L'IFIC aconseguix finançament per a desenvolupar un sistema d'adquisició de dades amb sincronització per davall del nanosegon

27/03/2024

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC), situat en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), ha rebut 290.400€ del Projecte Estratègic de Microelectrònica i Semiconductors (PERTE XIP) per a dur a terme el projecte AION, l'objectiu del qual és desenvolupar un sistema d'adquisició de dades innovador, format per 32 canals de TDC (convertidors temps a digital), la resolució del qual serà d'1 nanosegon

El projecte AION (Acquisition Integrated On Network) té una duració de dos anys i en ell es proposa crear sistemes modulars i fàcilment adaptables per al seu ús en diferents experiments en física nuclear i d'altes energies. Tots dos camps de la física, malgrat tindre objectius i estudis diferents, compartixen la mateixa necessitat: tindre sistemes d'adquisició capaços de processar una gran quantitat de dades de diferents canals i mòduls, tots sincronitzats amb gran precisió. Alguns experiments necessiten processar les seues dades utilitzant convertidors analògic a digital (ADC, per les seues sigles en anglés) i altres utilitzant convertidors temps a digital (TDC, per les seues sigles en anglés), però tots requerixen un sistema de sincronització el més precís possible. Davant esta situació, sorgix la idea de AION com un sistema d'adquisició que incorpora tant TDCs com ADCs, així com un protocol de sincronització basat en la tecnologia White Rabbit, capaç de sincronitzar els diferents mòduls de AION per davall del nanosegon i la utilitat del qual va més enllà de la física d'alta energia.

El principal avantatge del sistema AION és la de tindre un sistema de sincronització versàtil que es pot utilitzar en una multitud d'aplicacions diferents. La innovació que este nou sistema aporta és una major precisió en el mesurament del temps i el monitoratge de senyals en temps real amb aplicació en camps com les telecomunicacions, la física d'altes energies, les finances, la metrologia o la instrumentació.

La innovació que este nou sistema aporta és una major precisió en el mesurament del temps i el monitoratge de senyals en temps real amb aplicació en camps com les telecomunicacions, la física d'altes energies, les finances, la metrologia o la instrumentació

L'origen de AION es troba en el desenvolupament de l'electrònica d'adquisició de l'experiment KM3NeT, per a la qual el grup VEGA de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), situat en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), ha ocupat una posició de lideratge. El grup VEGA investiga des de l'astronomia de neutrins fins a la física de partícules. Treballa activament en una varietat de temes, com la cerca de fonts puntuals de neutrins, la cerca d'interaccions no estàndard de neutrins, la desintegració de neutrins, els neutrins estèrils, en la cerca de matèria fosca a través dels senyals de neutrins d'alta energia. A més, duu a terme col·laboracions puntuals en anàlisis conjunts amb altres detectors de neutrins, raigs gamma i ones gravitacionals en el marc de la naixent astronomia multimissatger.

Les ajudes PERTE XIP del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya tenen com a objectiu reforçar les capacitats de disseny i producció de la indústria de la microelectrònica i els semiconductors a Espanya.

imagen1 (2)

 Diego Real, Juan de Dios Zornoza, David Calvo, Mario Manzaneda. Altres membres del projecte: J. J. Hérnandez-Rey y J. Zúñiga. Foto: IFIC.