Les noves instal·lacions del Centre Nacional de Dosimetria de l'Institut Nacional de Gestió Sanitària (INGESA), que se situaran en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), s'alçaran sobre una superfície edificable de 774 m² i al costat de l'edifici que albergarà el Centre d'Innovació de la Universitat de València, amb tres plantes sobre rasants i dos soterranis, amb una superfície total d'aproximada de 3.000 m²
L'obertura del Centre Nacional de Dosimetria (CND) en l'ecosistema de ciència i innovació del Parc Científic està cada vegada més a prop. Amb l'objectiu de revisar l'estat disponible en finalitzar l'obra de construcció de l'edifici annex a l'edifici futur del CND i la preparació de sol·licitud per a l'eixamplament de vial lateral d'accés rodat i canvi d'ubicació del depòsit de nitrogen, i sobre els servicis de manteniment, neteja, seguretat o servici de consigna que prestarà el PCUV, el 19 de juny va tindre lloc una reunió en la qual van ser presents Diego Miguel Holguín, cap del Servici de Supervisió de Projectes de l'Institut Nacional de Gestió Sanitària (INGESA); Cayetana Aguirre, arquitecta cap de l'Àrea d'Estudis i Projectes del INGESA; Jesús Martínez, arquitecte de SEGIPSA; Marina Alonso, arquitecta de SEGIPSA; Juan Catret, responsable de la Unitat d'Innovació i Qualitat del CND; Pedro Espada, tècnic de la Unitat d'Innovació i Qualitat del CND; Isabel Alonso, tècnic de VALNU; Fernando M.ª Zárraga, gerent de la Fundació Parc Científic Univeristat de València (FPCUV); Vicent Clemente, responsable d'Operacions de la FPCUV; Ambrosio Ferrer, director de la Unitat Tècnica de la Universitat de València; David Solves, director de Gestió i Servicis Generals del CND; i el Servici de Prevenció de Riscos Laborals de la UV.
El CND, dependent del INGESA, va ser creat en 1977 per a prestar els servicis de dosimetria externa dels treballadors exposats a radiacions ionitzants, de les instal·lacions radiològiques i radioactives d'institucions sanitàries, del control dels grups radiològics dels plans provincials d'emergència nuclear, així com el servici dosimètric en centres universitaris d'investigació. Les futures instal·lacions se sumen al Parc Científic com a espai de transferència de coneixement als sectors productius i d'impuls a la investigació i la innovació.
A causa de l'envergadura del projecte i pel seu reporte a la societat, el CND va ser declarat com d'interés municipal per l'Ajuntament de Paterna el 22 de desembre del 2023. A més, més recentment, el 31 de maig del 2024, ha sigut declarat Projecte Prioritari d'Inversió per a la Comunitat Valenciana com a valor afegit en àrees com el desenvolupament tecnològic i la innovació, desenvolupament i vertebració territorial, generació d'ocupació, recuperació i foment de sectors tradicionals, protecció mediambiental, promoció de la inclusió social, igualtat i conciliació en l'àmbit laboral o corresponsabilitat, entre altres criteris econòmics, socials i mediambientals.
Les noves instal·lacions del CND estaran situades al costat del Centre d'Innovació de la UV. Fotos: FPCUV
Un dels majors centres d'Europa a gestionar històries dosimètriques en actiu
Al desembre de 1983, el Centre Nacional de Dosimetria va ser autoritzat pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN), únic organisme competent en matèria de seguretat nuclear i protecció radiològica a Espanya, per a actuar com a Servici de Dosimetria Persona (SDP). A Espanya hi ha 114.444 treballadors prestant servicis en instal·lacions radioactives mèdiques, industrials o d'investigació. El CND actua com a sDP gestionant 61.605 històries dosimètriques en actiu, el que convertix a este centre en el major servici existent a Espanya i un dels majors d'Europa pel seu volum de lectures dosimètriques. La funció d'un SDP és realitzar la vigilància dosimètrica individual, això és, determinar de manera directa les dosis mensuals de radiació rebudes pels treballadors en tot el seu organisme. Este servici es presta mitjançant dosímetres de solapa, de nina o de cristal·lí que el treballador exposat ha de portar col·locat durant la seua jornada. En finalitzar el mes, el dosímetre és enviat al SDP per a la seua lectura, mentrestant, l'SDP facilita un altre dosímetre al treballador per a substituir al que s'està llegint.
El CND va ser autoritzat pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN) al gener de 1984, com a Unitat Tècnica de Protecció Radiològica (UTPR). En 2024 el CND es va responsabilitzar de la protecció radiològica de més de 206 equips productors de radiacions ionitzants del seu àmbit d'actuació, com a aparells de radiologia convencional, TAC, mamògrafs, ortopantomògrafs i altres equips d'instal·lacions de diagnòstic mèdic. Les UTPRs són entitats externes a les instal·lacions radioactives i nuclears a les quals se'ls encomana la realització de les funcions de protecció radiològica. Entre elles, la classificació i senyalització de zones en funció del risc d'exposició a radiacions ionitzants; la definició de les normes d'accés, permanència i treball en elles; i la verificació que els treballadors estan lliures de contaminació nuclear o radioactiva. Des de 1993, el CND compta a més amb un laboratori de metrologia de radiacions ionitzants per al calibratge d'instruments de mesura i per a la irradiació de dosímetres personals en les energies de protecció i diagnòstic.
El CND ha format part de l'Hospital la Fe de València com un servici més fins que en 1986 se li va dotar de plantilla i pressupost propi, constituint-se en una unitat físicament separada de la resta de servicis de l'hospital. No obstant això, en 1999 es va traslladar a unes instal·lacions provisionals dins del recinte de l'Hospital la Fe, mentres se li buscava una ubicació definitiva a causa de la necessitat per part del Servici Valencià de Salut de disponibilitat d'espai en l'edifici. Per a solucionar de manera definitiva la provisionalitat de les instal·lacions del CND, el INGESA va promoure de nou la col·laboració institucional. Esta vegada amb la Universitat de València (UV), entitat amb la qual en 2018 va firmar un contracte patrimonial per a la cessió de terrenys en el Parc Científic sobre els quals es construiran les futures dependències d'este Centre d'àmbit nacional.