Investigació farmacèutica, etiquetes intel·ligents i gestió del cicle de l'aigua: coneix les tres empreses guanyadores en cada categoria dels V Premis rePCV

03/07/2023

La investigació, el desenvolupament i la innovació de les empreses de la Comunitat Valenciana s'han donat cita aquest divendres en la cinquena edició dels Premis de la Xarxa de Parcs Científics de la Comunitat Valenciana (rePCV) amb l'acte de lliurament dels guardons a les empreses premiades a l'auditori Marie Curie del PCUV

El Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) ha acollit aquest divendres, a l'auditori Marie Curie, l'acte de lliurament dels V Premis rePCV, una iniciativa de la Xarxa de Parcs Científics Valencians (rePCV) que compta amb el suport de l'Agència Valenciana de la Innovació. Els premis reconeixen l'el esforç empresarial i emprenedor en la seua aposta per la R+D+i a l'entorn dels parcs científics. 

"Amb aquests premis es reconeix el paper dels parcs com a ecosistemes cridats a fer possible la transferència de coneixement i de tecnologia. En l'actual context la creació d'empreses de base científic-tecnològica a partir dels resultats d'investigació és un fet fonamental per a fer arribar la innovació al teixit productiu", destaca Pedro Carrasco, director del PCUV, alhora que incideix que "els parcs també tenen la vocació de crear massa crítica i de crear una cultura d'innovació capaç de moure una comunitat o de crear espais comuns en els quals es reconeguen els grups d'investigació, les entitats sectorials, les administracions públiques i les empreses". Sobre aquests criteris, responen als projectes més ben valorats en cada categoria.

En el cas de la categoria "Spin-off", el màxim reconeixement ha recaigut en  Medalchemy, empresa de base tecnològica del del Parc Científic d'Alacant (PCA), enfocada en la investigació i desenvolupa productes d'alt valor afegit, principalment productes farmacèutics així com noves molècules químiques d'interés terapèutic. En aquesta categoria, els accèssits han premiat la labor d'Arthex Biotech, del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), i a Ethical & Legal Plus, del Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández (PCUMH).

L'entitat guardonada amb el “Premi a la start-up” correspon a Oscillum Biotechnology, del PCUMH, dedicada al desenvolupament d'una etiqueta intel·ligent i compostable, denominada SmartLabel, capaç de detectar el nivell de descomposició dels aliments, indicant si són segurs o no per al consum. En la mateixa modalitat, els accèssits recauen en les empreses ABERVIAN, d'Espaitec-Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, i Bumerania Robotics, del PCA.

Quant al “Premi a la Col·laboració Empresa-Universitat”, la signatura FACSA, d'Espaitec, enfocada en la gestió del cicle integral de l'aigua, rep el guardó en aquesta modalitat, que també reconeix amb els accèssits a Sabartech, del PCUV, i ACTIVITATS D'INFRAESTRUCTURES PÚBLIQUES I CONSERVACIÓ, de la Ciutat Politècnica de la Innovació-Universitat Politècnica de València (CPI).

 

P1299077 (2)

Tonia Salinas, presidenta de la Xarxa de Parcs Científics Valencians (rePCV) durant l'acte de lliurament dels V Premis rePCV. Foto: FPCUV

"Amb aquests premis es reconeix el paper dels parcs com a ecosistemes cridats a fer possible la transferència de coneixement i de tecnologia. En l'actual context la creació d'empreses de base científic-tecnològica a partir dels resultats d'investigació és un fet fonamental per a fer arribar la innovació al teixit productiu", Predro Carrasco, director del PCUV

Per part seua, Tonia Salinas, presidenta de la Xarxa de Parcs Científics Valencians (rePCV), ressalta que "els parcs són unes magnífiques eines que tenen les universitats per a fer que els resultats i el coneixement dels seus investigadors arriben a la societat, i que el talent dels seus estudiants conforme empreses que siguen capaces de diversificar el teixit industrial que ens envolta". A aquest fet, salines afig que "aquesta és una fórmula per a retindre el talent que generem en les universitats i ser capaces no sols de retindre, sinó tornar a portar aqueix talent que durant l'etapa de crisi que vivim a Espanya va haver d'emigrar a altres països".

