L'investigador de l'IFIC Carlos Mariñas, triat portaveu adjunt de l'experiment Belle II al Japó

16/07/2025

Carlos Mariñas Pardo, científic titular de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), situat en el Parc Científic UV, ha sigut triat portaveu adjunt (Deputy Spokesperson) de l'experiment Belle II. Este gran detector de partícules subatòmiques se situa en l'accelerador SuperKEKB al Japó, que ostenta el rècord mundial de col·lisions que es produïxen en el seu interior amb les quals es busquen nous fenòmens en el camp de la física

Carlos Mariñas Pardo, científic titular del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), situat en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València i centre mixt del CSIC i la Universitat de València, ha sigut triat portaveu adjunt (Deputy Spokesperson) de l'experiment Belle II. Este gran detector de partícules subatòmiques se situa en l'accelerador SuperKEKB al Japó, que ostenta el rècord mundial de col·lisions que es produïxen en el seu interior amb les quals es busquen nous fenòmens en el camp de la física. El científic espanyol jugarà un paper central en la coordinació científica i tècnica de la col·laboració que opera l'experiment, en particular en la millora del detector. El càrrec s'estendrà fins a juny de 2027.

En la reunió general, que va tindre lloc del 16 al 20 de juny al Japó, el Comité Institucional va ratificar el nomenament de Carlos Mariñas, que s'unix a Florian Bernlocher (Universitat de Bonn, Alemanya) i a Kodai Matsuoka (KEK, el Japó) en l'equip de govern que coordina la Col·laboració de l'experiment Belle II, formada per més de 1.000 investigadors de 138 institucions en 28 països. Se situa en l'accelerador SuperKEKB, el més intens del seu tipus en el món. En física de partícules, això ve determinat per la lluminositat, el nombre de col·lisions entre partícules que es produïxen durant un període de temps. SuperKEKB duplica l'anterior rècord ostentat pel seu predecessor, l'accelerador KEKB.

L'objectiu de l'experiment Belle II és descobrir nova física no descrita pel Model Estàndard de física de partícules, la teoria que descriu la matèria que veiem en l'univers. Per exemple, busca l'existència d'hipotètiques partícules de matèria fosca, que compon el 25% de l'univers però encara no ha sigut detectada; o també leptoquarks, que podrien explicar les anomalies observades recentment en les desintegracions de les fondes B.

Este gran detector de partícules subatòmiques se situa en l'accelerador SuperKEKB al Japó, que ostenta el rècord mundial de col·lisions que es produïxen en el seu interior amb les quals es busquen nous fenòmens en el camp de la física. Carlos Mariñas, investigador del'IFIC, jugarà un paper central en la coordinació científica i tècnica de la col·laboració que opera l'experiment, en particular en la millora del detector

El detector Belle II està dissenyat per a la caracterització precisa de fondes B, un tipus de partícula pesant formada per quarks b o bellesa, un de les rajoles que componen la matèria visible. Identificar desintegracions rares o prohibides en el Model Estàndard d'esta partícula indicaria ‘nova física’. El programa d'investigació inclou l'estudi d'estats exòtics i el mesurament precís de processos importants per a comprendre el moment magnètic anòmal del muó, un altre dels enigmes encara per resoldre en Física.

Búsqueda de noves partícules

Amb una trajectòria investigadora centrada en el desenrotllament de demostradors DMAPS de gran superfície per a detectors de píxels i la seua aplicació a futurs experiments en física de partícules, Carlos Mariñas ja va exercir el paper de coordinador adjunt d'operacions del Belle II des de la seua posada en marxa en 2019. Com a coordinador tècnic de l'experiment, també va liderar la instal·lació d'un nou detector de píxels i la millora de diversos subdetectors durant la seua parada entre 2022 i 2023.

Com a portaveu adjunt o Deputy Spokesperson, el científic del PCUV assumix un paper central en la coordinació científica i tècnica de la col·laboració, i en particular en l'operació i millora del detector per a la fase d'alta lluminositat d'este, prevista per a 2032. “Entrem en una fase especialment interessant per a l'experiment Belle II, on preveiem operar amb alta eficiència a lluminositats pique mai aconseguides”, afirma Mariñas. “Amb este elevat nombre de dades i donat el bon acompliment del detector, Belle II s'endinsa en la busca de nous processos i partícules que podrien transformar la nostra comprensió dels components fonamentals de la matèria”, assegura l'investigador de l'IFIC.

"Entrem en una fase especialment interessant per a l'experiment Belle II, on preveiem operar amb alta eficiència a lluminositats pique mai aconseguides. Amb este elevat nombre de dades i donat el bon acompliment del detector, Belle II s'endinsa en la busca de nous processos i partícules que podrien transformar la nostra comprensió dels components fonamentals de la matèria", Carlos Mariñas, investigador de l'IFIC

L'experiment Belle II i les tecnologies semiconductores que allí es desenrotllen exercixen també un paper central en el projecte d'excel·lència Severo Ochoa de l'IFIC. A més, en l'accelerador SuperKEKB s'estan desenrotllant tecnologies essencials per a la construcció i operació de la futura fàbrica de Higgs en el CERN, una instal·lació per a produir de manera massiva bosons de Higgs, la partícula responsable de la massa de l'univers descoberta en els experiments ATLES i CMS del CERN en 2012.

Font: IFIC

 

No et perdes la jornada d'Innotransfer "Microelectrònica: Els reptes del nou motor de l'economia valenciana", en la qual participa Carlos Mariñas, de l'IFIC (a partir d'1.39:50)

 

Entrades recents