L’IFIC presenta un dispositiu per a realitzar biòpsies guiades en temps real i personalitzar el tractament de qualsevol tipus de càncer

26/01/2021

Un equip del Grup d’Espectroscòpia Gamma i de Neutrons de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) ha patentat un nou dispositiu per a la realització de biòpsies guiades en temps real, amb aplicació directa en qualsevol mena de càncer que requerisca biòpsia i el procés de la qual haja de realitzar-se mitjançant ecografia. El sistema permet personalitzar el tractament, disminuir el nombre de biòpsies i reduir costos, tot facilitant la seua inserció en el mercat.

Els tumors cancerígens no són homogenis, sinó que presenten heterogeneïtats i zones de major agressivitat. Per tant, per a un tractament eficaç és fonamental prendre la mostra dins de la zona més representativa. Aquest nou dispositiu patentat per l’IFIC permet dirigir l'agulla de biòpsia a les zones de major activitat tumoral. Combina la imatge ecogràfica amb la imatge gamma, és a dir, afig la informació metabòlica que proporciona la imatge a partir dels radiotraçadors que s'injecten als pacients a la informació morfològica que proporcionen els aparells d'ultrasons o ecògrafs.

Segons explica el director del projecte, Luis Caballero, “l'única manera que existeix en l'actualitat d'obtindre aquesta informació metabòlica és mitjançant la injecció als pacients d'un radiotraçador, una substància amb radioisòtops que en decaure emeten radiació gamma”. Aquest radioisòtop, adherit a una glucosa, és absorbit majoritàriament per les cèl·lules cancerígenes, pel fet que les seues altes taxes de replicació requereixen un alt consum energètic que, fonamentalment, extrauen de la glucosa.

Per tant, “l'obtenció d'una imatge de la distribució del radiotraçador a partir de la radiació gamma proporciona informació sobre l'activitat intratumoral. Així doncs, integrar aquesta informació metabòlica a la morfològica proporcionada per l'ecògraf permetria extraure mostres de les zones més actives del tumor i, per tant, millorar la precisió d'aquest procediment i personalitzar el tractament en les pacients”, puntualitza Cavaller.

Tres avantatges del nou sistema

Tal com assegura Luis Caballero, “en el mercat actual no existeix un sistema com aquest, que a més presenta tres grans avantatges: a causa de la seua precisió permet una personalització del tractament del càncer, redueix el nombre de biòpsies i el seu disseny possibilita adaptar-lo a diferents sistemes ecogràfics actuals i, per tant, reduir els costos i facilitar la seua inserció en el mercat”.

El tipus d'empreses que poden estar interessades en aquesta patent són tant aquelles que ja estan comercialitzant sistemes d'ultrasons i desitgen incorporar aquesta tecnologia d'imatge molecular, com aquelles que es dediquen a la imatge molecular en el camp de la medicina nuclear. El dispositiu és una patent internacional PCT (Tractat de Cooperació en matèria de Patents) que ha entrat ja en fases tant als Estats Units, el Japó com a Austràlia. “Ara per ara, l'objectiu és llicenciar la tecnologia o constituir una spin-off pròpia i ser els promotors del dispositiu”, assenyala l’investigador. “A més de l'aplicació en el guiat de la biòpsia, aquesta tecnologia obri noves perspectives tecnològiques en medicina nuclear”.

Finançament

L'equip d'investigadors del Grup d’Espectroscòpia Gamma i de Neutrons de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) compta per al seu desenvolupament amb el finançament dels projectes GAMUS, del programa Valoritza i Transfereix 2019 de la Universitat de València, i MAGUES de la Agència Valenciana de la Innovació (AVI) de la Generalitat Valenciana (INNVA1/2020/35).

Vídeo: https://cutt.ly/GjPpDlv