En la mateixa línia, Rosa Donat, vicerectora d'Innovació i Transferència de la Universitat de València, apunta al PCUV com "un far" on "es troben investigadors, empreses i teixit productiu", i on a més, "es genera benefici per a la societat en molts sentits, tant econòmic com també un sistema de retroalimentació molt interessant per a les universitats". En aquest sentit, Donat afirma que "l'activitat de les empreses genera coneixement, i el coneixement genera activitat en les empreses, i això és el que els parcs estan optimitzant i dinamitzant. Eixe sistema de connexió entre el  coneixement que es genera en les universitats i el que necessiten les empreses per a ser més competitives i entroncades en l'entorn".

"L'activitat de les empreses genera coneixement, i el coneixement genera activitat en les empreses, i això és el que els parcs estan optimitzant i dinamitzant. Eixe sistema de connexió entre el  coneixement que es genera en les universitats i el que necessiten les empreses per a ser més competitives i entroncades en l'entorn", Rosa Donat, vicerectora d'Innovació i Transferència de la Universitat de València

 

Innovació i model productiu, un diàleg necessari

La millora de la productivitat és una de les grans prioritats tant a Espanya com en la Comunitat Valenciana, especialment en els sectors especialitzats en els quals la regió valenciana destaca. Aquest ha de ser el gran objectiu estratègic per a acurtar distància amb altres economies regionals. Si això no es duu a terme, la Comunitat Valenciana continuarà sent incapaç  de retindre el talent que forma i es continuarà sent una economia de baixos salaris i rendes respecte de les regions europees millor posicionades. Aquestes són les premisses que defensa Andrés García Reche, vicepresident executiu de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), en el seu llibre Qué hacer con el modelo productivo: Guía básica para gobernantes audaces, el qual ha servit de base per a entaular un diàleg amb Rafa Navarro, soci fundador d'Innsomnia i del portal d'innovació D+I, Disruptors i Innovadors.

"La desorientació a Espanya respecte al seu rumb econòmic i al seu model econòmic és absoluta i total. Per tant, el nucli dur del que és l'estratègia econòmica d'aquest país està sense diagnosticar i sense determinar. Portem ja desenes d'anys, i seguim en la inòpia i discutint de banalitats, però no estem discutint del fons de l'assumpte que és el que intentava traure en aquest llibre", adverteix García-Reche. Quant al procés de l'augment de la productivitat a Espanya, el vicepresident executiu de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) apunta que el país està en "un punt de transició", i destaca que "perquè hi haja una certa perspectiva que es pot arribar a algun lloc, en conte a millorar el valor afegit de tot el que produïm, és necessari que es creen nous sectors i tecnologies que tinguen un contingut tecnològic i de coneixement molt major, parc així el nostre valor afegit mitjà cresca".

D'altra banda, Navarro, destaca que "una de les grans assignatures pendents" és la diferència que existeix entre "els grans centres que compten amb molts recursos i màquines extraordinàries que potser pequen de lentitud, i unes startups súper ràpides i àgils, però que no tenen els recursos", la qual cosa dona resposta Rafa Navarro, que afirma que per a crear i consolidar el sistema d'innovació no consisteix només en el fet que "el món de la ciència, la tecnologia i l'empresa s'unisquen", sinó que és necessari que actors com l'AVI "tinguera molta més capacitat d'actuació, de coordinació i de pressupost el problema que es planteja estaria resolt o en vies de resolució".

"La desorientació a Espanya respecte al seu rumb econòmic i al seu model econòmic és absoluta i total. Per tant, el nucli dur del que és l'estratègia econòmica d'aquest país està sense diagnosticar i sense determinar. Portem ja desenes d'anys, i seguim en la inòpia i discutint de banalitats, però no estem discutint del fons de l'assumpte que és el que intentava traure en aquest llibre",  Andrés García-Reche, vicepresident executiu de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI)

P1299096 (2)

Andrés García Reche, vicepresident executiu de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), durant el diàleg amb Rafa Navarro, soci fundador d'Innsomnia i del portal d'innovació D+I, Disruptors i Innovadors. Foto: FPCUV

Ciència, humor i música

L'humor i la música, però sobretot, la ciència ha estat a càrrec del grup ALGA BROWN & the pipettes, una formació científic-musical composta per les investigadores de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), Gloria Sánchez, doctora en biologia, viròloga i experta en seguretat alimentària i riscos microbiològics emergents i Amparo López-Rubio, doctora en ciència i tecnologia d'aliments i experta en materials alimentaris; juntament amb els músics Anna Franco, cantant amb llarga trajectòria; i Iván Moya, músic, compositor i fundador i cantant de la banda Tigre.

Els assistents han gaudit d'una actuació gens convencional que ha posat en valor la ciència, i més concretament, la ciència d'aliments. Al llarg dels 25 minuts d'actuació, el grup ha posat l'accent en problemàtiques com el treball de les investigadores de l'IATA-CSIC durant la pandèmia de coronavirus o el problema de la inversió que pateix el món de la ciència a Espanya, entre altres.

