Més grans, internacionals i joves: així són les empreses innovadores de la Comunitat Valenciana segons el PICEI 2022

08/06/2023

El Parc Científic de la Universitat de València acull la presentació dels resultats de la quarta edició del Programa de Caracterització d'Empreses Innovadores per a Impulsar la seua Projecció (PICEI), que compta amb el finançament de la Agència Valenciana de Innovació (AVI) i la col·laboració de la Xarxa de Parcs Científics de la Comunitat Valenciana

Per quart any consecutiu, la Fundació Parc Científic Universitat de València (FPCUV) ha coordinat el Programa de Caracterització d'Empreses Innovadores per a Impulsar la seua Projecció (PICEI). Entre les principals conclusions extretes de l'enquesta elaborada pel PICEI en 2022, en la qual van participar 938 empreses innovadores de la Comunitat Valenciana de les 5.000 que existeixen, s'ha conegut que dins de sectors com a Indústria, Construcció i Serveis  les empreses són més grans, internacionals i joves.

La presentació del PICEI 2022 va arrancar amb la intervenció telemàtica d'Andrés García Reche, vicepresident executiu de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), que va destacar que "des de 2020 el nombre de societats actives en la Comunitat Valenciana s'ha incrementat en més de l'1%, és a dir, la tendència és positiva". En total va xifrar en 374.917 les empreses que formaven el teixit productiu de la Comunitat en 2022. No obstant això, va lamentar que "malgrat la gran massa d'empreses que existeix, molt poques d'elles innoven. En termes absoluts estem parlant quasi de 2.500, la qual cosa representa un 0,66% del total".

P1288125

 Presentació del PICEI 2022. Sala de Juntes del Parc Científic de la Universitat de València . Foto: FPCUV

"Malgrat la gran massa d'empreses que existeix, molt poques d'elles innoven. En termes absoluts estem parlant quasi de 2.500, la qual cosa representa un 0,6% del total", explica Andrés García Reche, vicepresident executiu de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI)

Juntament amb García Reche, també van intervindre en l'acte Pedro Carrasco, director del Parc Científic de la Universitat de València; Carlos Mínguez Barberá i Mª. Ángeles Rodríguez Pérez, de l'empresa GFK EMER AD HOC RESEARCH, S.L.; i Francisco Soler Tarazona i Gaspar Álvarez Barba, representants de l'empresa APUNTE ASESORES Y CONSULTORES, S.L.L. Així mateix, el vicepresident executiu de l'AVI va incidir en què l'objectiu és que "el sistema valencià d'innovació funcione". Per a això, apunta a la necessitat que "la col·laboració entre els diferents agents que conformen aquest sistema siga fluida i sistèmica, i que per tant no hi haja ni un sol gram de matèria grisa que estiga al marge de les possibilitats de contribuir a la millora de la competitivitat i de la innovació de les nostres empreses".

Per part seua, Carrasco, quant a sobre a qui hauria d'anar dirigit aquest informe va puntualitzar que "en un entorn en el qual es parla tant d'innovació es corre el risc de perdre el  sentit de la paraula, perquè tothom la fa". "Aquest informe exposat fora dels cercles en els quals ens movem nosaltres podria presentar en societat els avantatges de la innovació en l'empresa i així, convéncer a la gent que la innovació no és una paraula de moda", va postil·lar.

A més, el director del PCUV va ressaltar els aspectes més importants d'un informe que "pretén caracteritzar les empreses innovadores" de la Comunitat Valenciana a través d'una foto que recull "com són les empreses innovadores que tenen un cert grau d'èxit i com innoven".  A més, segons va explicar Carrasco, l'informe es va centrar en identificar possibles solucions en temes transversals, proporcionar diàleg i contacte entre tots els actors de l'ecosistema empresarial, millorar la visibilitat i coneixement de les empreses innovadores i donar a conéixer a les institucions els perfils d'aquesta mena de societats i exportar-los.

P1288123 (2)

De dreta a esquerra: Rosa Donat, vicerectora d'Innovació i Transferència de la UV; Fernando Zárraga, gerent de l'FPCUV; i José María Martínez Santamaría, coordinador de Promoció Econòmica a l'Ajuntament de Paterna. Foto: FPCUV

El director del PCUV, Pedro Carrasco, va destacar que l'informe identifica possibles solucions en temes transversals, proporciona diàleg i contacte entre tots els actors de l'ecosistema empresarial, millora la visibilitat i coneixement de les empreses innovadores i dona a conéixer a les institucions els perfils d'aquesta mena de societats i exportar-los

Conclusions del PICEI 2022

Com a conclusió, el director del PCUV, va posar punt i final a la seua intervenció amb les principals conclusions extretes en el PICEI 2022, que té com a referència el resultat econòmic de 2021. De les 938 empreses innovadores que van participar en l'informe (autònoms exclosos) el 40,6% centra les seues activitats en el sector Serveis (activitats professionals, científiques i tècniques 23,7%, sanitàries 10,3% i d'informació i comunicacions 4,3%). El 31,9% pertany al sector de la Construcció, mentre que el 27,5% restant al de la Indústria, manufacturera principalment (25,2%).

