Tres premis Nobel al Parc Científic

30/05/2019

Serge HarocheBernard Lucas Feringa i Jean-Marie Pierre Lehn

Sis premis Nobel visiten la Universitat de València, aquest dilluns 3 de juny, per a participar en diversos col·loquis i conferències impulsats per la Fundació Premis Rei Jaume I. Es tracta dels científics Jean-Marie Pierre Lehn (Química, 1987), Serge Haroche (Física 2012), Ben Feringa (Química 2016), Barry Barish (Física 2017), Jules Hoffmann (Medicina 2011) i Edmund Phelps (Economia 2006), que són acollits per l'Institut de Ciència Molecular i les facultats de Física i Medicina.

L'Auditori Marie Curie del Parc Científic acull aquest matí de dilluns el col·loqui entre dos premis Nobel de Química –Lehn i Feringa–, un de Física –Haroche– i un públic format, principalment, per estudiants i investigadors afins a totes dues disciplines. L'acte, que es produeix sota el paraigua de la celebració del X Aniversari del Parc Científic de la Universitat de València, està organitzat per l'Institut de Ciència Molecular (ICMol-Unitat d'Excel·lència María de Maeztu). La sessió s'obri a les 10:30h i té una durada de dues hores.


QUÍMICA
Jean-Marie Pierre Lehn (Rosheim, França, 1939 - Nobel de Química 1987). El seu treball ha contribuït especialment al desenvolupament de la química supramolecular. Les investigacions de Lehn li conduïren l’any 1968 a la creació d'una molècula capaç de combinar-se amb el neurotransmissor acetilcolina, el transmissor químic dels senyals del sistema nerviós. Així mateix, va desenvolupar una terminologia que passaria a ser acceptada en la nomenclatura de la química orgànica: les cavitats que existeixen dins de les molècules les va denominar ‘criptes’. Va ser guardonat amb el premi Nobel de Química, juntament amb Pedersen i Cram, pel desenvolupament i utilització de molècules que interaccionen amb alta selectivitat.

http://www.fprj.es/es/investigacion-basica/dr-jean-marie-lehn


Bernard Lucas Feringa, més conegut com a Ben Feringa (Barger-Compascuum, 1951 - Nobel de Química 2016) és un químic orgànic neerlandés, especialitzat en nanotecnologia molecular i catàlisi homogènia. És professor universitari de física molecular en l'Institut de Química de la Universitat de Groningen i acadèmic i president del Consell de la Divisió de Ciències de la Real Acadèmia d'Arts i Ciències dels Països Baixos. En 2016 va ser guardonat amb el premi Nobel de Química, juntament amb Jean-Pierre Sauvage i Fraser Stoddart, pel disseny i la síntesi de màquines moleculars.

http://www.fprj.es/es/nuevas-tecnologias/bernard-lucas-feringa


FÍSICA
Serge Haroche (Casablanca, Protectorat francés del Marroc, 1944 - Nobel de Física 2012). Va obtindre el Nobel al costat de David Wineland per la mesura i manipulació de sistemes quàntics individuals. Serge Haroche ha centrat les seues investigacions en la interacció entre la llum i la matèria. És principalment conegut per demostrar la decoherència quàntica mitjançant l'observació experimental. Des de 2001 és catedràtic de Física Quàntica en el Col·legi de França i a l'Escola Normal Superior, tots dos a París.

http://www.fprj.es/es/nuevas-tecnologias/serge-haroche

FOTO: d’esquerra a dreta, Haroche, Feringa, Lehn.