De la intel·ligència de dades per a mercats de capital privat a innovació tèxtil i metavers educatiu: Així són les set empreses innovadores premiades en VLC/STARTUP

18/06/2024

La Fundació Parc Científic Universitat de València (FPCUV) va celebrar dijous passat l'acte de lliurament dels Premis VLC/STARTUP, el programa de suport a les empreses innovadores que s'emmarca en un conveni de col·laboració subscrit entre la Universitat de València i el Banc Santander, amb l'afany de promocionar i donar suport a la creació i consolidació d'empreses en l'entorn universitari d'innovació

Amb la vocació de reconéixer aplicacions innovadores del coneixement i el desenvolupament tecnològic, els premis VLC/STARTUP van celebrar dijous passat la seua novena edició com a aposta de la FPCUV amb el suport de la Universitat de València i Banc Santander per a impulsar iniciatives d'emprenedoria innovadora. Les set empreses guardonades pertanyen a diversos àmbits productius, des del metavers i la ludificació en educació, la divulgació científica i la innovació en la indústria tèxtil a la intel·ligència artificial aplicada a la gestió mèdica, l'energia solar aplicada a les vivendes, les solucions amb sensors químics i biomarcadors aplicats a diverses indústries (agroalimentària, farmacèutica, sanitària, química), i la intel·ligència de dades per a mercats de capital privat.

Els projectes més ben valorats en la categoria Laboratori corresponen a Opticalsens i Energy Blind,  i en la modalitat Despatx Blue-Boost. En planter, les empreses més ben valorades corresponen a Gestió i Millora de Consultes MèdiquesVardier Brand, José Luis Oltra (Cuarentaydos) i Hubalinno. Els guardons van ser entregats per  Rosa Donat, vicerectora d'Innovació i Transferència de la Universitat de València, José Miguel Lorente, director d'Institucions en la Direcció Territorial Comunitat Valenciana i Murcia del Banc Santander, i Pedro Carrasco, director del PCUV. 

 

Comunicació i emprenedoria, Juan Francisco Calero

L'acte va comptar amb la ponència de Juan Francisco Calero, especialista en mobilitat i reconegut youtuber. "Estem en una societat poderosa i perillosa perquè algunes corporacions poden arribar a tindre més poder que els propis estats i això no havia passat abans en la història. És un context d'una disrupció total i que marca el vertigen en el qual estem. Espanya és un país tremendament àrid per a l'emprenedoria i per això és el moment més important per als entorns col·laboratius com el Parc Científic. Suècia té el millor ecosistema emprenedor on precisament a la gent que li va bé invertix en empreses startups i del seu entorn, i és a eixe model on hem de dirigir-nos.  Si tinguérem eixa capacitat del sistema inversor, la situació a Espanya seria molt diferent", va assenyalar el comunicador durant la seua dissertació.

"Moltes vegades l'èxit i el fracàs depenen de la capacitat d'adaptació als canvis i sempre ens trobem amb oportunitats que no imaginàvem. La gran lliçó que cal aprendre és que cal oblidar-se de l'objectiu final i assumir que s'arribarà a un altre punt en el qual hi haurà més probabilitat d'èxit", va concloure Calero en la seua intervenció prèvia al lliurament dels guardons de VLC/STARTUP.

 

Així són les empreses premiades

Entre els avantatges per a les empreses beneficiàries que oferix este programa, s'enumera la possibilitat d'instal·lar-se físicament en el PCUV, accedir als servicis tant científics com de suport empresarial que oferixen la FPCUV i la UV, participar en un programa formatiu específic dirigit a emprenedors, i rebre una dotació econòmica.

Els premis compten amb tres modalitats. La categoria Planter comprén una dotació econòmica de mil euros per cada projecte premiat i fins a quatre espai de coworking en el Parc Científic durant dotze mesos. En la modalitat Laboratori, un projecte podrà rebre una dotació de  3.500 euros i altres dos  2.000 euros, a més d'espais de laboratori durant un any. Quant a la categoria Despatx, es dotarà al projecte de 3.000 euros i espai gratuït de despatx durant dotze mesos en el PCUV.

 

P1400293-1
P1400276
P1400266
P1400227
P1400239
P1400235
P1400258
P1400247
P1399788
P1399785
P1400011
P1400027
P1400051
P1400096
P1400023
P1400141
P1400173
P1400181
P1400179

 

 

Blue-Boost, empresa premiada en la modalitat Despatx

Companyia d'intel·ligència de mercat concebuda per a replicar l'economia real amb l'objectiu d'identificar tendències estructurals d'alt creixement, Blue-Boost, i la seua marca comercial Latency, ha sigut premiada en la modalitat Despatx. "El nostre focus són els mercats privats, on les companyies no cotitzades signifiquen més del 99% del teixit empresarial del país. La informació dels mercats privats és opaca i de baix decalatge. Es dona la paradoxa que entre els últims comptes anuals presentades per les companyies en el moment actual, poden transcórrer més de 18 mesos, la qual cosa fa molt difícil predir el seu esdevenir. El nostre core és data, on som més de 30 professionals aplicant la IA de manera transversal des de l'origen d'este, mitjançant la recol·lecció de dades no estructurades fins a aplicar intel·ligència per damunt d'ell amb diferents famílies d'algorismes com la clusterizació, el machine, el forecast i, en resum, amb una aplicació que titularia com l'analista financer al seu servici",  explica Raúl Díaz, director de tecnologia i cofundador de Latency.

