El projecte Edualgae, en el qual participa el grup d'investigació en Biotecnologia de la Coordinació entre Desenrotllament i Adaptació a Condicions Ambientals en Plantes (Padella) de la Universitat de València, al costat de les empreses Juan i Juan Industrial S.L.O (Grup Vicky Foods),i Bionos Biotech S.L, incorpora una producció de ribitol superior a la d'altres fonts vegetals i s'obté amb producció sostenible i circular
La Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme finança a través d'Ivace+i Innovació el desenrotllament d'un projecte d'I+D+i per a obtindre edulcorants naturals a partir de microalgues liquèniques com l'Asterochloris erici. D'esta manera, es pretén reemplaçar el sucre, de manera parcial o total, en productes de brioixeria i forn mitjançant ingredients d'origen natural i menor impacte glucèmic.
Edualgae pretén “optimitzar” els processos necessaris per a obtindre ingredients substitutius del sucre a una escala industrial a través de tècniques “més sostenibles” que les empleades en l'actualitat. A este efecte s'investiga com escalar el cultiu de microalgues i millorar l'eliminació de l'aigua de la biomassa a través de tècniques de liofilització, al mateix temps que s'avança en la caracterització dels distints polioles, amb especial incidència del ribitol. Este tipus d'alcohols s'erigixen en edulcorants baixos en calories per a la indústria alimentària.
Una alternativa sostenible i saludable al sucre
A diferència de mètodes tradicionals basats en la hidrogenació catalítica de la xilosa, processos per als quals s'invertix una “gran quantitat d'energia i recursos” i que depenen d'observacions manuals o semiautomatitzades, 'Edualgae' incorpora una producció de ribitol superior a la d'altres fonts vegetals. Este edulcorant obtingut mitjançant una producció sostenible i circular propícia una elaboració “més eficient i amb una menor petjada ambiental”.
A més dels beneficis mediambientals, l'enfocament d'esta iniciativa oferix avantatges nutricionals i en matèria de salut pública, ja que contribuïx a reduir el contingut calòric i la càrrega glucèmica en aliments “sense necessitat de recórrer a edulcorants artificials”.
A més dels beneficis mediambientals, l'enfocament d'esta iniciativa oferix avantatges nutricionals i en matèria de salut pública, ja que contribuïx a reduir el contingut calòric i la càrrega glucèmica en aliments “sense necessitat de recórrer a edulcorants artificials"
El projecte, que s'endinsa en el seu últim any de vigència, experimenta un retard degut a “complicacions” en el cultiu de les microalgues. Unes certes condicions ambientals com la temperatura afecten de manera negativa al seu creixement i contribuïxen al fet que altres espècies nocives més resistents proliferen “amb major facilitat”. Este fet ha obligat a realitzar un “ajust metodològic” en la fase d'escalat per a implementar sistemes de control ambiental més precisos.
Esta segona fase garantix l'estabilitat del producte, el seu valor nutricional i la seguretat que implica el seu consum, mitjançant la incorporació d'ingredients complementaris i la realització de diferents proves sensorials i ajustos tecnològics.
Sobre el projecte Edualgae
En este projecte, denominat 'Edualgae', participen el grup d'investigació en Biotecnologia de la Coordinació entre Desenrotllament i Adaptació a Condicions Ambientals en Plantes (Padella) de la Universitat de València, en el qual participa Pedro Carrasco, director del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV); l'empresa Bionos Biotech; així com Juan i Juan Industrial, una societat de Vicky Foods, que actua a més com a coordinadora d'este consorci. Bionos és la responsable d'elaborar els informes de resultats de les diferents proves de validació, a més de col·laborar en altres actuacions en el marc de la iniciativa. Quant a la labor de la Universitat de València, el centre aporta la seua experiència en l'aïllament i cultiu de microalgues liquèniques, així com en tècniques de metabolòmica per a caracterització de polioles.
'Edualgae' s'alinea amb el primer repte de Producció d'aliments i salut del Comité Estratègic d'Innovació Especialitzat en Agroalimentació, que advoca per identificar i obtindre compostos alternatius a base d'edulcorants, així com de sucres de lenta assimilació i ingredients naturals que promoguen aliments amb menor contingut en sucres, greixos i sal. La iniciativa compta amb el suport econòmic de la Unió Europea, a través del programa Fons Europeu de Desenrotllament Regional (Feder) Comunitat Valenciana per al període 2021-2027.
Font: La Vanguardia
Entrades recents