Intel·ligència Artificial, anàlisi de dades, turisme i fags: Coneix a les set empreses innovadores premiades en la huitena edició dels VLC/Startup

03/04/2023

La huitena edició del programa de suport a les empreses innovadores, en el marc del conveni de col·laboració subscrit per la Universitat de València i el Banc Santander, culmina amb l'acte de lliurament dels guardons a l'auditori Marie Curie del PCUV

Per huité any consecutiu, la Fundació Parc Científic Universitat de València (FPCUV) ha sigut l'encarregada d'organitzar la convocatòria VLC/Startup, el programa de suport a les empreses innovadores, que s'emmarca en un conveni de col·laboració subscrit entre la Universitat de València i el Banc Santander, amb l'afany de promocionar i donar suport a la creació i consolidació d'empreses en l'entorn universitari d'innovació.

"Aquests premis venen a reconéixer abans de res, aplicacions innovadores del coneixement i del desenvolupament tecnològic. En les empreses guanyadores, cal destacar la diversitat de disciplines i àrees d'aplicació", explica Pedro Carrasco, director del PCUV i membre del Comité. Sobre aquests criteris, el projecte més ben valorat en la categoria Laboratori correspon a Evolving Therapeutics (Projecte One Phage Solutions), empresa enfocada en la lluita contra els bacteris multiresistents, que busca desenvolupar productes que siguen capaços de previndre, tractar i diagnosticar malalties bacterianes que hui dia no tenen tractament. Quant a la modalitat Llavorer, les empreses més ben valorades són Sociocoop Al Detall Coop, Robinfy, Universal Seanergy, Datipic, S.L., Datanow i Deepsense.

P1266696 (2)

Pedro Carrasco, director del PCUV durant el lliurament de premis de la huitena edició dels VLC/Startup. Foto: PCUV

"Aquests premis venen a reconéixer abans de res, aplicacions innovadores del coneixement i del desenvolupament tecnològic. En les empreses guanyadores, cal destacar la diversitat de disciplines i àrees d'aplicació", explica Pedro Carrasco, director del PCUV i membre del Comité

Juntament amb Carrasco, també van intervindre en l'acte de lliurament de premis, Rosa Donat, vicerectora d'Innovació i Transferència de la UV i José Miguel Lorente, director d'Institucions en la Direcció Territorial Comunitat Valenciana i Murcia del Banc Santander. Per la seua banda, Donat va incidir en què "aquest tipus d'iniciatives constitueixen un dels pilars bàsics sobre els quals volem construir la política de transparència de la Universitat de València".

Així mateix, Donat va afegir que "la part de suport i acompanyament és essencial del programa VLC/Startup, ja que el que importa és que les empreses s'integren en el teixit productiu de la comunitat i produïsquen riquesa i ocupacions de qualitat que dins del Parc Científic estaran necessàriament relacionats la capacitat que té la UV d'alimentar eixa ocupació de qualitat". En aquesta mateixa línia, Lorente va destacar la "col·laboració ascendent" que es porta donant des de fa 25 anys entre la Universitat de València i el Banc Santander. 

P1266705 (2)

De dreta a esquerra: Rosa Donat, vicerectora d'Innovació i Transferència de la UV; Pedro Carrasco, director del PCUV; i José Miguel Lorente, director d'Institucions en la Direcció Territorial Comunitat Valenciana i Murcia del Banc Santander. Foto: PCUV

"Aquest tipus d'iniciatives constitueixen un dels pilars bàsics sobre els quals volem construir la política de transparència de la Universitat de València", Rosa Donat, vicerectora d'Innovació i Transferència de la UV

Oportunitats i reptes de l'emprenedoria científica

Durant l'acte de lliurament dels premis VLC/Startup es va aprofitar per a realitzar una taula redona en la qual es van convidar a representants d'empreses guardonades en edicions passades d'aquests reconeixements. Sota el títol "D'investigar a emprendre: oportunitats i reptes de l'emprenedoria científica", va comptar amb la participació d'Eva García, directora d'operacions de EpiDisease; Carlos Martí-Gastaldo, cofundador de Porous Materials in Action (PMA); Carmen Ivorra, directora científica de Sequencing Multiplex, i Ángel Tolosa, CEO de Digital Optical Imaging Technologies (DOIT).

Un dels punts que van marcar la taula redona va ser la importància de l'emprenedoria científica, que es va veure reflectit en les experiències directes dels participants, i és que en el seu cas, Martí-Gastaldo, regruix que "la base que compon Porous són investigadors, llavors l'emprenedoria des de la nostra perspectiva és bàsicament una obligació", ja que "el que realment vols és demostrar a nivell social que el que fem té un impacte, i el vehicle per a fer això, no és per desgràcia tant la investigació, sinó la transferència".

 

En el cas d'Eva García i Carmen Ivorra, amb un llarg recorregut en les seues empreses, van destacar les dificultats que existeixen perquè els projectes emprenedors tiren avant. "Qualsevol xicotet projecte suposa molta faena de despatx, i al final tens els mateixos requeriments que complir que una gran, és a dir, has de fer amb els recursos d'una empresa xicoteta el mateix que una multinacional", lamentava García. Per la seua banda, la directora científica de Sequencing Multiplex va incidir que "més que reprendre, és redirigir. Crec que la gent que començarà encara que tingues un pla i una estratègia molt ben organitzada, has de tindre cintura i canviar. Cal canviar la mentalitat de científic per científic flexible", per a anar més enllà de la bancada del laboratori.

