Carlos Mariñas, investigador de l'Institut de Física Corpuscular, situat en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), ha sigut nomenat cap de les operacions de millora –‘upgrade global’– del detector japonés Belle II, un experiment en el qual col·laboren més de 1.000 investigadors de 27 països i que està destinat a millorar l'eficiència en operacions en alta lluminositat, crucials per a l'estudi detallat tant de processos rars com de futurs descobriments en física de partícules
El detector Belle II és un experiment de física de partícules dissenyat per a estudiar les propietats de l'anomenada fonda B, una partícula pesant formada per quarks de tipus b o bellesa. Forma part del complex d'acceleradors japonés de KEK en Tsukuba (Japó) i opera associat a l'accelerador de partícules SuperKEKB, que actualment posseïx el rècord mundial de lluminositat instantània.
El present nomenament s'ha produït després de l'acompliment de Mariñas com a coordinador tècnic durant el 'Long Shutdown 1', un període de millora del detector que va concloure a principis d'enguany amb elevada eficiència de presa de dades. Amb este nou càrrec, que constituïx un avanç en la seua carrera dins del camp de la instrumentació, el científic liderarà el disseny, construcció i implementació de les millores en els diferents subdetectors de l'experiment i en el sistema d'adquisició de dades, de cara a l'operació en alta lluminositat prevista per al començament de la dècada de 2030.
Mariñas continuarà amb les tasques de preparació del detector per a millorar el seu acompliment i eficiència en operacions en alta lluminositat, crucials per a l'estudi detallat de processos rars i per a futurs descobriments en física de partícules. “Es tracta de dissenyar el detector del futur", ha comentat Carlos Mariñas, investigador del CSIC en l'Institut de Física Corpuscular, centre mixt de la Universitat de València i el Consell Superior d'Investigacions Científiques.
Belle II és una col·laboració en la qual treballen 1.174 investigadors de 124 instituts internacionals. L'IFIC és membre d'este experiment des de fa més d'una dècada i ha participat en el desenvolupament, construcció i posada en marxa del detector de píxels.
Trajectòria científica
Llicenciat per la Universitat de Santiago de Compostel·la i Doctorat en Ciències Físiques per la Universitat de València, Mariñas va treballar quasi una dècada en el Laboratori de Silici de la Universitat de Bonn (Alemanya). Durant eixa etapa va dirigir el grup d'instrumentació de píxels de Belle II, va ser coordinador adjunt de la presa de dades de l'experiment i va realitzar llargues estades al Japó.
En 2019 va tornar a l'IFIC amb un contracte d'investigador distingit GenT i actualment és científic titular del CSIC en este centre d'investigació situat en el Parc Científic de la Universitat de València.
Coneix més sobre Carlos Mariñas, en la seua intervenció en l'esdeveniment Innotransfer 'Microelectrònica: Els reptes del nou motor de l'economia valenciana'