Berta Rubio, de l'IFIC, copresidenta d'una de les grans línies experimentals del futur laboratori de física nuclear FAIR

10/01/2020

La investigadora de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, Universitat de València-CSIC) Berta Rubio Barroso ha sigut triada copresidenta de NUSTAR, una col·laboració científica amb 700 membres i 170 institucions que forma un dels pilars de FAIR, la futura instal·lació per a la investigació en física nuclear que es construeix a Darmstadt (Alemanya).

A FAIR es produiran els feixos de nuclis radioactius més intensos del món, que la col·laboració NUSTAR aprofitarà per a realitzar estudis sobre els propis feixos, les propietats de nuclis exòtics, i les seues implicacions en processos astrofísics. A partir de 2023, Berta Rubio substituirà Nasser Kalantar-Nayestanaki (Universitat de Groninga) com a presidenta de NUSTAR, just abans de l'inici previst de les operacions en FAIR, l’any 2025.

A NUSTAR hi ha una important contribució espanyola, tant a nivell humà com tècnic. Diversos experiments s'han desenvolupat i provat en altres instal·lacions de física nuclear a l'espera que comence a funcionar FAIR. Entre aquests DTAS, un nou detector per a mesurar la desintegració beta, creat pel grup d'Espectrometria Gamma i de Neutrons de l’IFIC. DTAS està acabat i la seua posada en marxa es duu a terme en el laboratori RIKEN (Japó).

Berta Rubio Barroso és Professora d'Investigació del CSIC a l’IFIC. Va estudiar Física en la Universidad Complutense de Madrid, realitzant el seu doctorat en el Centre d'Investigacions Nuclears KFA de Jülich (Alemanya) i doctorant-se per la Universidad de Granada el 1985. Després de tornar a Alemanya amb una estada postdoctoral, es va incorporar a l'Institut de Física Corpuscular, on va formar al costat de José Luis Taín el grup de Espectroscòpia Gamma i de Neutrons.

Rubio ha liderat experiments per a l'estudi de nuclis exòtics en prestigiosos laboratoris com ISOLDE (CERN), GSI (Alemanya), GANIL (França) i RIKEN (Japó). Té més de 200 treballs científics publicats i ha dirigit 10 tesis doctorals. Ha sigut assessora científica de diversos laboratoris, com ara GANIL, ISOLDE i el Laboratori Subterrani de Canfranc. Actualment ho és del National Superconducting Cyclotron Laboratory (els EUA).


Més informació:

https://www.gsi.de/en/researchaccelerators/fair/facts_and_figures.htm