Noemi Rocco s'incorpora a l'IFIC amb una ERC Starting Grant per a investigar sobre les propietats dels neutrins

17/06/2025

La científica italiana Noemi Rocco, investigadora en el laboratori de física d'altes energies Fermilab (els EUA), s'incorporarà el mes vinent de setembre al Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) amb la finalitat de desenrotllar el seu projecte NUQNET, un estudi sobre xarxes neuronals artificials dissenyades per a experiments d'oscil·lació de neutrins. Així, una nova línia d'I+D s'obri en l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre en el que Rocco conformarà el seu nou equip gràcies a l'ajuda Starting Grant que l'European Research Council (ERC) li va concedir en la seua convocatòria de 2024

Els neutrins són partícules fonamentals increïblement lleugeres i difícils de detectar. Encara que durant dècades es va pensar que eren irrellevants per la seua aparent inactivitat, hui se sap que juguen un paper crucial tant per a la física teòrica i experimental com per a la comprensió de l'univers.

La importància del fenomen d'oscil·lació de neutrins radica en el fet que el seu descobriment va revolucionar la física de partícules, obrint portes a una nova física més enllà del model estàndard. No en va, esta fita va suposar per als seus autors el Premi Nobel de Física en 2015. Hui dia, l'ús de tècniques avançades d'intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic en els experiments d'oscil·lació de neutrins està facilitant pistes sobre els majors misteris de l'univers, com l'origen de la massa, la matèria fosca o el desequilibri còsmic entre matèria i antimatèria.

Este esforç requerix la incorporació de models, ferramentes i tècniques que permeten anticipar resultats o comportaments abans de ser observats experimentalment, com els que perseguix el projecte NUQNET (Neutrino Uncertainty Quantification using Neural Networks), liderat per Noemi Rocco i orientat a crear un marc teòric innovador basat en xarxes neuronals artificials per a descriure quantitativament les interacciones neutrí-nucli.

El treball de Noemi Rocco, a cavall entre la física de partícules i la física nuclear, reduïx incerteses en els models teòrics, la qual cosa permet als experiments d'oscil·lacions de neutrins aconseguir un major nivell de precisió i fiabilitat

En les seues investigacions, Noemi Rocco aporta un enfocament interdisciplinari i innovador al camp de la física de neutrins, combinant tècniques avançades de teoria nuclear, mètodes estadístics moderns i aprenentatge automàtic. El seu treball, a cavall entre la física de partícules i la física nuclear, reduïx incerteses en els models teòrics, la qual cosa permet als experiments d'oscil·lacions de neutrins aconseguir un major nivell de precisió i fiabilitat.

En 2024, esta física teòrica i investigadora en el laboratori estatunidenc de física d'altes energies Fermilab va obtindre una ajuda Starting Grant de l'ERC per valor de 1,5 M€. Són les ajudes amb les quals l'European Research Council finança a investigadors amb propostes científiques d'excel·lència en els seus primers anys d'independència després del doctorat. Ara, Noemi Rocco i l'es incorpora a l'Institut  de Física Corpuscular (IFIC), situat en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València i centre mixt de la UV i el CSIC, per al desenrotllament del projecte NUQNET al llarg de 5 anys.

“És una satisfacció continuar atraient talent d'excel·lència contrastada a la Universitat de València, especialment quan procedix d'estes convocatòries que són les més prestigioses a nivell europeu”, Carlos Hermenegildo, vicerector d'Investigació 

“És una satisfacció continuar atraient talent d'excel·lència contrastada a la Universitat de València, especialment quan procedix d'estes convocatòries que són les més prestigioses a nivell europeu”, ha comentat el vicerector d'Investigació Carlos Hermenegildo. “De fet, per a la seua estabilització a llarg termini en els seus centres d'investigació, la Universitat aposta de manera preferent per les persones que compten amb una ERC”, ha conclòs.

La trajectòria científica de Noemi Rocco va començar amb un doctorat en la Universitat La Sapienza de Roma, seguit d'estades postdoctorals en l'Institut de Física Corpuscular (UV-CSIC), la Universitat de Surrey (el Regne Unit), el Laboratori Nacional Argonne (els EUA) i el laboratori estatunidenc de física d'altes energies Fermilab, on treballa en l'actualitat. La investigadora italiana s'incorporarà oficialment a l'IFIC el mes vinent de setembre. 

Font: IFIC

No et perdes l'entrevista de Nuria Rius, directora de l'IFIC, en la nostra secció Nosaltres STEM

Entrades recents