València Capital Verda Europea, IRTIC de la Universitat de València i l'empresa Kiwa España han posat en marxa el Projecte d'investigació ‘València verda, saludable i sostenible’. L'objectiu és mesurar l'impacte que la ciutat té en la salut de les persones que viuen en ella i transferir-lo a altres ciutats del món, especialment en el marc de l'EU Green Capital
Un equip de l'Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC), situat en el Parc Científic de la Universitat de València, de la Fundació Les Naus de l'Ajuntament de València, de la Conselleria de Sanitat i de Kiwa España, en el marc de la Capitalitat Verda Europea que ostenta la ciutat de València este 2024, acaben d'iniciar el projecte ‘València verd, saludable i sostenible’. La iniciativa pretén avaluar els efectes de la qualitat de l'aire, el soroll, els espais verds, la temperatura i la mobilitat dels ciutadans amb la finalitat de millorar la seua qualitat de vida i continuar avançant cap al desenvolupament sostenible.
La investigació, que se centrarà en València com a ciutat model i projecte pilot, es basa en l'anàlisi de grans volums de dades obtingudes a través d'informació geogràfica, dades de satèl·lit, algorismes de IA i modelització per a identificar patrons i tendències que permeten avaluar l'impacte de les polítiques implementades. Col·laboraran en el projecte experts en salut pública, urbanisme i medi ambient, així com la pròpia ciutadania.
A través del desenvolupament d'este projecte d'investigació, Capital Verda Europea 2024 pretén quantificar la sostenibilitat de la ciutat i establir un full de ruta per a la seua posterior extrapolació en altres ciutats i per al futur.
La Capitalitat Verda Europea és un reconeixement a la ciutat de València com referent a Europa, que constata el seu compromís amb la sostenibilitat i el seu propòsit de millorar la qualitat de vida dels seus habitants. El projecte està liderat per la empresa de certificació Kiwa España.
L'IRTIC assessorarà a Kiwa en l'hora d'establir i identificar els indicadors de sostenibilitat més rellevants i serà responsable de proporcionar una plataforma TIC on recopilar les dades procedents de diferents fonts per a calcular estos índexs de sostenibilitat i validar la seua efectivitat. En la fase inicial, el projecte se centrarà en la ciutat de València, i estos indicadors podran extrapolar-se en altres ajuntaments de la província com a part de les accions desenrotllades des de la càtedra de Territoris Intel·ligents i Sostenibles, en procés de constitució per part de la Universitat de València i la Diputació de València.