear i d'hadrons d'on han sorgit investigadors que actualment ocupen llocs de responsabilitat en nombroses institucions nacionals i internacionals. Finalment, la fallada també posa especial interés en les estretes i permanents col·laboracions d'Eulogio Oset Bágunea amb grups científics de tot el panorama internacional.

Oset Báguena ha sigut guardonat amb la Medalla de la Reial Societat Espanyola de Física per la seua “excepcional carrera científica en el camp de la física teòrica, la qual cosa li ha convertit en una referència en física nuclear”

Més guardonats

Altres guardonats en aquesta edició dels Premis de la RSEF – Fundació BBVA són: en la modalitat Investigador Jove en Física Teòrica, José Luis Lado Villanueva, professor assistent Tenure-Track en el Departament de Física Aplicada de la Universitat Aalto (Finlàndia), per la seua contribució a la física teòrica i computacional de materials, en particular, a l'estudi de fenòmens emergents i propietats topològiques de materials quàntics.

En la modalitat Investigador Jove en Física Experimental, Carla Marín Benito, professora lectora a la Universitat de Barcelona, pel seu treball experimental en la física d'altes energies, més enllà del model estàndard. Es reconeixen les seues contribucions tant en l'anàlisi de dades com en les tecnologies que han sigut utilitzades per a millorar l'experiment LHCb del Gran Colisionador d'Hadrons (LHC) del CERN.

En la categoria Física, Innovació i Tecnologia, Valerio Pruneri, ICREA Industrial Professor, president de Corning Inc. i líder del grup d'Optoelectrònica en l'Institut de Ciències Fotòniques, per la seua trajectòria científica i tecnològica excel·lent a nivell internacional en la intersecció de la física de materials amb la fotònica.

Els Premis de Física Reial Societat Espanyola de Física-Fundació BBVA reconeixen anualment des de 2008 la creativitat, l'esforç i l'assoliment en el camp de la física amb la finalitat de servir d'estímul als professionals que desenvolupen la seua labor tant en la investigació, com en els àmbits dels ensenyaments secundària i universitària, la innovació, la tecnologia i la divulgació

Les modalitats Ensenyament i Divulgació de la Física, en els seus vessants d'Ensenyaments Mitjans i Universitària, han recaigut, respectivament, en Francisco Savall Alemany, docent de Física i Química en l'IES Vetles e Vents del Grau de Gandia (València); i en José Benito Vázquez Dorrío, catedràtic de Física Aplicada en la Universidade de Vigo, per les seues excel·lents contribucions a l'ensenyament i divulgació de la física i, en particular, de l'òptica aplicada.

Els Premis de Física Reial Societat Espanyola de Física-Fundació BBVA reconeixen anualment des de 2008 la creativitat, l'esforç i l'assoliment en el camp de la física amb la finalitat de servir d'estímul als professionals que desenvolupen la seua labor tant en la investigació, com en els àmbits dels ensenyaments secundària i universitària, la innovació, la tecnologia i la divulgació.

Més informació

https://delegacion.comunitatvalenciana.csic.es/eulogio-oset-baguena-ific-medalla-de-la-real-sociedad-espanola-de-fisica/

https://www.fbbva.es/noticias/fallados-premios-fisica-rsef-fundacion-bbva-2023/