José Antonio Sobrino, investigador de l'IPL al Parc Científic, nomenat editor cap de la nova revista Frontiers in Remote Sensing

21/09/2020

José Antonio Sobrino, catedràtic de Física de la Terra i Termodinàmica de la Universitat de València i Premi Rei Jaume I 2019, acaba de ser nomenat Field Chief Editor de la nova revista del grup Frontiers, una editorial líder de publicacions científiques d’accés obert. Frontiers in Remote Sensing posarà a disposició de la comunitat científica resultats d’investigació en l’avantguarda de l’observació des de satèl·lit.

La teledetecció, part essencial del Sistema Mundial d’Observació de la Terra, està experimentant una nova era amb el llançament de missions espacials que proporcionen dades novedoses que requereixen el desenvolupament de nous algoritmes i la millora dels existents. Per això, el grup Frontiers ha posat en marxa l’edició d’una nova publicació sobre Teledetecció que s’incorpora, sota la direcció científica de José A. Sobrino, al conjunt de més de 90 revistes d’impacte amb què compta l’editorial.

Frontiers in Remote Sensing, que es troba ja operativa per a la recepció de treballs, abordarà els enfocaments físics i quantitatius de la teledetecció de la terra, els oceans, la biosfera, l’atmosfera i l’espai a escala local i mundial; des de la teledetecció de les variables climàtiques essencials, l’observació del cicle de carboni i de l’aigua o l’avaluació dels recursos naturals, a la teledetecció de boscos i vegetació, la teledetecció urbana o les aplicacions oceàniques i geològiques, entre moltes altres àrees d’interès que es poden consultar ací .

Publicada en open access i sota revisió per parells, la revista presentarà sis seccions especialitzades amb consells editorials independents.

José Antonio Sobrino és Catedràtic del Departament de Física de la Terra i Termodinàmica de la Universitat de València i Director de la Unitat de Canvi Global en l’Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València. Els seus interessos d’investigació inclouen tècniques i aplicacions de la teledetecció tèrmica, com la temperatura i l’emissivitat de la superfície terrestre i marina, la inèrcia tèrmica, l’illa de calor urbana, l’evapotranspiració, les activitats cal/val, etc.

És autor de més de 250 publicacions, més de 300 documents de conferències internacionals i 30 capítols de llibres. Ha dirigit 20 tesis i ha sigut l’investigador principal de més de 60 projectes d’investigació. Ha sigut editor convidat de diversos números especials en revistes internacionals. És president de l’Associació Espanyola de Teledetecció, coordinador de la Xarxa Nacional d’Observació de la Terra (RNOT), membre del Grup Assessor de la missió Land Surface Temperature Monitoring (LSTM) de l’Agència Espacial Europea (ESA), i membre del Grup Científic de la missió indio-francesa TRISHNA.

El 2019 va rebre el Premi Rei Jaume I a la protecció del medi ambient, el més alt reconeixement a la protecció del medi ambient a Espanya. Conta, a més, amb el Premi Carta Poblament de la Ciutat de Torrent (2011, en la modalitat de Ciència, Tecnologia i Medi Ambient.

https://www.frontiersin.org/journals/remote-sensing#editorial-board