La investigadora de l’ICMol Marta Galbiati guanya una beca de la Fundació La Caixa per a joves líders de la ciència

21/01/2022

La investigadora de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València Marta Galbiati (Bèrgam, 1986) ha obtingut una de les 15 beques per a contractes postdoctorals del programa Júnior Leader de la Fundació La Caixa, en la seua modalitat Retaining, que li permetrà desenvolupar en els pròxims tres anys el seu projecte d'investigació lligat als materials 2D i a l'espintrònica, dos dels camps  on l’ICMol és centre de referència.

 La Fundació La Caixa ha donat a conéixer el resultat de la seua convocatòria de beques de postdoctorat Júnior Leader, en el qual ha premiat 45 investigadors excel·lents entre 700 aspirants. Una de les investigadores seleccionades ha sigut Marta Galbiati, qui obté així un fort suport a la seua carrera científica.

Galbiati se suma al grup de científics de l’ICMol que han obtingut aquest reconeixement en convocatòries anteriors, com Gonzalo Abellán, Efrén Navarro, Mónica Giménez, Jesús Ferrando, Rosa Córdoba o Natalia Muñoz. Tots ells han prolongat les seues respectives carreres en el propi centre i van consolidant el lideratge en grups de recerca d'excel·lència.

Graduada en Enginyeria Física per la Politècnica de Milà en 2008 i màster en ciència dels materials i nanoobjectes en l’École Polytechnique (França), Galbiati es va doctorar en la Universitat Paris-Sud amb una tesi titulada ‘Molecular Spintronics : from Organic Semiconductors to Self-Assembled Monolayers’ i desenvolupada a la Unité Mixte de Physique del Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i la companyia Thales sota la direcció de Frédéric Petroff i Pierre Seneor. El seu treball va obtindre el premi internacional Springer Thesis. 

Lligada a l’ICMol 

Galbiati va desenvolupar la seua etapa postdoctoral a l’ICMol, en l'equip del catedràtic de Química Inorgànica Eugenio Coronado, on va prosseguir la seua investigació en l'estudi de materials 2D i materials moleculars 2D per a aplicacions d'espintrònica, emmagatzematge d'energia i detecció. Per a tal finalitat va comptar amb una beca individual Marie Curie de la Comissió Europea i, després d'una estada postdoctoral a França, va tornar a l’Institut de Ciència Molecular com a investigadora Juan de la Cierva del Ministeri de Ciència per a desenvolupar la seua pròpia línia d'investigació. 

“El meu objectiu és construir el meu propi grup de recerca i contribuir al desenvolupament i d'una electrònica intel·ligent d'alta densitat i baix consum, així com a l'avanç en dispositius espintrònics eficients energèticament, flexibles i miniaturitzats”, assenyala. “L’ICMol és un lloc privilegiat pels recursos tecnològics de què disposa, les seues relacions internacionals amb altres centres i grups i per l'alt nivell de la investigació que s’hi produeix”, recalca. 

L'espintrònica és una tecnologia que utilitza les propietats de l'espín d'un electró (gir natural de les partícules a nivell quàntic), amb la qual es poden fabricar dispositius més ràpids, eficients i amb major capacitat d'emmagatzematge. Parlem de computadores, discos durs o telèfons, per exemple. 

La beca té una dotació d'un màxim de 305.000 euros en tres anys, que inclouen el seu contracte laboral i un pla de formació complementari per a forjar la seua línia de treball independent. Dels 45 investigadors seleccionats, 20 són espanyols i 25 estrangers procedents de 14 països.