Finalment, Ángel Tolosa, va ressaltar que per a DOIT "un dels objectius és no caure en el típic paradigma de la startup", ja que "som físics la gran majoria i apliquem el nostre coneixement, com sempre hem fet, al desenvolupament de la imatge". En la línia dels més ponents, va destacar que "ara no sols tenim l'oportunitat de fer-ho en l'àmbit científic sinó que volem portar-ho més enllà, eixe és el nostre repte".

P1266738 (2)

Taula redona "D'investigar a emprendre: oportunitats i reptes de l'emprenedoria científica", va comptar amb la participació d'Eva García, directora d'operacions de EpiDisease; Carlos Martí-Gastaldo, cofundador de Porous Materials in Action (PMA); Carmen Ivorra, directora científica de Sequencing Multiplex, i Ángel Tolosa, CEO de Digital Optical Imaging Technologies (DOIT). Moderada per Kristin Suleng, responsable de comunicació i màrqueting del PCUV. Foto: PCUV

Així són les empreses premiades

Entre els avantatges per a les empreses beneficiàries que ofereix aquest programa, s'enumera la possibilitat d'instal·lar-se físicament en el PCUV, accedir als serveis tant científics com de suport empresarial que ofereixen la FPCUV i la UV, participar en un programa formatiu específic dirigit a emprenedors, i rebre una dotació econòmica. Els premis compten, a més, amb dues modalitats: sis guardons corresponen a la modalitat Llavorer, amb una dotació econòmica de 1.500 euros, a més de la instal·lació en un dels espais de cotreball del PCUV durant dotze mesos de manera gratuïta; i un premi a modalitat Laboratori, el qual comprén una dotació econòmica de 3.000 euros i la cessió d'un espai de laboratori sense cost durant un any.

  • Evolving Therapeutics (Projecte One Phage Solutions), empresa premiada en la modalitat Laboratori. Enfocada en la lluita contra els bacteris multiresistents cerca desenvolupar productes que siguen capaços de previndre, tractar i diagnosticar malalties bacterianes que hui dia no tenen tractament. Una de les seues impulsores és Pilar Domingo, investigadora Ramón y Cajal i directora del Grup de Virologia Ambiental i Biomèdica I2SysBio (UV-CSIC).
  • Sociocoop Al Detall Coop, empresa premiada en la modalitat Llavorer. Es tracta d'una cooperativa enfocada en la investigació social en totes les seues fases, assistència a altres investigacions i anàlisis de polítiques públiques. Segons defensen, des de la cooperativa intenten no ser mers productors d'informació o de dades, sinó que intenten a partir de la perspectiva relacional, involucrar-se una mica més en les investigacions.
  • Robinfy, empresa premiada en la modalitat Llavorer. Són un equip d'experts i despatxos col·laboradors especialitzats en dret de la competència, i gràcies a la seua integració tecnològica automatitzen tot el procés jurídic, des de l'emplenament dels contractes i les demandes fins a la inclusió d'intel·ligència artificial en els procediments jurídics. Aquesta automatització els permet reduir els costos al màxim fins a absorbir els costos i riscos dels procediments.
  • Universal Seanergy, empresa premiada en la modalitat Llavorer. És una empresa de base tecnològica creada al voltant d'un dispositiu de les ones, que està pensat per a generar electricitat a petita escala, amb la qual cosa és ideal per a posar-lo en zones pròximes a la costa o en illes on l'electrificació és més complicada. A més, a causa del disseny innovador del dispositiu que ofereixen, no es necessiten voluminosos prototips com els que hi ha hui dia.
  • Datipic, S.L., empresa premiada en la modalitat Llavorer. Es tracta d'una consultoria d'intel·ligència artificial que revolucionarà el món de les empreses a través de les dades i la intel·ligència artificial. Destaquen que el principal actiu de les empreses en el segle XXI són les dades, per això, s'ofereixen a analitzar-los i explotar-los per a aconseguir aqueix coneixement que porte a les empreses al següent nivell, optimitzant el seu processos interns, reduir els costos que tenen  i ser sostenibles amb el medi ambient.
  • Datanow, empresa premiada en la modalitat Llavorer. És una consultoria estratègica especialitzada en intel·ligència artificial. Aquesta organització es crea de la mà de dos perfils lligats a la universitat que veien amb preocupació com amb els últims avanços en intel·ligència artificial no arribaven a materialitzar-se en els sectors productius, és per això la seua raó de ser reduir aquesta bretxa amb solucions basades en dades que els permeten conéixer el mercat, les seues oportunitats i tendències, controlar entorns canviants i cada vegada més incerts, i  construir eines que permeten l'automatització de tasques.
  • Deepsense, empresa premiada en la modalitat Llavorer. És una empresa que va nàixer fa menys de dos anys, i que es dedica al desenvolupament de projecte, basats en l'analítica avançada de dades i intel·ligència artificial per al sector turístic. Actualment també es troben desenvolupant productes interns que els doten d'una escalabilitat a mitjà i llarg termini. El seu principal actiu és el coneixement, i l'estan utilitzant per a aplicar-lo al principal sector de l'economia espanyola, que busca reconvertir-se i començar a aplicar tecnologia en el seu processos.

 

Amb el suport de

FA_SANTANDER_UNIVERSIDADES_CV_POS_RGB