L'empresa PMA, spin-off de la Universitat de València, rep el premi VLC/Startup 2021 del Parc Científic

25/02/2022

La spin-off de la Universitat de València Porous Materials in Action (PMA), dedicada a la producció, proveïment i promoció de materials porosos tipus MOF, ha rebut el premi VLC/Startup 2021 que atorga el Parc Científic amb el suport de Banc Santander. El comité de selecció ha valorat el caràcter innovador i la viabilitat del projecte, així com la sostenibilitat i l'impacte social d'aquest. En la seua setena edició, els premis han reconegut set empreses de diferents sectors.

La vicerectora d'Innovació i Transferència de la Universitat de València, María Dolores Real, i el director d'Institucions en la Direcció Territorial Comunitat Valenciana i Murcia de Banc Santander, José Miguel Lorente Ayala, han entregat el premi VLCStartup, en la modalitat de ‘Laboratori’, a l'empresa Porous Materials in Action. L'acte ha tingut lloc aquest divendres 25 de febrer a l'Auditori Marie Curie.

Participada per personal investigador de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) i per la mateixa Universitat de València, PMA té per objecte produir materials tipus MOF, posar-los en valor per a la seua integració en aplicacions tecnològiques i fer-los assequibles a la indústria. Els Metall Organic Frameworks (MOF) són una família de materials porosos –cristal·lins i flexibles– que per les seues múltiples potencialitats estan revolucionant la indústria en àmbits molt diversos. La seua producció a escala obri un camp infinit de solucions en pràcticament tots els àmbits, en posseir la capacitat de control sobre la grandària i composició dels porus, així com sobre el reconeixement de les molècules. Per la seua enorme versatilitat, els MOF són coneguts en els àmbits divulgatius de la ciència com el ‘LEGO químic’. “Encara que el seu desenvolupament per a aplicacions industrials és incipient, els MOF són hui, quant a potencial, el grafé de fa deu anys o els nanotubs de carboni de fa vint anys”, explica el químic Carlos Martí-Gastaldo, principal impulsor de l'empresa guardonada.

PMA va ser constituïda al novembre de 2021 gràcies a l'empenyiment del grup de recerca Funimat, que dirigeix Martí-Gastaldo, investigador en l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València. L'empresa deriva dels resultats d'un projecte europeu –Chemical Engineering of Functional Stable Metall-Organic Frameworks (MOFs): Porous crystals and Thin-film Devices–, que ell mateix lidera i que ja ha generat més d'una patent de MOF titularitat de les universitats de València i de Granada. És el cas del MUV-10 (PMA-1000 pel seu nom comercial) per a la captura i degradació de contaminants amb llum; o del MUV-101 (PMA-3000) per al seu ús en la degradació d'insecticides, pesticides o agents de guerra química, patents llicenciades ja a la spin-off per a la seua explotació.

Porous Material in Action té la singularitat d'actuar, a més, com a plataforma de visibilització dels MOF, com a acceleradora per a la seua transferència a l'empresa i com a assessora per a la integració d'aquests materials d'enorme potencial en aplicacions tecnològiques.

El programa VLC/Startup del Parc Científic té com a objectiu contribuir a la creació, desenvolupament i consolidació d'empreses innovadores de base científica i/o tecnològica en l'àmbit universitari. En la seua setena edició inclou dues modalitats. En el cas de la categoria ‘Laboratori’, el premi està dotat amb una ajuda de 3.000 euros i la cessió d'ús d'un espai de laboratori durant 12 mesos. En la modalitat de ‘Planter’, dotada amb 1.500 euros i un espai coworking durant dotze mesos, VLC-Startup ha atorgat sis premis. Les empreses guardonades han sigut Orbital EOS S.L., Dermaclaim S.L., Digital Optical Imaging Technologies, Miivo Mobility, Hechicer-IA i Domoblock Real Estate Investment S.L.

“Les empreses seleccionades es troben en diferents estats de maduresa. Esperem que, amb la seua incorporació al Parc Científic, tinguen l'oportunitat d'accelerar el seu desenvolupament gràcies a l'establiment de sinergies amb grups d'investigació i altres empreses del PCUV", comenta Juan José Borrás, director del PCUV. "Desitgem que totes les empreses consoliden la seua presència en el Parc Científic i contribuïsquen a reforçar el nostre ecosistema empresarial basat en el coneixement", conclou Borrás.

L'acte ha inclòs la ponència ‘DARWIN: (r)evolució en la interfase públic-privada’, a càrrec de Manuel Porcar Miralles, CEO de Darwin Bioprospecting Excellence, empresa situada en el Parc Científic de la Universitat de València.