El professor de l'Observatori Astronòmic, Vicent J. Martínez, s'incorpora al Consell Assessor de Ciència, Tecnologia i Innovació del ministeri

22/05/2023

El catedràtic d'Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València ha sigut designat com a membre del Consell Assessor de Ciència, Tecnologia i Innovació (CACTI) del Ministeri de Ciència i Innovació, per un mandat de quatre anys, amb caràcter renovable, que començarà al juny. Martínez és una de les tretze noves cares d'aquest consell assessor

En la XV reunió  del Consell de Política Científica, Tecnològica i d'Innovació (CPCTI), presidida per la ministra Diana Morant, celebrada el  27 d'abril, es va acordar renovar la composició del Consell Assessor, tenint en compte les candidatures rebudes en la convocatòria pública d'expressions d'interés realitzada des del Ministeri de Ciència i Innovació. Valorats tots els CV rebuts, s'ha considerat que la seua formació i experiència professional ameritan la seua condició de membre d'aquest Consell Assessor de Ciència, Tecnologia i Innovació. 

La ministra va detallar que, en total, el Consell Assessor de Ciència, Tecnologia i Innovació (CACTI) passa de tindre 18 membres a 20, ja que s'ha incorporat a dos representants de la societat civil, tal com estableix la nova Llei de la Ciència. Entre les funcions del CACTI es troben les d'assessorar i informar el Ministeri de Ciència i Innovació de les propostes de l'Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i d'Innovació (EECTI) i del Pla Estatal d'Investigació Científica i Tècnica i d'Innovació. Assessora també als governs de l'Estat i de les CC.AA. i al Consell de Política Científica, Tecnològica i d'Innovació.

El Consell Assessor de Ciència, Tecnologia i Innovació (*CACTI) és l'òrgan de participació de la comunitat científica i tecnològica i dels agents econòmics i socials en els assumptes relacionats amb la ciència, la tecnologia i la innovació.

Junt amb Vicent Josep Martínez, les noves persones integrants del CACTI són Mónica García (Enginy, CSIC-UPV), Manuel Ausaverri (Indra), Shandra Cordobés (Fundació Tecnalia Research & Innovation), Marc Güell (Universitat Pompeu Fabra), Diego Moñux (SITJA), Eva Ortega (Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques), Laura Olcina (Federació Espanyola de Centres Tecnològics), Josep A. Planell (Universitat Oberta de Catalunya), Nuria San Servando (Fundació per a la Transformació de la Rioja), Luis Sanz (Institut de Polítiques i Béns Públics), Jon Mikel Zabala-Iturriagagoitia (Universitat de Deusto) i Izabela Zych (Universitat de Còrdova).


Director del Observatori Astronòmic durant 11 anys

Martínez, professor titular d'Astronomia i Astrofísica a la Universitat de València des de 1991 i catedràtic des de 2009, va anar durant 11  anys director de l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València, centre singular de l'àrea científica del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV). La seua activitat docent li va valdre en 2011 el Premi a l'Ensenyament i Divulgació de la Física de la RSEF i la Fundació BBVA i en 2016 el Premi a l'Excel·lència Docent del Consell Social de la UV.

És membre fundador de la Societat Espanyola d'Astronomia. En 2017 va ser triat coordinador de la Xarxa d'Infraestructures d'Astronomia (RIA) pel seu comité directiu, l'organisme que regula les instal·lacions espanyoles cientificotècniques singulars en astronomia.

Investiga sobre la formació i la distribució de les galàxies. Ha publicat més de 80 articles en revistes d'impacte, amb més de 2000 cites, i és autor de dos llibres de text universitaris i de diversos llibres de divulgació científica que han rebut diferents premis. Ha assistit com a ponent a nombrosos congressos internacionals, realitzat estades d'investigació en centres de Suïssa, França, Holanda, Dinamarca, Itàlia i el Regne Unit, i impartit seminaris en universitats de tot el món. Ha sigut investigador principal de projectes Consolider del Ministeri i Prometeu de la GV.

Defensor de la importància de transmetre la ciència a la societat, el professor ha impulsat iniciatives com “L'Aula del Cel”. També ha oferit més d'un centenar de xarrades de divulgació, publicat nombrosos articles en periòdics, i creador del portal web de divulgació Conec.es. Per aquesta tasca va rebre el Premi José María Savirón 2013.

Notícia en els mitjans

https://www.uv.es/uvweb/uv-noticias/es/noticias/vicent-martinez-se-incorpora-al-consejo-asesor-ciencia-tecnologia-innovacion-del-ministerio-1285973304159/Novetat.html?id=1286316711621&plantilla=UV_Noticies/Page/TPGDetaillNews 

https://www.elperiodic.com/valencia/vicent-martinez-incorpora-consejo-asesor-ciencia-tecnologia-innovacion-ministerio_903126