L'Institut de Ciència Molecular celebra aquest divendres la seua jornada científica i divulgativa anual

11/12/2019

Supermolècules de ful·leré contra l'Ébola, el Dengue o el Zica; cintes químiques perfectes de grafé per a l'avanç de l'electrònica, o electrocatàlisi per a convertir el CO2 de l'atmosfera en productes químics d'interés industrial, contribuint a reduir els efectes del canvi climàtic, seran els temes centrals de la XIX Jornada Científica de l’ICMol que se celebrarà aquest divendres 13 de desembre. La trobada retrà homenatge pòstum a la física valenciana Catalina Ruiz.

Són ja dinou les edicions de la Jornada Científica amb les quals l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València realitza una de les seues principals tasques de divulgació. La trobada, que se celebra anualment des que el centre va ser creat l'any 2000, girarà entorn de les ponències de tres científics de renom –José Ramón Galán-Mascarós, Diego Peña Gil i Nazario Martín León–, sempre en clau d'alta divulgació, i retrà homenatge pòstum a la física valenciana Catalina Ruiz Pérez, qui va faltar el mes d'agost passat i amb qui l’ICMol va mantindre lligams estrets.

La jornada, que tindrà lloc a la Sala d'actes dels Instituts d'Investigació (Parc Científic), de 09:00h a 13:30h, serà inaugurada per la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, el vicepresident executiu de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), Andrés García Reche, i el director de l'ICMol, Eugenio Coronado .

José Ramón Galán-Mascarós desenvolupa el seu treball en el Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) de Tarragona, des d'on lidera un grup de recerca centrat en les aplicacions de la química de coordinació a les energies renovables i els materials. Treballa en el desenvolupament de nous catalitzadors i plataformes estables, eficients i de baix cost per a la producció de combustibles solars, amb especial interés en la catàlisi d'oxidació de l'aigua. D'altra banda, dissenya materials intel·ligents multifuncionals capaços d'exhibir fenòmens nous a partir d'una combinació inusual de propietats físiques. És professor d'investigació en ICREA (Institució Catalana d'Investigació i Estudis Avançats) i acaba de rebre el Premi RSEQ a l'Excel·lència Investigadora 2019.

En la seua ponència “OxygenEvolutionElectrocatalysis with Earth-AbundantMetals”, que serà presentada per Toribio Fernández Otero (Universitat Politècnica de Cartagena), explicarà com convertir el CO2 de l'atmosfera en productes químics d'interés industrial, mitjançant electrocatàlisi, contribuint a més a reduir els efectes del canvi climàtic.

Diego Peña Gil desenvolupa el seu treball en el Centro Singular de Investigación en Química Biolóxica e Materiales Moleculares (CIQUS-Universidade de Santiago de Compostel·la). Les seues principals línies d'investigació abasten el desenvolupament de noves metodologies sintètiques, la catàlisi homogènia mitjançant complexos metàl·lics, la preparació de compostos policíclics aromàtics nanomètrics i nanografens i el seu estudi com a nous materials moleculars, entre altres.

Al llarg de la seua ponència "Combining Organic Chemistry with Surface Science: From Elusive Molecules to Graphene Materials", que serà presentada per Ángela Sastre Santos (UMH), Diego Peña parlarà de cintes químiques de grafé molt més netes i perfectes per a l'estudi de les propietats d'aquest material que tant està fent avançar camps com el de l'electrònica.

Nazario Martín León és professor titular de Química Orgànica de la Universidad Complutense de Madrid i vice-director de l'Instituto de Estudios Avanzados en Nanociencia (IMDEA-Nanociencia). Els seus interessos científics se centren en la química molecular i supramolecular de nanoestructures de carboni, com ful·lerens, nanotubs de carboni i grafens, sistemes de p-conjugats com ara cables moleculars i molècules electroactives, en el context dels processos de transferència d'electrons, aplicacions fotovoltaiques i la nanociència. Entre altres, és Premi Jaume I d'Investigació Bàsica 2012 i Premi Ciamician-González Lectureship 2019.

En la seua ponència "Multivalent Glycofullerenes for Emergent Viruses", parlarà sobre noves molècules que paralitzen l'activitat dels virus actuant com a vectors per a arribar a combatre el Dengue, l'Ébola i el Zica.

https://www.icmol.es/archivos/jornada2019.pdf

Jose_Ramon_GM   Diego-Pena   NAZARIO-MARTIN

José Ramón Galán-Mascarós                        Diego Peña Gil                                                                                     Nazario Martín León