La investigadora del IFIC María Moreno Llácer, premiada pel programa l’Oréal-UNESCO ‘For Women in Science’

10/06/2024

Una investigació de la científica de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), situat en el Parc Científic de la Universitat de València, María Moreno Llácer ha sigut premiada pel programa L’Oréal-UNESCO ‘For Women in Science’, que reconeix els treballs més capdavanters de cinc investigadores nacionals menors de 40 anys. Els guardons, que enguany s'han centrat en els camps de les Ciències Físic-Matemàtiques, Tecnologia i Enginyeries, estan dotats amb 15.000 euros i tenen com a objectiu donar suport a estos treballs de recerca i visibilitzar el lideratge femení en l'àmbit científic al nostre país

Natural de València, Moreno Llácer ha sigut reconeguda per la seua investigació ‘Concepte i origen de la massa en l'univers, per què estem fets de matèria i no d'antimatèria?’, amb el qual busca estudiar detalladament les interaccions de la partícula fonamental més pesada coneguda, el quark cim, amb el bosó de Higgs. En paraules de la pròpia guardonada, “alguna cosa va succeir al principi de l'univers, just després del Big bang, que va fer que la simetria inicial matèria-antimatèria es trencara d'algun mode, i la matèria (electrons, protons, neutrons) acabara dominant completament el contingut de l'univers”. D'esta manera, l'objectiu del treball de Moreno Llácer i el seu equip és el d'entendre el perquè de l'absència d'antimatèria en l'univers.

Les investigacions han sigut triades per un prestigiós jurat format per eminents experts científics en les àrees contemplades en esta edició: María A. Blasco, directora del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO); Pilar López Sancho, professora d'investigació en el Departament de Teoria i Simulació de Materials de l'Institut de Ciència de Materials de Madrid del CSIC; Nuria Oliver, cofundadora i directora de la Fundació ELLIS Alacant, i Mateo Valero, director del Barcelona Supercomputing Center (Centre Nacional de Supercomputación).

Investigadora del IFIC i docent del departament de Física Atòmica, Molecular i Nuclear de la UV

María Moreno és investigadora de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre situat en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), i docent del Departament de Física Atòmica, Molecular i Nuclear de la UV. La guardonada es dedica a la física experimental de partícules i treballa en un dels experiments més grans del món, ATLES, del Gran Colisionador d'Hadrons en el CERN (Suïssa).

Entre els seus nombrosos assoliments científics, destaca el descobriment, juntament amb els seus col·laboradors, del bosó de Higgs en l'experiment ATLES en 2012. Un projecte que va ser guardonat amb els Premis Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica 2013 i el Premi de la Societat Europea de Física. Este premi, per tant, suposa per a ella “un reconeixement a la meua trajectòria investigadora que, sens dubte, resultarà de molta utilitat enfront de la sol·licitud de nous contractes i projectes d'investigació”.

Respecte a la presència femenina en l'àmbit científic, la investigadora destaca la conciliació familiar com un dels grans desafiaments als quals s'enfronten les dones en la ciència: “Afortunadament, esta situació està canviant i les tasques quotidianes es repartixen de manera més equitativa. No obstant això, a vegades i especialment les dones científiques, acaben baixant el ritme en la seua carrera científica, assistència a conferències internacionals o estades d'investigació. Promoure guarderies en centres d'investigació (o a prop), fins i tot en conferències, ajudaria molt en la conciliació. Considere que ací encara queda molt per fer”. Així mateix, conclou que la falta de representació femenina en la ciència podria haver-se d'al fet que les xiquetes veuen, erròniament, les carreres STEM com una cosa “molt difícil” i “que no valdrien per a això”.

El lideratge científic femení

Creat en 1998 i amb presència en més de 110 països, el programa ‘L’Oréal-UNESCO For Women in Science’ ha reconegut des dels seus orígens a més de 4.100 científiques, com les espanyoles Margarita Salas i Ángela Nieto, així com a guanyadores del Premi Nobel. Alternant cada dos anys entre Ciències de la Vida i Ciències dels Materials, estes investigadores excepcionals, seleccionades per un jurat d'experts de renom internacional, són premiades per a finançar les seues investigacions, permetent que continuen contribuint de manera excepcional al progrés de la ciència.

La versió nacional d'estos premis, amb els quals L’Oréal i la UNESCO destaquen les investigacions de cinc científiques a Espanya menors de 40 anys, ha impulsat en este temps la carrera de més de 87 investigadores, que han rebut ajudes per valor de més de 1,3 milions d'euros.

En els mitjans

https://valenciaplaza.com/investigacion-valenciana-maria-moreno-premiada-programa-loreal-unesco-for-women-in-science 

https://www.agenciasinc.es/Noticias/Cinco-jovenes-investigadoras-premiadas-por-el-programa-L-Oreal-Unesco 

https://www.teleprensa.com/articulo/nacional-3/l-oreal-unesco-reconoce-liderazgo-femenino-jovenes-cientificas-premios-investigacion/202405291712561804823.html 

https://www.unesco.org/es/articles/cinco-investigadoras-excepcionales-galardonadas-con-el-premio-internacional-loreal-unesco-la-mujer-y