José Antonio Sobrino, nou director del Image Processing Laboratory de la Universitat de València

14/09/2023

El catedràtic de Física de la Terra i Premi Jaume I de Protecció del Medi Ambient José A. Sobrino ha sigut nomenat director del Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València (UV) en substitució de l'astrofísic Víctor Reglero, recentment jubilat. Comença així una nova etapa per a aquest centre que compta amb més d'un centenar d'investigadors i investigadores, i el treball de les quals ha ascendit a la UV al lloc 11 del món en teledetecció

El Image Processing Laboratory (IPL) és una ERI (Estructura de Recerca Interdisciplinària) de la UV i situada en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), dedicada a les ciències de l'espai, a l'observació de la Terra i al desenvolupament de tecnologies per a la creació i processament d'imatges a partir de dades de satèl·lit. El centre integra en l'actualitat a tres grups d'investigació –UCG (Unitat de Canvi Global), LEO (Laboratori d'Observació de la Terra) i ISP (Image and Signal Processing)– on treballen més de 100 persones entre professorat i personal contractat.

Creat en 2008 des de la Facultat de Física, l'IPL ha sigut beneficiari de quasi un centenar d'ajudes competitives, tant en les convocatòries nacionals del Pla Nacional de R+D+i com a autonòmiques, i compte en l'actualitat amb més d'una desena de projectes oberts, a més de 9 projectes europeus en vigor tant del programa marc H2020 com de HEurope, entre els quals es troben 2 ERC. Tot això situa al Image Processing Laboratory en el lloc número 11 del món en els camps de la teledetecció i el processament d'imatges, segons el rànquing de Xangai.

José Antonio Sobrino és catedràtic de Física de la Terra i responsable de la UGC en el Image Processing Laboratory (IPL) des de la seua creació en 2008. Va ser president de l'Associació Espanyola Teledetecció i és membre del Advisory Group de la missió LSTM de l'Agència Espacial Europea (ESA); membre del comité científic de la missió Franco-Índia TRISHNA, editor cap de la revista internacional Frontiers in remalnom Sensing, coordinador de la Xarxa Nacional d'Observació de la Terra (RNOT), president fundador del Congrés Internacional Recent Advances in Quantitative remalnom Sensing i vocal científic de l'Alt Consell Consultiu de la Comunitat Valenciana en R+D+i, l'òrgan que assessora al Consell sobre investigació, desenvolupament i innovació, entre altres càrrecs.

“El nostre objectiu és continuar amb l'extraordinària labor iniciada pel professor Víctor Reglero, donant suport a les actuals línies d'investigació i consolidant les iniciades en el camp de la Intel·ligència Artificial, les noves missions espacials i el Canvi climàtic, entre altres que ens permeten seguir en l'avantguarda mundial en el camp de la teledetecció i el processament d'imatges”, José Antonio Sobrino, director de l'IPL

Com a físic de la Terra especialitzat en Teledetecció, les seues línies d'investigació se centren en l'estudi dels canvis que pateix el nostre planeta, analitzats amb el suport de satèl·lits de teledetecció i el tractament digital de les imatges subministrades per aquests. Compta amb més de 300 publicacions en revistes científiques d'alt impacte; és Investigador Principal en més de 70 projectes finançats per Espanya, la Unió Europea (UE) i l'Agència Espacial Europea (ESA), i ha dirigit 20 tesis doctorals.

En 2019 va ser guardonat amb el Premi Jaume I d'Investigació, en la categoria de Protecció al Medi Ambient, per les seues investigacions en els canvis planetaris i la creació d'algorismes per a calcular la temperatura de la superfície de la Terra i els oceans.

“El nostre objectiu és continuar amb l'extraordinària labor iniciada pel professor Víctor Reglero, donant suport a les actuals línies d'investigació i consolidant les iniciades en el camp de la Intel·ligència Artificial, les noves missions espacials i el Canvi climàtic, entre altres que ens permeten seguir en l'avantguarda mundial en el camp de la teledetecció i el processament d'imatges”, ha explicat el nou director d'aquest centre d'investigació.