Nanotecnologia per al desenvolupament d’EPI contra bacteris i agents tòxics, més avançats i respectuosos amb els usuaris

23/09/2021

L’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València treballa en el desenvolupament de teixits per a la fabricació d’Equips de Protecció Individual (EPI) basats en MOF, materials porosos capaços d’actuar eficaçment contra bacteris i agents tòxics. El projecte INNOTEX, que persegueix a més un model d’EPI respectuós amb les persones usuàries, compta amb la col·laboració d’AITEX i el finançament de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI).

Els MOF (Metal-Organic Frameworks) són materials molt porosos la versatilitat dels quals permet el disseny de materials avançats amb propietats molt diverses. La capacitat que tenen per atrapar compostos dins de les seues cavitats moleculars permet implementar-hi diferents rutes i modificar-ne així les propietats. Aquest factor atorga als MOF un enorme potencial d’aplicació, visible ja en camps com l’emmagatzematge de gasos, la captura de carboni o la catàlisi de reaccions químiques, entre molts altres.

El 2020, la revista Chem (Elsevier) va publicar la síntesi de MUV-101*, una nova família de MOF de titani molt eficients i estables químicament, capaços de degradar un anàleg del gas sarin –fluid classificat com a arma de destrucció massiva– de manera molt similar a com ho fan els enzims, que són els catalitzadors biològics per excel·lència. Va nàixer d’ací la possibilitat d’usar MOF per eliminar agents tòxics en condicions atmosfèriques, de gran interès tant en temes de seguretat i defensa –amenaces de guerra química– com de medi ambient –protecció personal davant forts insecticides, descontaminació de les aigües, etc.

L’investigador principal d’aquest treball és Carlos Martí-Gastaldo, director del grup FUNIMAT de l’ICMol i responsable del projecte INNOTEX-Teixits tècnics innovadors per a EPI amb activitat millorada contra organofosfoèsters, mitjançant el qual MUV-101 es prepara per a la seua transferència a el sector tèxtil al camp dels equips protectors. El projecte ha estat recentment seleccionat per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per al seu finançament mitjançant la convocatòria de 2021 en la línia de valorització, transferència i explotació de resultats de R + D + I.

EPI que protegeixen i transpiren

Augmentar el nivell de protecció dels EPI, allargar el seu temps de vida i fer-los més respectuosos amb l’usuari, millorant la seua transpirabilitat i la seua comoditat, són alguns dels fins que persegueix l’R+D+i en aquest camp.

INNOTEX consisteix a dotar de protecció activa a determinats tèxtils molt lleugers, flexibles i afables per al seu ús, utilitzant MUV-101, la patent pertany a la Universitat de València. “Es tracta de dissenyar materials tèxtils que siguen efectius contra els organofosfoèsters, que són compostos emprats com pesticides, herbicides o agents nerviosos en la guerra química; i preparar-los per a la fabricació d’EPI”, comenta Martí-Gastaldo. “MUV-101 és un material que podria permetre la protecció activa dels EPI, no només evitant que les persones usuàries entren en contacte amb l’agent tòxic a què s’exposen, sinó eliminant al seu contacte amb l’aigua. Això simplificaria el procés de descontaminació de l’EPI després del seu ús i allarga la vida dels equips de protecció”, afegeix el científic.

Per a això, el projecte compta amb la col·laboració de l’Institut Tecnològic del Tèxtil (AITEX), que s’ocuparà de la introducció del MOF en el polímer sintètic per a l’obtenció de filaments funcionalitzats mitjançant filatura per fusió, així com de la fabricació del teixit a escala semi-industrial. “El nostre saber fer cobreix tota la cadena de valor, des de la fabricació de fibres i filaments fins a l’obtenció de prototips en forma de producte final”, explica Javier Pascual, responsable del Grup de Recerca en Fibres Tècniques i Nanotecnologia d’AITEX. “El nostre objectiu és ajudar les empreses a desenvolupar nous productes des del coneixement dels diferents processos tèxtils, validant les propietats buscades en els prototips finals per a la seua ràpida introducció en el mercat.”

El projecte té una durada de tres anys.

*MUV (Materials Universitat de València)

 

Notícia relacionada

Article referenciat