José Antonio Sobrino, Premi Investigació de la Societat Geogràfica Espanyola

04/11/2021

La Societat Geogràfica Espanyola (SGE) ha concedit al catedràtic de Física de la Terra José Antonio Sobrino el Premi Investigació 2019-2020 pel seu treball pioner en protecció del medi ambient mitjançant teledetecció. Es tracta de la XXII edició d’aquests guardons que reconeixen viatgers i investigadors pel seu paper en la divulgació de la Geografia i que seran lliurats aquest dijous 4 de novembre al Teatre Goya de Madrid.

L’arqueòleg Walter Alva, la veterinària Rebeca Atencia, el periodista, escriptor i alpinista Sebastián Álvaro, els viatgers “a quatre rodes” Vicente Plédel i Marián Ocaña, el cineasta Joaquín Gutiérrez Acha, el tècnic de so de la naturalesa Carlos de Hita, el Projecte Carabela de tecnologia al servei dels arxius històrics i el catedràtic de Física de la Terra de la Universitat de València José Antonio Sobrino són els guardonats aquest any als Premis que la Societat Geogràfica Espanyola concedeix des de fa més de dues dècades a les millors iniciatives i projectes al camp de l’exploració, els viatges, l’aventura i la investigació científica.

A més, la SGE ha nomenat Membre d’Honor, a títol pòstum, Félix Rodríguez de la Fuente, considerat el divulgador ambientalista més important d’Espanya el llegat del qual es troba en plena activitat.

José A. Sobrino és catedràtic de Física de la Terra a la Universitat de València, on dirigeix la Unitat de Canvi Global, i és investigador de l’Image Processing Laboratory (IPL), al Parc Científic d’aquesta institució acadèmica. És president de l’Associació Espanyola de Teledetecció. El seu treball, on és líder mundial, se centra en el camp de la protecció ambiental a partir de l’ús de les dades subministrades pels satèl·lits d’observació de la Terra. Ha desenvolupat valuosos algorismes que estimen tant la temperatura de la superfície de la Terra i els oceans com l’evapotranspiració, l’efecte de l’illa de calor en l’augment de temperatures a les ciutats i els canvis a la coberta vegetal del planeta.

Ha publicat més de 200 treballs a revistes internacionals i ha dirigit més de 60 projectes de recerca finançats tant per l’Agència Espacial Europea (ESA) com per la Unió Europea o el Ministeri de Ciència. També va ser membre de l’European Space Astronomy Centre (ESAC) i del comitè assessor de l’ESA per a l’Observació de la Terra. Ha rebut el premi Jaume I de Protecció del Medi Ambient.

El lliurament tindrà lloc aquest dijous 4 de novembre al Teatre Goya de Madrid, a les 19.00 h.