La Universitat de València i el servici de Modernització de la Diputació de València han creat la Càtedra de Territoris Intel·ligents i Sostenibles, un espai dedicat a la investigació i el desenvolupament de solucions per al foment de la sostenibilitat i la intel·ligència territorial. La càtedra naix amb l'objectiu directe d'impulsar la transformació digital en l'entorn rural
L'expansió de les noves tecnologies i el concepte de smartcities han superat l'àmbit de les grans ciutats. Cada vegada més, mitjans i xicotets municipis busquen la implantació de solucions innovadores i sostenibles que milloren el benestar dels seus habitants. En este sentit, la Universitat de València (UV), a través de l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC), situat en el Parc Científic de la UV, i Diputació de València -entitats que porten anys col·laborant– acaben de reforçar la seua relació amb la creació de la nova Càtedra de Territoris Intel·ligents i Sostenibles.
L'objectiu és abordar els reptes contemporanis de ciutats i territoris, promovent un enfocament integral que combine la tecnologia, la participació ciutadana i la gestió sostenible de recursos.
A través d'esta càtedra que dirigix Juan José Martínez Durá, professor del Departament d'Informàtica de la UV i investigador responsable del grup LISITT (Laboratori Integrat de Sistemes Intel·ligents i Tecnologies de la Informació de Trànsit) en el IRTIC, La Universitat de València i Diputació de València busquen generar coneixement aplicable a la millora de la qualitat de vida de les persones en els territoris que habiten.
La Càtedra, que s'erigix com un pont entre el món acadèmic i les administracions públiques, facilitant la transferència de coneixement i la implementació de polítiques efectives, durà a terme activitats de formació, difusió i consultoria tecnològiques en el camp de la intel·ligència i la sostenibilitat territorial.
Cal destacar la promoció de la plataforma Connecta-València entre els municipis de la província, un servici de Diputació de València que integra les dades procedents de sensors instal·lats en els municipis, incorporant informació meteorològica, de mobilitat, de qualitat de l'aire, aparcament o índex de sorolls, entre altres dades; oferint informació integrada mitjançant quadres de comandament, proporcionant ferramentes per a l'anàlisi de dades i permetent exportar la informació recopilada a través d'un portal obert de dades.
Entre les metes de la nova càtedra es troba també la identificació d'indicadors d'Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), d'aplicació dins del territori de la província de València, a fi d'avaluar el progrés cap a la creació de ciutats i territoris sostenibles.