La ciutat de València es convertirà del 16 al 20 d'octubre en l'epicentre de dos esdeveniments científics que se celebren en ADEIT Fundació Universitat de València i que reuneixen experts "de renom mundial" en dos camps "interconnectats" com el canvi climàtic i la intel·ligència artificial
Les trobades, organitzats per la Universitat de València (UV), se centren en la detecció i atribució d'esdeveniments climàtics extrems, com a sequeres, onades de calor, inundacions, incendis i huracans, així com en l'aplicació de la intel·ligència artificial en este context. En un món "marcat per l'emergència climàtica", la rellevància d'entendre i compartir els extrems climàtics es torna més urgent
En este context, la ciutat de València es converteix en epicentre de la col·laboració global en reunir experts en ciències del clima i la intel·ligència artificial per a desenvolupar les seues solucions innovadores. La primera d'estes reunions se celebra entre el 16 i el 18 d'octubre com a part del projecte europeu científic 'XAIDA: Extreme Events-Artificial Inteligence for Detection and Attribution. Este projecte reuneix a alguns dels investigadors "més destacats" en l'àmbit de les ciències del clima i la intel·ligència artificial, amb l'"objectiu clar" de desenvolupar nous algorismes d'intel·ligència artificial que permeten la detecció i atribució precisa d'esdeveniments climàtics extrems. Destaca la participació d'Erika Coppola, Davide Faranda, Miguel Mahecha, Robert Vautard, Laura Suarez-Gutiérrez, Sebastian Sippel, Freddi Otto, Dim Coumou i Sonia Seneviratne.
La Universitat de València és sòcia activa d'este projecte, on l'equip liderat pel catedràtic d'Enginyeria Electrònica Gustau Camps-Valls, que forma part del Image Processing Laboratory (IPL), i està situat en les instal·lacions del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), ha destacat en el desenvolupament d'algorismes de detecció precoç de sequeres, inundacions i incendis.
El segon esdeveniment, 'Extreme event *detection, anàlisi and explanation, se celebra els dies 19 i 20 d'octubre sota el marc del projecte ELISE, que finança les activitats de la xarxa ELLIS (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems). En esta ocasió, experts en intel·ligència artificial exploraran la capacitat de les tècniques d'aprenentatge automàtic davant els desafiaments del canvi climàtic. Participaran al voltant de 40 científics de la, entre els quals destaquen membres de projectes emblemàtics com CLINT, ERC USMILE, DeepExtremes, XAIDA, Deepcube i Al4PEx.
L'agenda inclou xarrades específiques, discussions obertes, un hackathon i la redacció d'un white paper sobre la funció de la la en la detecció d'extrems climàtics. Estes trobades oferiran, a més, una plataforma per a presentar les últimes tecnologies i avanços metodològics en la detecció d'extrems climàtics, l'avaluació d'impactes i riscos i la comprensió causal d'estos esdeveniments. Totes dues reunions se celebren en la Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València (ADEIT) i estan coordinades per Gustau Camps-Valls, qui codirigeix juntament amb Markus Reichstein el programa d'investigació titulat 'Machine learning for Earth and climate sciences'.