L'investigador del ICMol José J. Baldoví gana el Premi d'Investigació Cientificotècnic d'Algemesí

08/04/2022

José J. Baldoví, investigador de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València, ha guanyat el Premi d'investigació Cientificotècnic d'Algemesí pel seu treball sobre materials intel·ligents per a tecnologies quàntiques, dins el camp de la química teòrica i computacional. Es tracta de la XVII edició d'aquest certamen dirigit a joves investigadors.

El treball premiat, i dotat amb 5.000 euros, se centra en el desenvolupament d'imants formats per una sola molècula que poden usar-se com a unitats bàsiques d'informació en computació quàntica.

José J. Baldoví és investigador distingit del Pla Gen-T de la GVA en l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València, on lidera la línia d'investigació de disseny i modelització de heteroestructures híbrides basades en molècules magnètiques i materials bidimensionals. Al gener d'aquest mateix any, Baldoví va rebre una ajuda Starting Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per valor de 1,5 milions d'euros per a desenvolupar el seu projecte d'investigació basat en materials intel·ligents.

Químic de formació per la Universitat de València, amb màster i doctorat realitzats a l’ICMol, en el terreny de la nanociència i la nanotecnologia, va ser investigador Marie-Sklodowska Curie de la Comissió Europea en l'Institut Max Planck per a l'estudi de l'estructura i la dinàmica de la matèria a Hamburg (Alemanya). Aquesta experiència postdoctoral li va permetre expandir els seus interessos en investigació cap al camp de la modelització teòrica dels materials bidimensionals i les seues heteroestructures, permetent-li dissenyar nous materials multifuncionals. Al gener de 2020 va tornar a l’ICMol després d'obtindre un contracte d'excel·lència CDEIGENT com a part del pla d'atracció de talent Gen-T de la Generalitat Valenciana.

Des de 2012, és coautor de més de 50 articles científics en revistes d'impacte internacional i d'un capítol de llibre. Els seus treballs han rebut més de 2.250 cites fins al moment. Actualment és codirector de tres tesis doctorals. A més, té un màster en Periodisme i Comunicació de la ciència, la tecnologia i el medi ambient.

Per a Baldoví, aquest premi suposa un reconeixement especial a la seua trajectòria científica i als resultats collits al llarg dels últims anys. “Em sent molt satisfet per formar part de la història d'aquest prestigiós guardó, que reconeix el treball i la qualitat científica de la investigació dels joves en la Comunitat Valenciana”, ha dit el científic.