L'IFIC presenta el Pla Complementari de R+D+i del programa Astrofísica i Física d'Altes Energies

12/04/2023

L'Institut de Física Corpuscular (CSIC-UV) coordina aquest programa de R+D+i que mobilitza prop de 8 milions d'euros a la Comunitat Valenciana, finançant 30 projectes d'investigació

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València  i pertanyent a l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la UV, va celebrar el passat 29 de març la presentació del Pla Complementari d'Astrofísica i Física d'Altes Energies en la Comunitat Valenciana. Aquest programa de R+D+i compta amb un pressupost a nivell autonòmic de 8 milions d'euros, finançats per la Generalitat Valenciana i el Ministeri de Ciència i Innovació, i està coordinat per l'investigador del CSIC en  l'IFIC Carlos Lacasta. L'exploració dels components microscòpics de l'univers i d'objectes astrofísics a grans escales i la seua interrelació és l'objectiu científic de la proposta, que també posa èmfasi en l'aplicació pràctica de les tecnologies desenvolupades.

La presentació ha reunit 60 persones expertes en la matèria i ha comptat amb la participació de la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno; la secretària Autonòmica d'Universitats i Recerca, M.ª Auxiliadora Jordá; el director general de Ciència i Investigació, Jorge Arnau Llinares; el vicerector d'Investigació de la UV, Carlos Hermenegildo; el vicerector d'Investigació de la Universitat d'Alacant, Juan Mora; i la directora de l'IFIC, Nuria Rius, entre altres autoritats. L'acte ha sigut moderat per la investigadora del CSIC, Carmen García.

L'exploració dels components microscòpics de l'univers i d'objectes astrofísics a grans escales i la seua interrelació és l'objectiu científic de la proposta

El Pla Complementari d'Astrofísica i Física d'Altes Energies a la Comunitat Valenciana forma part del projecte Tecnologies avançades per a l'exploració de l'univers i els seus components, on participen set comunitats autònomes: Andalusia, Aragó, Illes Balears, Cantàbria, Catalunya, Comunitat Valenciana i Madrid. És finançat amb prop de 38 milions d'euros, procedents de les autonomies participants i de fons europeus aportats pel Ministeri de Ciència i Innovació a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que es nodreix del Fons de Recuperació 'Next Generation', aprovat per la UE per a fer front a la crisi del coronavirus.

El programa d'Astrofísica i Física d'Altes Energies és una de les 8 àrees prioritàries d'investigació que tant el Govern d'Espanya com les comunitats autònomes volen potenciar amb els plans complementaris per a r+D+i finançats amb fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència. La Comunitat Valenciana participa en 5 de les 8 àrees d'interés cientificotècniques: Ciències Marines; Comunicació quàntica; Agroalimentació; Astrofísica i física d'altes energies; i Materials avançats.

Pla d'Astrofísica i Física d'Altes Energies a la Comunitat Valenciana

La iniciativa de la Comunitat Valenciana és la segona amb major finançament, prop de 8 milions d'euros, i està liderada per l'IFIC. Entre les institucions participants en el Pla Complementari d'Astrofísica i Física d'Altes Energies de la Comunitat Valenciana estan el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de València (UV), la Universitat d'Alacant (UA), la Universitat Miguel Hernández (UMH) i la Universitat Politècnica de València (UPV).

Per a Josefina Bueno, “aquestes disciplines necessiten de projectes d'investigació molt ambiciosos escomesos per grans col·laboracions nacionals i internacionals. En aqueix sentit, és important consolidar i mantindre als nostres grups en l'avantguarda d'aquest esforç, a més de potenciar la seua visibilitat per a optimitzar l'explotació científica dels projectes d'investigació i per a permetre'ls involucrar al teixit industrial des dels estadis més primerencs dels projectes en els quals participen. Un altre dels grans objectius és potenciar la coordinació amb altres grups nacionals per a incrementar la visibilitat i pes específic en les col·laboracions internacionals, de manera que els permeta escometre objectius més ambiciosos”.
 
L'exploració de les lleis de l'univers, des dels seus components microscòpics fonamentals als objectes astrofísics a grans escales i la seua interrelació, està darrere dels objectius primordials d'aquesta proposta. “El programa té un marcat caràcter tecnològic, i posa l'accent en el desenvolupament dels instruments que ens permeten aconseguir aquests objectius i preparar el camí al desconegut”, explica el coordinador, Carlos Lacasta. Per a això es financen 30 projectes d'investigació.

Els avanços científico-tecnològics que es duen a terme en aquests projectes tenen aplicació pràctica en altres àmbits, com la física mèdica (tant per al diagnòstic per imatge com el monitoratge de noves teràpies contra el càncer), o altres camps, com el control i el monitoratge del desmantellament de centrals nuclears.

“El programa té un marcat caràcter tecnològic, i posa l'accent en el desenvolupament dels instruments que ens permeten aconseguir aquests objectius i preparar el camí al desconegut”, Carlos Lacasta, investigador del CSIC en l'IFIC i coordinador del programa

Més informació

https://rendiciocomptes.gva.es/es/plans-complementaris-en-les-arees-prioritaries-d-investigacio-en-astrofisica-i-fisica-d-altes-energies-i-materials-avancats