Els parcs científics de la Comunitat Valenciana demanen a l'Administració més agilitat per a donar ales a les startups

06/04/2023

El director del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), Pedro Carrasco, va participar la setmana passada en la taula redona 'Emprendre als parcs científics de la CV', emmarcada dins de la tercera gala de Plaza Emprendedores, on els representants dels cinc parc científics i tecnològics de les universitats públiques valencianes van tractar assumptes com els reptes presents i de futur d'aquestes entitats, la nova Llei de Startups, la gestió del talent, el paper de la dona emprenedora o la vinculació al territori

Juntament amb el director del PCUV, van participar en la taula redona Juan Antonio Bertolín, gerent de la Fundació General de la Universitat Jaume I i director de Espaitec; Javier Sancho, director de l'Àrea d'Emprenedoria del Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández d'Elx; Esteban Pelayo, gerent del Parc Científic d'Alacant, i Esther Gómez Martín, vicerectora d'Estudiants i Emprenedoria de la Universitat Politècnica de València.

En el primer punt, els participants van analitzar els desafiaments compartits pels parcs científics,  centrant el seu punt de mira en les startups. Ací, Carrasco va destacar que “moltes vegades, aquestes empreses acumulen coneixement però desconeixen el mercat, la qual cosa és un pla de negoci, i cal acompanyar les seues idees per a fer-les viables”. Per part seua, Gómez va constatar que totes les startups “volen més clients i inversió” i va ressaltar el suport dels parcs en la preparació de propostes, un aspecte “que se sol complicar” per a aquestes empreses. 

En aquest sentit, Bertolín va lamentar que l'Administració “requereix d'una flexibilitat que no té al màxim” i es va referir a la falta de talent com el principal desafiament en l'actualitat, “perquè no n'hi ha, abans que isca ha desaparegut, i la veritat és que les universitats no generen la quantitat suficient, a més de que hui els models de treball en remot li ho posen més difícil a les *startups locals, perquè pots cobrar des de Castelló un salari propi de *Silicon *Valley o Madrid”.

168002357716800179414948630_DSC9051_Multimedia-ampliada_NoticiaAmpliada

(esq a drt) Juan Antonio Bertolín, gerent de la Fundació General de la Universitat Jaume I i director de Espaitec i Pedro Carrasco, director del Parc Científic de la Universitat de València. Foto: BORJA ABARGUES

“Moltes vegades, aquestes empreses acumulen coneixement però desconeixen el mercat, la qual cosa és un pla de negoci, i cal acompanyar les seues idees per a fer-les viables”, Pedro Carrasco, director del PCUV

Nous reptes

Un altre dels punts que va marcar la taula redona va ser la Llei de Startups, i és que per a Sancho a aquesta llei “li ha faltat més flexibilitat en l'entorn laboral de les startups, que la requereixen en temes com la contractació i també en la fiscalitat”. En eixa línia, el director del Parc va retraure a l'Administració que “no sol brillar per la seua agilitat i en la innovació, o hi ha velocitat o no podrem funcionar, es necessiten instruments àgils”. Així, Pelayo va posar l'accent que encara no té impacte “però la veiem interessant, perquè almenys es formalitza el concepte de startup”. 

En l'àmbit de la igualtat de gènere, Pedro Carrasco va xifrar en un 48% el percentatge de dones en empreses instal·lades al parc que dirigeix,  “encara que en llocs directius baixa al 18%”, si bé en alguns graus es percep una major proporció de dones com a responsables de les iniciatives que en uns altres. En el seu cas, Javier Sancho (UMH) va assenyalar que l'anàlisi de 400 projectes seleccionats en els últims cinc anys llança “un salt qualitatiu important, amb un 31% de cofundadores, percentatge que augmenta al 52% en les dades d'empreses participades pel parc, amb una proporció superior al 40% en llocs de lideratge”.

Juan Antonio Bertolín va assenyalar que en Espaitec (UJI) només 100 de 400 treballadors són dones, “encara que estem veient en el programa UJI Emprèn On Social una certa millora”. Gómez va recordar en aquest punt que “si una xiqueta abans dels 11 anys no ha mostrat interés en carreres STEAM és difícil que ho faça, per la qual cosa es necessita molta faena en aquest aspecte”. Per la seua banda, Esteban Pelayo (UA) va fer un diagnòstic pessimista, i és que “nosaltres en igualtat estem malament, en el 20%, tenim 3 de 15 empreses creades per dones, i no tenim l'èxit que deguérem especialment en el tecnològic, amb millors dades en els quadres tècnics de les startups dedicades als àmbits farmacèutic o biològic”.

“Si una xiqueta abans dels 11 anys no ha mostrat interés en carreres STEAM és difícil que ho faça, per la qual cosa es necessita molta faena en aquest aspecte”, Esther Gómez Martín, vicerectora d'Estudiants i Emprenedoria de la Universitat Politècnica de València

El futur del PCUV

Finalment, la vinculació del territori i els plans a curt i mitjà termini dels parcs van ser el tancament a la taula redona. En aquests punts, Carrasco va apostar per implicar el territori en el projecte, “perquè el coneixement arribe allí on tenim seus”. Així mateix, el director del PCUV va posar l'accent que els seus sis primers mesos al capdavant del parc de la UV han tingut com a eix “als estudiants, els professors i els reptes de les empreses” i va assenyalar que les empreses “no ens entenen, per la qual cosa hem de conéixer els seus reptes dits per elles mateixes, ens falta una cadena contínua entre tots els actors”, a més d'apostar per la internacionalització. Referent a això, es va referir com a “model quasi perfecte” a un projecte de planta pilot de generació de biogàs en nom dels Olmos, juntament amb les universitats de Dresden i Gant.