Aquest projecte científic-musical porta gestant-se des de fa uns anys, quan van fer un primer esdeveniment divulgatiu en un Pint of Science, fent una versió del Smoke on the Water de Deep Purple adaptat a la problemàtica del plàstic. A partir d'ací, López-Rubio assenyala que tenien clar que "per a arribar a un públic més general, es necessitava un format que combinara a més de contingut científic accessible, humor i música". "El format va tindre gran acolliment i, des de llavors, el projecte ha anat evolucionant i consolidant-se fins que ens hem decidit a posar-li nom", recalca la investigadora. Així mateix, López-Rubio reconeix que té "una sort tremenda", ja que ha aconseguit embarcar en aquest projecte "al meu col·lega i fantàstica científica Gloria Sánchez, i a dos amics músics d'altíssim nivell i súper creatius que són els que adapten les cançons i omplin l'escenari amb el seu art".

P1299443 (2)ALGA BROWN & the pipettes durant la seua actuació en el lliurament dels V Premis rePCV. Foto: FPCUV

Així són les empreses premiades

Amb caràcter honorífic, els guardons consisteixen en diplomes de reconeixement i trofeus, dels quals es concedeix un premi i fins a un màxim de dos accèssits per cada modalitat. Les empreses que han obtingut el premi en cadascuna de les tres categories tenen dret a sol·licitar fins a dues entrades a Transfiere 2024. A més, el parc organitzador de la cinquena edició, corresponent al PCUV, com a entitat que participarà en la València Digital Summit 2023, ofereix a les empreses premiades la possibilitat de participar en aquesta trobada tecnològica internacional.

