L’IFIC albergarà una Unitat Científica d'Innovació Empresarial (UCIE) de la Generalitat

25/09/2018

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC-UV/CSIC) albergarà una de les UCIE de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), per al foment de la transferència de coneixement en el teixit empresarial valencià. Amb una inversió de 250.000 euros, l'entitat desenvoluparà noves tecnologies basades en l'activitat investigadora de l’IFIC, únic Centre d'Excel·lència Severo Ochoa valencià dedicat a la física de partícules, astropartícules i física nuclear.

L'objectiu és traslladar alguns dels desenvolupaments tecnològics duts a terme pels grups de recerca de l’IFIC que tenen aplicacions més enllà de la recerca bàsica. En concret, la col·laboració preveu desenvolupar cinc projectes en àmbits com ara la salut, el desenvolupament de nous materials, la seguretat radiològica i les noves tecnologies per a acceleradors de partícules.

Aquests treballs es realitzaran en col·laboració amb altres instituts tecnològics, centres de recerca i empreses valencianes. A més, la UCIE identificarà nous desenvolupaments que puguen traslladar-se al sector productiu valencià, actuant com a catalitzador entre la recerca bàsica que es fa al si de l’IFIC i el teixit empresarial valencià.

Les Unitats Científiques d'Innovació Empresarial (UCIE) són un nou instrument creat per la AVI per a desenvolupar noves tecnologies no presents fins ara en el mercat i vinculades a les àrees de recerca pròpies dels centres de recerca que les alberguen. Aquesta nova unitat funciona gràcies als mitjans materials i humans que s'incorporen al centre de recerca amb els recursos aportats per l'Agència, 250.000 euros el primer any en el cas de l’IFIC.

“És una excel·lent notícia que es cree una UCIE de l'Agència Valenciana d'Innovació a l’IFIC. És una manera de reconéixer que els esforços que fa el nostre centre en matèria de transferència al sector productiu estan donant els seus fruits”, afirma el director de l’IFIC, Juan José Hernández Rey.

Per a Juan Fuster Verdú, vicedirector d'Innovació i Tecnologia de l’IFIC i coordinador de la nova UCIE, la creació d'aquesta Unitat “suposa una gran oportunitat per a l'Institut de Física Corpuscular. L’IFIC valora positivament aquesta iniciativa de la Generalitat, ens congratulem de poder participar en ella i anem a posar tota la nostra obstinació perquè funcione”.

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC) és un centre mixt de la Universitat de València i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas, situat en el Parc Científic de la institució acadèmica i dedicat a la recerca en Física Nuclear, de Partícules i Astropartícules, i a les seues aplicacions tant en Física Mèdica com en altres camps de la Ciència i la Tecnologia. Amb una trajectòria que es remunta als anys 50, l’IFIC és pioner a Espanya en la recerca dels constituents de la matèria. Participa en experiments internacionals com els de el Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) del CERN, KM3NeT o FAIR, considerats infraestructures científiques prioritàries a Europa. En 2015 va obtenir l'acreditació com a Centre d'Excel·lència Severo Ochoa per la notorietat de les seues contribucions científiques tant a nivell nacional com a internacional, el seu impacte en la societat i la indústria i la seua capacitat per a atraure talent.

Mostra d'aquest caràcter internacional de l’IFIC són les 23 nacionalitats dels seus 280 treballadors, amb més d'un 60% d'investigadors postdoctorals procedents de fora d'Espanya. El personal científic de l’IFIC publica per any més de 400 articles en revistes d'alt impacte i imparteix un nombre similar de conferències en congressos nacionals i internacionals. En 2017, l’IFIC desenvolupava 90 projectes de recerca, dels quals 16 són projectes europeus, 28 nacionals i 19 autonòmics.


Més informació:

http://ific.uv.es
http://innoavi.es/