Les 10 startups seleccionades per a créixer en la incubadora AgrotecUV presenten els seus projectes davant els investigadors

29/11/2022

La vicerectora d'Innovació i Transferència de la Universitat de València, Rosa Donat, i el director del Parc Científic, Pedro Carrasco, han donat a conéixer a la comunitat investigadora els 10 projectes empresarials que es forjaran en AgrotecUV, la nova incubadora d'alta tecnologia en Agroalimentació sostenible impulsada per la Universitat de València i la Fundació Parc Científic UV.

Els projectes seleccionats en la primera convocatòria d’AgrotecUV, a la qual van aspirar vint-i-huit propostes, aborden diferents aspectes relacionats amb el sector biotecnològic de l'Agroalimentació. Es tracta de startups o de projectes empresarials encaminats a introduir en el mercat productes i solucions innovadores per a una alimentació saludable i sostenible.

Sistemes de biocontrol per a la prevenció i tractament de bacteris en granges; seguiment a temps real de l'estat sanitari de conreus; biomolècules produïdes en plantes per a l'alimentació, la cosmètica o la investigació; compostos d'interés industrial obtinguts de residus de taronja; detecció de patògens en insectes des de la genètica; cremes alimentàries plant-based (basades en plantes) com a alternativa als ultraprocessats; etiquetes intel·ligents que monitoren l'estat de salut dels aliments; ús de dades per a la presa de decisions en el desenvolupament de solucions agroalimentàries; aliments funcionals amb baix índex glucèmic i antiinflamatoris, o aerogels biodegradables per a l'envasament d'aliments són algunes de les innovacions plantejades per les 10 iniciatives que constituiran la primera generació d'empreses incubades per Agrotec.

Encapçalats per científics independents, purs emprenedors o equips sorgits de la recerca universitària, els projectes presentats aquest dilluns 28 de novembre a l'auditori Marie Curie del Parc Científic de la Universitat de València, davant un centenar d'investigadors del camp de la biotecnologia i l'agroalimentació, començaran en breu a gaudir dels serveis d’AgrotecUV, la incubadora d'alta tecnologia en Agroalimentació sostenible recentment impulsada per la Universitat de València i la Fundació Parc Científic UV.

“La Universitat de València és, segons el rànquing de Xangai, la primera universitat espanyola en Ciència i Tecnologia d'Aliments, i el 25% de les empreses del seu Parc Científic se centren en l'àrea de l'agroalimentació i la biotecnologia”, ha comentat Rosa Donat. “Sumant les capacitats d’R+D+i de la nostra universitat a l'ecosistema d'emprenedoria generat pel seu Parc Científic es poden millorar les vies que faciliten la transferència de coneixement per a proporcionar solucions avançades a les necessitats d'aquest sector”, ha conclòs la vicerectora, qui ha obert la jornada acompanyada del director d’AgrotecUV i del PCUV, Pedro Carrasco, i dels membres de l'equip d’AgrotecUV, Isidre March, Giuseppe Meca i Eva Bataller.


La incubadora

Agrotec-UV és una incubadora empresarial en el camp de l'Agroalimentació sostenible, un sector de vital importància en la Comunitat Valenciana i un dels entorns de major pes i projecció econòmica en l’Estratègia d'Especialització Intel·ligent en Investigació i Innovació (RIS-3) de la Comunitat Valenciana.

Dirigida pel catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València, Pedro Carrasco Sorlí, AgrotecUV pretén promoure l'emprenedoria en aquest camp; augmentar la participació dels grups de recerca de la UV en projectes de R+D+i col·laborativa, i elevar la taxa de transferència tecnològica entre la investigació universitària i el sector productiu, contribuint així a la transformació del sector agroalimentari en un sistema sostenible, saludable, inclusiu i adaptat a les necessitats del consumidor i de la societat.

A més de comptar amb un programa de formació, mentorizació i networking, que s’aplicarà a cada projecte de forma personalitzada, la incubadora facilitarà a les empreses accés als diferents serveis cientificotècnics de la institució acadèmica, entre altres coses, tal com ha explicat Pedro Carrasco en la trobada entre investigadors de la UV i representants dels projectes seleccionats en aquesta primera convocatòria.

Cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través de la Cambra de Comerç Incyde, AgrotecUV té la seua seu en les instal·lacions de la Fundació Parc Científic UV, a l'espera que finalitzen les obres de l'edifici d'Innovació que l'albergarà definitivament en el mateix Parc Científic.

https://www.uv.es/agrotecuv/ca/agrotecuv.html