NANOMEM TECH, de l’ICMol, Premi al Potencial Emprenedor pel seu model d’empresa per al desenvolupament de xips que funcionen com a neurones

18/12/2020
D’esquerra a dreta, Carlos Prado, Salvador Cardona, Silvia Giménez.

La biotecnòloga de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València Silvia Giménez Santamarina és la responsable de la proposta NANOMEM TECH, un model d’empresa en l’àmbit de les Tecnologies habilitadores que acaba de guanyar el Premi al Potencial Emprenedor de Projectes de Recerca de Joves Investigadors 2020, promogut per RUVID i l’AVI. El projecte inclou el desenvolupament de xips neuromòrfics aplicables a dispositius d’ús quotidià.

L’objectiu principal de NANOMEM TECH, que parteix de la tesi doctoral desenvolupada per Giménez Santamarina a l’ICMol, és el desenvolupament de nous materials amb aplicació en computació neuromòrfica –que imita el comportament de les xarxes neuronals del cervell– i Intel·ligència Artificial (IA). El model de negoci inclou, a més, l’oferta de serveis d’assessoria científica per a la fabricació a escala industrial d’aquests materials. L’equip està format pels investigadors Salvador Cardona, Medhi Yaghouti i Carlos Prado, tots ells de l’ICMol, a més de Giménez Santamarina.

L’imparable avanç en Ciències de la Computació, IA i Big Data és realment prometedor per a l’Enginyeria neuromòrfica, una disciplina poc coneguda fora dels àmbits acadèmic i científic, orientada al disseny de circuits integrats i al desenvolupament d’algoritmes inspirats en les estructures neurobiològiques del sistema nerviós. “I un nínxol de mercat encara per explotar”, assenyala la Biotecnologia. “Gràcies a aquesta branca i a la col·laboració multidisciplinari de físics, químics, matemàtics i informàtics, podem treballar en el desenvolupament de xips que funcionen com a neurones, que siguen capaços d’aprendre i de prendre decisions en base a un coneixement previ, per ser integrats en mòbils, televisors, ordinadors, tauletes, automòbils, etc.”, afegeix.

Els nous materials que proposa NANOMEM TECH són versàtils, molt eficients energèticament i capaços de retenir i analitzar la informació tal com ho farien les neurones de cervell humà. El projecte contempla el desenvolupament de tecnologies que minimitzin fins a en un 80% el consum energètic dels nous materials neuromòrfics, i disminueixin la mida dels processadors en diversos ordres de magnitud.

El jurat, integrat per experts dels Comitès Estratègics d’Innovació Especialitzats (CEIE) de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), procedents de l’àmbit universitari, empresarial i d’instituts tecnològics valencians, ha qualificat el projecte d’“iniciativa ambiciosa, molt avançada tecnològicament i profundament innovadora respecte a altres tecnologies existents en el mercat procedents de grans multinacionals”.

Silvia Giménez ha volgut destacar el valor de la investigació d’excel·lència que es porta a terme en aquest centre d’investigació de la Universitat de València. “En la nostra comunitat investigadora hi ha idees excel·lents, amb molt de potencial innovador, que necessiten inversió i formació específica per acostar-se a el món de l’empresa. Per això, premis com aquest són especialment importants, ja que fomenten la transferència de tecnologia, de la universitat a l’empresa, tan necessària per a la competitivitat econòmica i l’avanç social del nostre país”, ha dit.

El premi parteix d’una iniciativa de RUVID, la Xarxa d'Universitats Valencianes per al Foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació, i està finançat per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI). Com a resultat del guardó, el projecte rebrà mentories individualitzades amb experts en emprenedoria, podrà desenvolupar una pàgina web per donar a conèixer la iniciativa empresarial i adquirirà un lot de llibres sobre emprenedoria, tot això valorat en 2.000 €.

A més de les universitats membres de RUVID (Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat d’Alacant, Universitat Jaume I de Castelló, Universitat Miguel Hernández d’Elx, Universitat CEU Cardenal Herrera i Universitat Catòlica de València), en aquesta convocatòria s’ha comptat amb la col·laboració de la plataforma Carreres Científiques Alternatives.

El projecte NOSUM, en l’àmbit de les Emergències i procedent també de la Universitat de València, ha rebut menció honorífica.