 

Opticalsens, empresa premiada en la modalitat Laboratori

Opticalsens, coneguda comercialment pel nom de Celentis, guanyadora en la categoria Laboratori, és la primera spin off de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, que a més agrupa investigadors i investigadores de l'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM)  que han aconseguit desenvolupar línies de producte com les sondes de detecció de drogues d'abús en begudes, les anomenades drogues de submissió. "Som capaços de detectar de forma molt ràpida i eficient la presència de qualsevol tipus de droga en una beguda. I d'altra banda, hem desenvolupat també sondes de senescència, un avanç enorme a l'hora de treballar en la línia de antiaging en senescència cel·lular. La característica principal d'este desenvolupament és haver posat en marxa una sonda que permet analitzar la senescència d'un mateix individu durant diferents fases de l'aplicació, tant dels fàrmacs com de la malaltia, ja que no exigix el recurs a l'animal de laboratori i presenta grans avantatges respecte a altres tipus de tecnologia. Es tracta de quimiosensors capaços de canviar de color a l'hora de detectar presència de substàncies que poden ser de gran interés en la seua detecció", descriu Luis Morró, CEO de la companyia. 

 

Energy Blind, empresa premiada en la modalitat Laboratori

Portar l'energia solar a la ciutat d'una forma integrada mitjançant persianes fotovoltaiques és l'objectiu de Energy Blind, amb la marca comercial de Enerlind, premiada amb la modalitat Laboratori. "La idea és que les finestres que tenim en els nostres pisos, mentres no estem a casa, puguen aportar energia al pis de forma integrada i gratuïta. Ens focalitzem molt en la investigació, i estem desenvolupant altres productes amb bateries integrades i altres sistemes de gestió que donen suport a autoconsumir en els pisos, en un moment en el qual cada vegada la regulació és més estricta, fins i tot per a la nova construcció. D'ací a poc caldrà ser neutres en emissions i pretenem donar solució a eixe repte", assenyala Guillermo López, cofundador i CEO de Enerlind.

 

Gestió i Millora de Consultes Mèdiques, empresa premiada en la modalitat Planter

"Hem desenvolupat una plataforma mitjançant la qual, amb algorismes d'intel·ligència artificial, intentem millorar l'eficiència del procés d'una consulta mèdica, permetent cribratge dels pacients, reduir els problemes complementaris i intentant agilitzar o reduint tots els temps de consulta dirigits a poder dedicar un major temps a la consulta amb el pacient. Ens trobem en fase de tindre un producte mínim viable i estem començant a implantar-lo en algunes clíniques privades", explica Alberto Montalbán, cofundador de Gestió i Millora de Consultes Mèdiques, guanyadora en la categoria Planter.

 

Vardier Brand, empresa premiada en la modalitat Planter

Firma de moda del "Per si de cas", Vardier Brand, guanyadora del premi en la categoria Planter, elabora peces de roba plegables femenines que no ocupen quasi espai. "Es pleguen a la grandària del mòbil, són molt lleugeres i viatgen en la bossa de les dones. Sempre per a qualsevol imprevist i qualsevol per si de cas. El concepte és que pugues fer-te la maleta de viatge en una bossa de mà i anar sempre preparada per al dia a dia. En Vardier dissenyem totes les nostres peces a Espanya i fabriquem també tot a la Comunitat Valenciana. D'esta manera, col·laborem també al desenvolupament del nostre país i de la indústria tèxtil a Espanya. Ens especialitzem en el disseny innovador, a treballar amb teixits tècnics i que no s'arruguen i treballem també a innovar contínuament. Tota eixa part de disseny i de producte. En Vardier som una botiga en línia 100%, vam nàixer com a comerç electrònic i venem tots els nostres productes al voltant de tothom, directament des de València a través de la nostra botiga en línia", descriu Arturo Gómez-Lechón, cofundador de Vardier.

 

José Luis Oltra (Cuarentaydos), empresa premiada en la modalitat Planter

"Vivim en un món completament dependent de la ciència i la tecnologia en el qual la gent, la ciutadania no entén res sobre ciència ni tecnologia. I si no li posem solució, ens podria eixir car. I no ho dic jo, ho deia Carl Sagan. La ciència que no es compta no és ciència i per això mateix porte des de 2016 portant la ciència al públic general, primer en forma de vídeos i conferències i després en forma de monòlegs, llibres, articles, tallers per a xiquets o pòdcast i ràdio. Els grans desafiaments mundials de hui  tenen caràcter científic. La pandèmia, el canvi climàtic, el desenvolupament de la IA han suposat i suposaran reptes als quals la humanitat no s'havia enfrontat mai. Però bo, tu i jo no salvarem el món. Necessites millorar la teua presència en xarxes socials? Compta amb mi. Necessites crear algun contingut audiovisual de divulgació científica? Ací em tens. Cuarentaydos traduïx la ciència al llenguatge quotidià en qualsevol format", assenyala José Luis Oltra, l'empresa del qual ha sigut guanyadora en la modalitat Planter.

 

Hubalinno, empresa premiada en la modalitat Planter

Hubalinno, guanyadora en la categoria Llavorer, és un metavers ludificat que transforma digitalment l'educació i la formació amb tots els seus beneficis. "Al costat de la part educativa, l'objectiu és tindre a l'alumne molt més motivat, més centrat, amb el focus en eixos continguts que desitgem que aprenga i, sobretot, tindre eixa experiència immersiva que li fa molt més atractiu aprendre. També veiem que hi ha processos empresarials que cada vegada estan sent més ludificats, una línia en la qual estem també apostant per a una diversificació de negoci que permeta portar eixa part lúdica i competitiva, eixa part en la qual aprens com vas avançant pas a pas a un entorn tant educatiu com empresarial", destaca Ernesto Doménech, CEO i fundador de Hubalinno.

 

Amb el suport de

FA_SANTANDER_UNIVERSIDADES_CV_POS_RGBConselleria de Innovación, Industria, Comercio y Turismo_CMYK_ROJO_CAST