  • Medalchemy: dedicada a la R+D+i de fàrmacs i noves entitats químiques amb interés terapèutic, l'empresa es presenta com a solució al desenvolupament i l'escalat d'ingredients actius farmacèutics. Per tant, la seua línia de treball correspon a la investigació i el desenvolupament de productes d'alt valor afegit, principalment farmacèutics i molècules químiques d'interés terapèutic.
  • ARTHEx Biotech S.L.: és una empresa spin-off de la Universitat de València centrada en el desenvolupament d'un tractament contra la distròfia muscular tipus 1 basat en inhibidors de microARNs. La prova de concepte de l'eficàcia d'aquestes molècules en models animals de la malaltia es va generar en el laboratori de Genòmica traslacional de la Universitat de València, que dirigeix el Dr. Ruben Artero. El model de negoci proposat per a completar aquest projecte correspon al model d'innovació oberta actual, en el qual la companyia de biotecnologia que sorgeix d'un centre d'investigació desenvolupa els productes fins a la fase clínica 2 (eficàcia), i posteriorment els llicencia a multinacionals farmacèutiques amb la capacitat de completar el desenvolupament, estudis més avançats i la seua comercialització.
  • Ethical & Legal Plus, S.L.: La spin-off  Plus Ethics proporciona assessorament legal i ètic en l'àmbit de les polítiques i iniciatives públiques així com per al desenvolupament de projectes de R+D relacionats amb les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació). És una signatura promoguda per Fernando Miró, catedràtic de Dret Penal de l'UMH i director del Centre Crímina, el centre d'investigació de l'UMH per a l'Estudi i la Prevenció de la Delinqüència, i pel professor de l'UMH i investigador del Centre Crímina, Francisco Javier Castro. Fundada l'any 2018, i té per objectiu la gestió dels aspectes ètics, socials i de privacitat en projectes europeus. L'equip de Plus Ethics està format per professionals de l'àmbit de la Filosofia, el Dret i les Ciències Socials, amb àmplia experiència en investigació científica. Actualment, participen com a socis i Experts Ètics Independents en projectes europeus dels programes Horitzó 2020, Horitzó Europa i l'Agència Europea de Defensa".
  • Oscillum Biotechnology S.L.: La start-up Oscillum ha desenvolupat una etiqueta intel·ligent i compostable, denominada SmartLabel, capaç de detectar el nivell de descomposició dels aliments, indicant si són segurs o no per al consum. És una companyia promoguda pels graduats en Biotecnologia per l'UMH Luis Chimeno, Pilar Granado i Pablo Sosa, i sorgida després de ser un dels projectes guanyadors del programa per a emprenedors Marató de Creació de  Start-ups UMH.
  •  ABERVIAN SRL: Abervian és un soci tecnològic especialitzat en enginyeria de producte en desenvolupaments relacionats amb mobilitat elèctrica terrestre i naval, emmagatzematge i gestió d'energia. La seua especialitat són els desenvolupaments maquinari i programari de productes a mesura per a empreses en fases de llançament de nous productes, com a bateries a mesura, bateries de segona vida, integració de sistemes elèctrics, propulsió elèctrica, monitoratge i control d'energia, recàrrega de vehicle elèctric, automoció i naval.
  • Bumerania Robotics: Empresa de robòtica social, dedicada principalment a fabricar robots que puguen ajudar a les persones. Bumerania Robotis actualment ofereix robots per a tres grans àrees molt definides: l'àmbit de la salut, on se centren especialment en la cura de persones majors i prevenció de malalties; la robòtica per al sector hoteler i hostaler, i també per a la seguretat.
  • FACSA: amb quasi 150 anys al servei de l'aigua i de la societat, és una de les empreses de referència en la gestió intel·ligent i sostenible del cicle integral de l'aigua. En l'actualitat, l'empresa dona servei a 2,5 milions de persones en més de 300 municipis a través del proveïment d'aigua, el seu sanejament i depuració, així com amb la construcció d'infraestructures hidràuliques, la bioenergia, la conservació de l'entorn urbà i natural i altres serveis que, mitjançant l'anàlisi de les aigües i el seu comportament, contribueixen a millorar aspectes com el rendiment dels processos i infraestructures o la salut poblacional. La innovació i la digitalització -que en l'actualitat articula sota la seua nova marca Waternology by Facsa, són pilars bàsics en totes les seues accions per a garantir el futur de l'aigua i amb això el progrés de les societats en les quals és present. Un propòsit cada vegada més assolible gràcies a aquests pilars i al compromís de tot el seu equip amb el desenvolupament sostenible.
  • SABARTECH S.L.: Sabartech és una empresa innovadora biotecnològica dedicada a la transferència de noves tecnologies en el sector de la salut i l'oncologia. L'empresa ha sigut receptora de diverses ajudes i subvencions per exemple, del Programa NEOTEC, atorgat pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats com a signatura amb el segell de Pime Innovadora. Cal destacar la seua contribució a la implantació i validació de tècniques de biòpsia líquida i/o autoanticossos en pacients amb nòduls pulmonars detectats amb el propòsit d'optimitzar les estratègies de diagnòstic intervencionista i el seguiment radiològic a través del Test EarlyCDT-Lung, que serveix com a prova de detecció d'autoanticossos per a dur a terme aquesta acció. Recentment, Sabartech col·labora a més amb FISABIO, la Universitat de València i la Universitat Autònoma de Madrid en el consorci FRAGILTEC per a la detecció precoç de la fragilitat en l'àmbit de la gerociència, la geroterapèutica i l'envelliment saludable. També participa en el consorci iSARC-GENETICS, per al diagnòstic i el seguiment de la sarcopènia, juntament amb l'empresa Dawako, el grup CoMMLab de la Universitat de València i el Ci2B (Centre d'Investigació i Innovació en Bioingenieria) de la Universitat Politènica de València, i amb el suport de l'Agència Valenciana de Innovació.
  • ACTIVIDADES DE INFRAESTRUCTURAS PUBLICAS Y CONSERVACION, S.L.: és una de les principals empreses valencianes integrada en el sector de la construcció, les infraestructures i els serveis tant públics com privats, amb experiència i reconeixement en la gestió de projectes constructius, des d'un model de creixement basat en la diversificació, l'expansió, la solvència financera i l'activitat sostenible i responsable envers la societat a la qual destina tota la seua activitat. Donen solucions constructives a les necessitats actuals del mercat.”

 

Xarxa de Parcs Científics Valencians

La Xarxa de Parcs Científics Valencians (rePCV) és una entitat formada pel Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández, per Espaitec-Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, pel Parc Científic de la Universitat de València, per la Ciutat Politècnica de la Innovació-Universitat Politècnica de València i pel Parc Científic d'Alacant-Universitat d'Alacant. L'objectiu de la rePCV és incrementar la riquesa de la regió, promoure la cultura de la innovació i fomentar la competitivitat de les empreses i de les institucions generadores de coneixement instal·lades o associades als parcs científics. També, promoure la diversificació i el creixement d'un nou teixit empresarial i industrial, de qualitat, diferenciat i compromés amb les polítiques de responsabilitat social.

 

Amb el suport de:

logo-repcv-300x216

Logo AVI