L’IFIC figura com a únic centre d'investigació entre les 10 primeres institucions científiques espanyoles en la classificació ‘Nature Index’

02/02/2023

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, que forma part de l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la UV, ocupa el novè lloc segons el rànquing d'articles científics 'Nature Index', un indicador d'excel·lència d'una de les revistes científiques més prestigioses del món, Nature Research

'Nature Index' presenta les afiliacions d'articles científics d'alta qualitat en 82 revistes d'alt impacte de les àrees Química, Ciències de la Terra i el Medi Ambient, Ciències de la Vida i Ciències Físiques. La classificació mostra les corresponents publicacions en qualsevol de les revistes de la selecció durant un període d'un any, en aquest cas de l'1 novembre de 2021 al 31 d'octubre de 2022.

L’Institut de Física Corpuscular (IFIC) ocupa la novena posició global, i a Espanya lidera una classificació que encapçala el conjunt del CSIC, una institució amb més de 120 centres d'investigació en tota Espanya. Li segueixen el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), una fundació que agrupa set centres d'investigació a Catalunya, i diverses universitats, entre elles la Universitat de València en el cinquè lloc.

El rànquing es divideix en dos, una part se centra en grans institucions com el CSIC, les universitats i els seus equivalents en altres països (CNRS de França, la societat alemanya Max Planck, INFN d'Itàlia…), i d'altra banda classifica als centres d'investigació, lloc en el qual l’IFIC ha entrat entre els deu primers.

Aquest rànquing s'ha calculat comparant el factor Share de totes les institucions espanyoles, és a dir, sumant la contribució proporcional dels seus autors a cada publicació, i no el nombre global d'articles científics

En aquest sentit, les institucions s'ordenen mitjançant dos factors (Count i Share), i el rànquing utilitza per defecte l'indicador Share, que s'obté en considerar que tots els autors d'un article presenten igual contribució. Afavoreix així els treballs més teòrics, on el nombre d'autors sol ser menor. En canvi, el factor Count correspon al número total de publicacions, per la qual cosa prioritza a les institucions de major productivitat científica.

En concret, aquest rànquing s'ha calculat comparant el factor Share de totes les institucions espanyoles, és a dir, sumant la contribució proporcional dels seus autors a cada publicació, i no el nombre global d'articles científics. Per tant, l’IFIC és el centre d'investigació nacional que presenta el major factor Share en el rànquing de'Nature Index'.

Institut de Física Corpuscular (IFIC)


L’IFIC és un centre dedicat a la investigació en física nuclear, de partícules i de astropartícules i a les seues aplicacions, tant en física mèdica com en altres camps de la ciència i la tecnologia. Amb una trajectòria que es remunta a la dècada de 1950, l’IFIC és pioner a Espanya en la investigació dels constituents de la matèria. A més, participa en experiments internacionals com els que es duen a terme en el Gran Colisionador d'Hadrons (LHC) del CERN, KM3NeT o FAIR, totes dues considerades infraestructures científiques prioritàries per a Europa.