Innotransfer Agroalimentació impulsarà des de hui la gestació de projectes col·laboratius entre coneixement i empreses valencianes

05/11/2020

L'objectiu d'aquest projecte, que coordina la Fundació Parc Científic Universitat de València, és conéixer i posar en contacte reptes i necessitats en un sector que representa el 22% de la producció industrial valenciana

Posar en contacte l'oferta de coneixement en agroalimentació que es produeix en aquesta comunitat autònoma -representada per instituts i grups d'investigació de les nostres universitats, del CSIC i de la Generalitat Valenciana; centres tecnològics de la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (REDIT); i empreses- i la demanda del propi sector és el propòsit d'Innotransfer Agroalimentació.

Aquest projecte d'innovació oberta i gestió col·lectiva és un dels cinc que durà a terme enguany la Xarxa de Parcs Científics de la Comunitat Valenciana (RePCV) amb el suport de l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI). Cadascun d'ells abordarà un sector econòmic clau (Automoció i Mobilitat Sostenible, Agroalimentació, Salut, Hàbitat Sostenible i Tecnologies Habilitadores) per a l'Estratègia Regional d'Innovació i Especialització Intel·ligent de la comunitat autònoma.

El llançament del projecte ha sigut a càrrec de Mª Dolores Real, vicerectora d'Innovació i Transferència de la Universitat de València, i Andrés García Reche, vicepresident executiu de l'Agència Valenciana d'Innovació , a través d'un webinar. En ell, Fernando Mª Zárraga, gerent de la Fundació Parc Científic Universitat de València, ha explicat com fer arribar a la plataforma d'aquest projecte (www.innotransfer.org) les expressions d'interés; això és, reptes i solucions, així com les fases que s'han establit per al seu desenvolupament. Aquesta informació serà analitzada pels gestors (universitats i els seus parcs científics IATA-CSIC, AINIA, Fedacova, Quimacova, FECOAV i l'Associació Valenciana de Startups), els qui promouran el diàleg entre participants buscant proactivament el matching. Aquestes entitats , a més, oferiran assessorament per a donar suport a possibles col·laboracions.

 

 

 

 

 

 

En aquest seminari tècnic també han participat Rafael Juan, coordinador del Comité Estratègic Innovador Especialitzat en agroalimentació de l'AVI i CEO de Vicky Foods; Eduardo Cotillas, director d'I+D+i de la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes, i secretari general de la plataforma tecnològica alimentària europea Food for Life-Spain; i Pablo Aller, gestor de projectes de la Secció d'I+D+I Internacional del Servei de Transferència i Innovació de la Universitat de València.

Els tres han emmarcat aquesta iniciativa de diàleg tecnològic entre coneixement i empresa en un sector, "la mitjana de productivitat del qual és un 30% superior a la de l'economia europea", ha subratllat Rafael Juan, qui ha desglossat els quatre reptes identificats per l'AVI per a impulsar la innovació entre les empreses valencianes: producció d'aliments més saludables, flexibilitat i seguretat en la producció agroalimentària, agricultura de precisió mitjançant tecnologies de predicció i control de la producció, i solucions biodegradables per als envasos.

Per part seua, Eduardo Cotillas ha explicat com funciona una plataforma tecnològica alimentària europea, FOOD FOR LIFE, liderada per la indústria, reconeguda per la Comissió, i element clau en la conducció de la innovació, la transferència de coneixement i la competitivitat europea. I Pablo Aller ha desgranat cadascun dels topics i missions que Horitzó Europea ha definit per a donar suport a projectes d'innovació agroalimentària.