Pel que fa referència a la grandària d'aquestes empreses segons el nombre d'empleats, el 86,1% es poden considerar microempreses, ja que tenen menys de 10 treballadors, concretament un 76,8% té d'1 a 5 empleats i un 9,3% de 6 a 9 empleats. Quant a la xifra de negoci es refereix, el 67,9% va declarar en l'exercici 2021 una xifra no superior als 500.000 €, concretament un 28,3% factura menys de 100.000 € i un 39,6% entre 100.00 i 500.000 €. Un 10% de les empreses informen d'una facturació entre 500.000 a 1.000.000 €. Una facturació superior al milió d'euros és assenyalada pel 11,4% de les empreses.

 

Així mateix, del total d'empreses participants, Només el 8,1% declara formar part d'un grup d'empreses (nacional majoritàriament 6,9%) i un 18,4% afirma haver realitzat vendes i/o prestacions de serveis a altres països durant l'any passat 2021. Quant a la seua ubicació, la meitat de les empreses (50,4%) se situa a la província de València, mentre que el 37,8% ho està en la d'Alacant i el 11,8% restant en la de Castelló. 

Finalment, pel que respecta a l'antiguitat, el 34,1% va iniciar la seua activitat en els últims 10 anys, mentre que el 30,2% ho va fer en el període comprés entre els anys 2001 i 2010. A més, la Societat de Responsabilitat Limitada (S.L.) és la forma jurídica més estesa, ja que 7 de cada 10 empreses (71,0%) tenen aqueixa personalitat jurídica.

Captura de pantalla 2023-06-07 133146

D'esquerra a dreta: Mª. Ángeles Rodríguez i Carlos Mínguez de l'empresa GFK EMER AD HOC RESEARCH, S.L. Foto: FPCUV

Com es va fer l'informe

Per a l'elaboració del PICEI 2022, el PCUV es va recolzar en dues empreses externes que van facilitar que l'informe es poguera dur a terme. Per seua banda, GFK EMER AD HOC RESEARCH, S.L., amb 45 anys d'experiència, va estar al capdavant de l'estudi en totes les seues fases. D'altra banda, APUNTE ASESORES Y CONSULTORES, S.L.L. va ser l'encarregada d'elaborar el quadre de comandament amb les xifres extretes del PICEI per a la seua visualització en la web del PCUV de forma més visual. 

En aquest punt, Carlos Mínguez, va destacar que durant l'estudi es van fixar en "empreses de la Comunitat Valenciana que pertanyen a sectors d'activitat potencialment innovadors amb l'objectiu d'identificar i caracteritzar les empreses innovadores de la regió". A més, va completar que l'estudi el van realitzar en dues etapes: la primera de 701 entrevistes en les quals es determinava si l'empresa era innovadora o no "a través d'una sèrie d'ítems que anàvem marcant, i aquelles que complien algun d'aquests ítems era innovadora i aquella que no complia cap la podíem separar per a crear un perfil per a comparar les no innovadores amb les quals si ho són". Posteriorment, es va buscar incrementar el nombre d'empreses innovadores en l'estudi amb 237 noves entrevistes, de les quals 214 es van classificar com a innovadores. 

María Ángeles Rodríguez va exposar que el perfil de les empreses innovadores i les que no ho són.  En aquest sentit, Rodríguez va incidir en què "les empreses innovadores són més grans a nivell d'empleats, de facturació perquè estan en major mesura internacionalitzades i que les que estan situades a la província d'Alacant destaquen quant a innovació". En el referit a la joventut de les empreses, "veiem que la major part de les empreses innovadores han sigut fundades en els últims 20 anys".

Francisco Soler, consultor estratègic i financer en APUNTE ASESORES Y CONSULTORES, S.L.L., va tancar la presentació del PICEI, exposant el seu treball que va realitzar a través de l'eina de Microsoft PowerBI, juntament amb el seu company Gaspar Álvarez Barba en la quarta edició de l'informe de caracterització d'empreses. "El que fa l'eina és recollir una dada per a presentar-lo d'una manera amigable" i que així "quan els comparteixes amb empreses o organitzacions d'una forma senzilla els usuaris vegen els principals indicadors claus a seguir en la seua organització", va postil·lar Soler.

 

Amb el suport de:

091120- II edición premios rePCV

Logo AVI (1)-1