María Moreno Llácer, investigadora de l’IFIC, rep la beca Leonardo a Investigadors en Física

10/05/2022

María Moreno Llácer, investigadora Ramón y Cajal en l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, UV-CSIC), acaba de rebre la beca Leonardo a Investigadors en Física per la seua producció científica altament innovadora. Dotada amb 40.000 euros, l'ajuda anirà destinada a explorar unes certes anomalies que semblen contradir el Model Estàndard de la física de partícules.

Les Beques Leonardo de la Fundació BBVA a Investigadors en Física estan destinades a donar suport al treball d'investigadors en estadis intermedis de la seua carrera, entre els 30 i 45 anys d’edat, que es caracteritzen per una producció científica altament innovadora. Es tracta d'una convocatòria molt competitiva que ha rebut un total de 105 sol·licituds i ha sigut atorgada a 5 persones per la comissió avaluadora.

María Moreno destinarà la beca al desenvolupament del seu projecte de recerca “Nous anàlisi de les interaccions del quark top per a desentranyar possibles anomalies en la universalitat leptónica”. Per al desenvolupament d'aquest treball utilitzarà les dades de l'experiment ATLAS, un dels més destacats experiments del Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC), l'accelerador de partícules del CERN, del qual la investigadora forma part. Aquest treball es desenvoluparà al llarg de 18 mesos entre 2022 i 2023.

El projecte de Moreno explorarà unes certes anomalies observades en els últims anys que aparentment contradiuen el Model Estàndard, l'armadura teòrica en el qual es basa la física de partícules elementals. En concret, el seu objectiu és comprovar la validesa d'una predicció del Model Estàndard sobre el comportament de les partícules denominades leptons. “Si aquestes anomalies es confirmen caldrà revisar o estendre el Model Estàndard, i potser això implica l'existència de noves partícules desconegudes fins ara”, comenta Moreno. El projecte posa en qüestió alguns aspectes fonamentals de la teoria actual amb la qual treballen els físics de partícules i per a Moreno això “seria un gran avanç en el coneixement de l'estructura fonamental de la matèria, demostrant que el seu comportament no és com assumíem fins ara”.

María Moreno compta amb una àmplia trajectòria professional des que es va llicenciar en Física l’any 2007. Va participar en el programa d'estudiants del CERN (Suïssa), el major laboratori de física de partícules del món que després de vint anys de construcció, estava a punt de començar la presa de dades del Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC).

Va realitzar la seua tesi doctoral en l'experiment ATLAS com a membre de l’IFIC (CSIC-UV). Va realitzar la seua etapa postdoctoral a Goettingen (Alemanya) i posteriorment en el propi CERN, on va aconseguir una prestigiosa ‘Research Fellow’.

Les seues línies d'investigació es van anar ampliant, sempre relacionades amb l'estudi del quark top, la partícula elemental més massiva. Estudiar la interacció entre ambdues, així com les mesures precises de les seues propietats i cerques de "nova física", són l'objectiu principal de la seua recerca.

Ha coordinat diversos grups de treball de la col·laboració ATLAS i ha liderat diferents anàlisis. Ha rebut tres premis d'investigació: Premi Investigador Novell en Física Experimental 2018 de la RSEF i Fundació BBVA, Lleona Woods Distinguished Postdoctoral Lectureship Award 2018 de BNL (NY, els EUA) i XV Premi Cientifico-tècnic d'Algemesí. Ha sigut convidada a diverses conferències internacionals, així com a diferents seminaris/col·loquis, com a conferenciant, en prestigiosos centres com SLAC, BNL, IHEP i MPP-Munic.

Va tornar a l’IFIC en 2019 amb una beca "Júnior Leader" de La Caixa. Actualment és investigadora "Ramón y Cajal" i també imparteix classes en la Facultat de Física de la Universitat de València. A més, és IP d'un altre projecte finançat per la GVA (programa GenT-SEJI) i ara d'aquesta beca Leonardo.

Més informació sobre les beques Leonardo: https://www.redleonardo.es/noticias/las-becas-leonardo-de-fisica-impulsan-la-investigacion-cientifica-de-vanguardia/