Dissenyen un sistema per a la detecció d’inundacions des de l’espai mitjançant Intel·ligència Artificial

09/07/2021

Investigadors de l’Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València, en col·laboració amb la Universitat d’Òxford i el Phi-Lab de l’Agència Espacial Europea (ESA), han desenvolupat un model de detecció d’inundacions basat en xarxes neuronals. S’anomena WorldFloods i ha estat llançat a l’espai per l’empresa aeroespacial D-Orbit des de Cap Canaveral.

En matèria d’inundacions, l’observació de la Terra des de l’espai ofereix informació valuosa per a la presa de decisions sobre el terreny. Les grans constel·lacions de petits nanosatèl·lits –els CubeSats– són una solució prometedora per reduir de dies a hores el temps de revisita –temps que tarda un sensor a tornar a cobrir una localització– a les zones de catàstrofe. No obstant això, la transmissió de dades als receptors terrestres està limitada per les restriccions de potència i ample de banda dels CubeSats.

El model WorldFloods, desenvolupat a la incubadora d’investigació FDL-Europe finançada principalment per l’ESA, té com a objectiu accelerar la resposta davant aquest tipus d’episodis, proporcionant mapes de l’estat del terreny quasi en temps real i reduint, a més, el cost de la tecnologia. Per això, el sistema implementa algoritmes avançats d’Intel·ligència Artificial que permeten processar a bord la informació. “El processament a bord ofereix una solució per a disminuir la quantitat de dades a transmetre reduint les grans imatges dels sensors a productes de dades més petits”, comenta Gonzalo Mateo (IPL), primer autor del article publicat recentment a la revista Scientific Reports –accés obert de Nature–, en el qual es cobreixen els detalls del treball.

El passat 30 de juny, WorldFloods va ser llançat des de Cap Canaveral a l’espai a bord del coet Falcon 9 de Space X per l’empresa D-Orbit, que ha posat en òrbita 6 microsatèl·lits –CubeSats– de diferents companyies. Entre aquests es troba Nebula, el satèl·lit d’1 kg de massa que acull WorldFloods i que és la primera iteració d’un servei de processat en òrbita amb xips tolerants a la radiació, en el qual es poden implementar algoritmes avançats d’Intel·ligència Artificial.

https://www.nature.com/articles/s41598-021-86650-z