Una nova spin-off de la Universitat fabricarà catalitzadors per a la producció d’hidrogen verd a baix cost

11/05/2022

La Universitat de València ha reconegut com a spin-off la companyia química 2DMatch, impulsada per investigadors de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol). Participada per la Universitat i per capital privat, l’empresa desenvoluparà i comercialitzarà catalitzadors per a la producció d’hidrogen verd a baix cost, a partir de materials abundants i de fàcil disponibilitat, en línia amb els objectius estratègics de la Unió Europea.

La rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, i els socis de 2DMatch han signat aquest dimecres 11 de maig el contracte de llicència de patent i el conveni de suport i reconeixement de spin-off de la nova companyia química, que tindrà la seua seu al Parc Científic de la institució acadèmica.

2DMatch naix com a empresa dedicada al desenvolupament i l’optimització de materials bidimensionals per a aplicacions en el camp de l’energia i, en especial, per a l’obtenció d’hidrogen verd a partir d’energies renovables, una alternativa neta i sostenible basada en tècniques electrocatalítiques, en línia amb els principals objectius del Pacte Verd Europeu.

Així, la nova spin-off portarà al mercat materials per a l’electrocatàlisi de l’aigua i l’obtenció d’hidrogen renovable. La seua particularitat és que es tracta de materials basats en metalls abundants i no geoestratègics, com el níquel o el ferro, l’alta disponibilitat dels quals redueix notablement els costos de producció. Aquests, a més, seran fabricats mitjançant un innovador procés químic que permet la producció massiva també a baix cost.

2DMatch oferirà a més serveis de fabricació d’elèctrodes a mida per a electrolitzadors i bateries, de síntesi de materials bidimensionals amb metalls de transició, i de consultoria, entre d’altres.

“La Universitat està molt satisfeta de participar en projectes empresarials com el de 2DMatch, que aposta per les energies netes i renovables, i pels processos de fabricació amigables amb el medi ambient i la sostenibilitat”, ha assenyalat durant l’acte la rectora Maria Vicenta Mestre. “No podia ser menys procedent d’un centre d’excel·lència investigadora com és l’ICMOl, que ara mateix té en marxa diverses ERC per al disseny químic de materials avançats i que, amb aquesta, ja són dues les spin-off que genera en aquest camp”, ha dit.

L’equip científic de l’empresa està format per Gonzalo Abellán, investigador distingit del pla Gen-T de la GVA i principal impulsor de 2DMatch; Eugenio Coronado, catedràtic de Química Inorgànica de la UV i director de l’ICMol; Toribio Fernández, fundador de CIDETEC –organització privada per a la captació, generació i transferència de tecnologies electroquímiques–, i els investigadors de l’ICMol Jorge Romero i Álvaro Seijas. També formen part de l’empresa l’expert financer José Rubio i l’administradora María Pilar Pérez.

La Universitat de València actualment té reconegudes 18 spin-offs relacionades amb els sectors d’enginyeries i tecnologia, ciències de la vida, indústria química i ciències socials i humanitats, en línia amb la diversitat pròpia d’una universitat generalista.