CIRGEN presenta la base de dades W4W desenvolupada per personal investigador de l’IRTIC

18/06/2024

El projecte «CIRGEN: Circulating Gender in the Global Enlightenment: Ideas, Networks, Agencies» va presentar el passat 24 de maig en la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València (UV) la base de dades W4W - Writing for Women in the Eighteenth Century

La ferramenta forma part de l'aplicació web desenvolupada per l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC) per a l'acció i permet realitzar referències externes a material bibliogràfic relacionat amb la investigació que s'incorpora de manera senzilla en les descripcions dels ítems catalogats, per la qual cosa estos treballs faciliten el registre d'elements com a obres, impreses o manuscrites, del món hispànic i ibèric en les quals es para atenció especial a les dones autores o traductores.

En aquest sentit, CIRGEN estudia la circulació de models de gènere a l'Europa del segle XVIII i les seues colònies des d'una perspectiva transnacional i transatlàntica; així mateix, examina la traducció, sociabilitat, viatges, lectura i cultura de la sensibilitat, i destaca la capacitat d'acció dels individus i el llegat de la Il·lustració. La iniciativa, liderada per la catedràtica d'Història Moderna en la UV Mónica Bolufer, es desenvolupa des de gener de 2019 fins a setembre de 2024 i és finançada pel Consell Europeu d'Investigació.

CIRGEN estudia la circulació de models de gènere a l'Europa del segle XVIII i les seues colònies des d'una perspectiva transnacional i transatlàntica; així mateix, examina la traducció, sociabilitat, viatges, lectura i cultura de la sensibilitat, i destaca la capacitat d'acció dels individus i el llegat de la Il·lustració

L’IRTIC, Ubicat al Parc Científic de la Universitat de València, ha participat en este projecte a través d'un equip de treball, conduït pel professor Ramón V. Cirilo Gimeno, que ha aportat el component tecnològic necessari per a recopilar gran part de la informació que dona suport a la seua execució. Concretament, l'equip de l'institut ha generat l'esmentada aplicació web, que permet a les investigadores introduir tot el material bibliogràfic recopilat en la base de dades W4W - Writing for Women in the Eighteenth Century, dissenyada i construïda específicament per al projecte.

W4W - Writing for Women in the Eighteenth Century permet emmagatzemar dades dels autors i les seues obres, una cosa que facilita un enriquiment de la informació a través dels resultats de les investigacions dutes a terme en CIRGEN. La base de dades permet realitzar referències externes a fonts, autors, ontologies i localitzacions geogràfiques, que s'incorporen de manera senzilla en les descripcions dels ítems catalogats.

Com a complement a esta ferramenta primària, també s'ha desenvolupat una aplicació per a consultar i explotar les dades que s'han recopilat, ja que un dels objectius del projecte és fer públics els resultats de la investigació i intentar que arriben a l’audiència més gran possible. La ferramenta estarà disponible en aquesta direcció prompte, serà d'accés lliure i permetrà observar els detalls dels registres amb els quals s'ha treballat en el projecte, a més d'examinar els resultats d'investigació que aporten les investigadores com a valor afegit.

Ambdues ferramentes es van presentar a la fi de maig en un seminari organitzat pel projecte en la Facultat de Geografia i Història de la UV, on la presentació del programari va ser a càrrec de l'investigador de l’IRTIC Yannick Villaescusa Topper. En l'esdeveniment es va destacar la bona col·laboració que ha existit entre àrees d'investigació tan poc afins, però que ha conduït a un resultat excel·lent en forma d'un sistema d'informació que ha tingut un gran acolliment.


 

Entrades recents