Investigadores i investigadors de l'IFIC entre els guardonats amb el prestigiós Breakthrough Prize en Física Fonamental

29/04/2025

Les col·laboracions científiques ALICE, ATLES, CMS i LHCb del Gran Colisionador d'Hadrons (LHC) del CERN han sigut guardonades amb el Breakthrough Prize en Física Fonamental 2025, un dels premis més prestigiosos de l'àmbit científic internacional. Entre els milers de persones investigadores reconegudes amb este prestigiós guardó es troben membres de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) que participen activament en els experiments ATLES i LHCb

El premi reconeix les contribucions excepcionals que estes col·laboracions han proporcionat a la Física de Partícules amb les dades del Run 2 del LHC fins a juliol de 2024, entre les quals s'inclouen mesuraments precisos de les propietats del bosó de Higgs, l'estudi de processos rars i de l'asimetria entre matèria i antimatèria, així com l'exploració de la naturalesa en condicions extremes recreades en laboratori.

“Estic extremadament orgullosa de veure els extraordinaris assoliments de les col·laboracions del LHC reconeguts amb este prestigiós premi. És un bell reconeixement a l'esforç col·lectiu, la dedicació, el talent i el treball incansable de milers de persones de tot el món que espenten diàriament els límits del coneixement humà”, va assenyalar Fabiola Gianotti, Directora General del CERN.

El premi va ser entregat als portaveus que van liderar cada col·laboració entre 2015 i 2024, coincidint amb el Run 2 del LHC. A més, en una decisió que reforça el compromís amb la formació de noves generacions de científiques i científics, la dotació econòmica de tres milions de dòlars serà donada íntegrament a la CERN & Society Foundation, per a finançar estades d'investigació en el CERN d'estudiants de doctorat pertanyents a les institucions col·laboradores.

La contribució de l'IFIC als experiments ATLAS i LHCb

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC), situat en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) i centre mixt del CSIC i de la UV, participa des del seu inici en l'experiment ATLES, contribuint de manera destacada al disseny, construcció, posada en marxa i operació del detector. Hui dia este grup el formen 60 persones comptant personal científic i tècnic.

En particular, el grup de l'IFIC ha treballat en components clau com el detector de traces (Semiconductor Tracker –
SCT), el calorímetre hadrònic (Tile Calorimeter – TileCal), el desenrotllament i l'operació d'un centre de computació distribuïda GRID Tier-2 i el sistema de selecció de successos (Trigger). Així mateix, ha liderat i/o contribuït significativament a nombroses anàlisis en l'estudi de les propietats del bosó de Higgs i del quark top, així com en la busqueda de noves partícules, sent estes candidates a matèria fosca en algunes d'estes busques. 

Este reconeixement posa de manifest el valor del treball col·lectiu que desenrotlla l'IFIC des dels seus grups ATLES i LHCb al costat de milers de científics i científiques de més de 70 països

Per part seua, el grup de l'IFIC en LHCb es va incorporar a la col·laboració al juny de 2013. Des de llavors, ha centrat la seua activitat en l'anàlisi de desintegracions rares d'hadrons pesats, la polarització de partícules i el desenrotllament de nous sistemes de detecció, com el Scintillating Fibre Tracker (SciFi), i de reconstrucció i selecció de successos en temps real, components essencials de l'actual versió del detector. El grup de l'experiment LHCb de l'IFIC el componen 15 persones incloent personal científic i tècnic. 

Els dos grups de l'IFIC estan compromesos amb l'avanç del coneixement en Física Fonamental i formen part activa de l'esforç científic internacional que impulsa estos experiments. A més, contribuïxen de manera significativa a la formació de jóvens investigadors i investigadores en Física de Partícules. Este reconeixement posa de manifest el valor del treball col·lectiu que desenrotllen al costat de milers de científics i científiques de més de 70 països. Encara que el LHC es troba actualment en el seu tercer període operatiu (Run 3), estes col·laboracions ja treballen des de fa anys en els preparatius del LHC d'Alta Lluminositat (HL-LHC), que està previst que entre en funcionament en 2030 i el qual obrirà una nova era de descobriments en Física de Partícules.

Font: IFIC 

No et perdes l'entrevista de Nosaltres STEM amb la directora de l'IFIC, Nuria Rius




 

Entrades recents