L’IRTIC modernitzarà els sistemes de gestió de trànsit de la DGT durant els pròxims quatre anys

06/10/2021

Des d’aquest mes d’octubre, el grup LISITT de l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC) de la Universitat de València és responsable de la modernització de l’Àrea de Telemàtica per a la Mobilitat de la Direcció General de Trànsit (DGT). Durant els pròxims quatre anys, compatibilitzarà els sistemes d’aquesta àrea de la DGT amb els ja implantats en altres àrees i administracions, i els adaptarà al nou Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) i estàndards europeus.

Els sistemes que controla i gestiona l’Àrea de Telemàtica per a la Mobilitat de la DGT donen suport a la presa de decisions relacionades amb la gestió del trànsit i amb la difusió d’informació als usuaris –interns i externs– en temps real. En un entorn tecnològic canviant, és ineludible un ampli manteniment d’aquests sistemes.

Entre les actuacions que durà a terme l’IRTIC, es troba l’evolució de l’aplicatiu LINX –eina dedicada a la gestió de successos de trànsit– i de servidor RDS-TMC, que s’encarrega de la difusió d’incidències a través del canal de missatges de trànsit. L’acord establert entre les dues entitats –DGT i Universitat de València– contempla també la modernització del node DATEX II, encarregat de rebre, validar i integrar informació de diferents fonts de dades, així com de publicar i disseminar informació concreta als actors interessats, basant-se en l’estàndard europeu.

“L’IRTIC ha acompanyat la DGT en l’evolució tecnològica dels seus sistemes durant més d’una dècada”, comenta Ana Delgado, responsable al LISITT de projectes TIC com el referit al manteniment evolutiu dels sistemes d’informació d’incidències en temps real de la DGT. “Entre altres contribucions, l’institut ha pilotat l’evolució tecnològica de sistemes de gestió del trànsit i recol·lecció de dades d’equipament a la carretera i ha contribuït a l’ajust de l’entitat a les directives europees, com en el cas de l’estàndard DATEX.”

A més, l’IRTIC adaptarà el Punt d’Accés Nacional (NAP) de dades de trànsit d’acord amb el que disposa la Directiva 2010/40/EU. També s’ocuparà de la modernització d’una sèrie d’aplicacions emprades per la DGT, com la relacionada amb la gestió i visualització geolocalitzada de l’inventari d’equipament en carretera o la que ofereix a la ciutadania informació actualitzada d’incidències de trànsit, obres, restriccions a la circulació, previsions d’incidències, etc.