El ministre de Ciència i Innovació visita l'IATA per a conèixer quatre projectes de'investigació que tracten de frenar la COVID-19

24/08/2020

La detecció d'RNA viral en les aigües residuals per a monitorar la presència del virus o el desenvolupament de nous materials per a màscares són dos dels quatre projectes que lidera l'IATA-CSIC en la cerca de solucions per a lluitar contra la crisi sanitària causada per la pandèmia

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, han visitat les instal·lacions de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), centre del Consell Superior d'Investigacions Científiques situat en el Parc Científic de la Universitat de València.

Duque i Puig, juntament amb l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, han conegut , guiats pel director del centre, Jose F. Marcos, les investigacions que s'estan duent a terme actualment per a detectar RNA viral en les aigües residuals. Aquest projecte, liderat per la investigadora del CSIC Gloria Sánchez, consisteix en el desenvolupament d'un sistema d'anàlisi molecular PCR que ja s'està utilitzant per a alertar de la presència de SARS-CoV-2 en una comunitat a partir de l'estudi de les seues aigües residuals. Les anàlisis han demostrat a més que els tractaments de desinfecció en les depuradores són eficaces en l'eliminació de la presència del virus.

A continuació, les autoritats han recorregut el Laboratori de Nous Materials i Nanotecnologia, un espai de l'IATA-CSIC dedicat aquests dies al desenvolupament de nous materials basats en nanotecnologia, biodegradables i viricides, per a ser integrats en màscares de protecció contra el nou coronavirus. El grup d'investigació que duu a terme aquest treball està liderat pel científic del CSIC José María Lagarón, en col·laboració amb l'empresa spin-off Bioinicia. Aquests materials, filtres i màscares ja estan en producció a gran escala i s'ha iniciat la seua comercialització.

el ministro de ciencia e innovacion visita el IATA_2_ok

L'investigador José María Lagaron, junt amb el director de l'IATA-CSIC, Jose F. Marcos, mostra les mascaretes biodegradables. Font: IATA-CSIC

El recorregut ha inclòs també una visita al Laboratori de Termocicladores PCR, on han sigut informats d'altres dos projectes relacionats amb el coronavirus. Un d'ells és el projecte dirigit per Yolanda Sanz, que té per objecte determinar la relació del microbioma intestinal de l'individu amb la taxa d'infecció del virus i la seua severitat, i identificar els mecanismes immunològics pels quals el microbioma podria conferir protecció o susceptibilitat a la infecció. Aquesta informació permetrà millorar la predicció del risc i pronòstic de la infecció, així com de l'efectivitat de les teràpies.

SARS-CoV-2 en llet materna

D'altra banda, el projecte liderat per M. Carmen Collado té com a objectiu la detecció del SARS-CoV-2 i anticossos en la llet materna, per a estudiar la seua possible transmissió al nounat i els efectes en la salut del xiquet i del futur adult. Els resultats contribuiran a la millora en el maneig clínic de les mares lactants infectades amb el coronavirus en relació amb la salut dels seus fills.

el ministro de ciencia e innovacion visita el IATA_3_ok

Les investigadores M. Carmen Collado i Yolanda Sanz expliquen els seus projectes a les autoritats. Font: IATA-CSIC

“L'experiència i resultats aportats en aquesta crisi són un exemple més de la necessitat de secundar i finançar adequadament la ciència pública i de qualitat per a estar preparats davant qualsevol mena de contingència, així com de dotar al nostre sistema públic d'investigació de la flexibilitat i capacitat necessàries per a donar resposta a les demandes de la societat des del coneixement científic”, ha destacat el director de l'IATA, Jose F. Marcos.

Part d'aquestes iniciatives són finançades per la Plataforma Temàtica Interdisciplinària Salut Global del CSIC i la convocatòria de a Cridada al Sistema Valencià d'Innovació i Investigació finançada per la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.