José Antonio Sobrino s’incorpora a l’Alt Consell Consultiu en R+D+i de la Comunitat Valenciana

27/10/2021

El catedràtic de Física de la Terra José A. Sobrino ha estat nomenat vocal científic de l’Alt Consell Consultiu en R+D+i, l’òrgan que assessora el Consell sobre investigació, desenvolupament i innovació. El científic de la Universitat de València, que s’incorpora a l’organisme en qualitat de Premi Rei Jaume I, orientarà el Consell en matèria de protecció del medi ambient i contribuirà a impulsar la futura Llei de la Ciència.

José Antonio Sobrino passa a formar part d’aquest consell després d’haver rebut el 2019 el Premi Jaume I de Recerca a la categoria de Protecció al Medi Ambient, per les seues investigacions en els canvis planetaris i la creació d’algoritmes per calcular la temperatura de la superfície de la Terra i els oceans.

L’Alt Consell Consultiu en Investigació, Desenvolupament i Innovació exerceix la tasca d’assessorament a la Generalitat Valenciana en polítiques d’R+D+i, elaborant estudis sobre la situació de la ciència i el desenvolupament tecnològic a la Comunitat Valenciana per a la consideració pel Govern Valencià. A més, duu a terme accions de divulgació científica –congressos, seminaris, publicacions, etc.– orientades a aportar i difondre socialment el valor de la investigació, el desenvolupament i la innovació.

José Antonio Sobrino és catedràtic de Física de la Terra i investigador a l’Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València. És president de l’Associació Espanyola Teledetecció, membre de l’Advisory Group de la missió LSTM de l’Agència Espacial Europea (ESA), membre del comitè científic de la missió Franco-Índia TRISHNA, editor en cap de la revista internacional Frontiers in Remote Sensing, coordinador de la Xarxa Nacional d’Observació de la Terra (RNOT) i president fundador del Congrés Internacional Recent Advances in Quantitative Remote Sensing, entre d’altres càrrecs.

Com a físic de la Terra especialitzat en Teledetecció, les seues línies de recerca se centren en l'estudi dels canvis que pateix el nostre planeta, analitzats amb el suport de satèl·lits de Teledetecció i el tractament digital de les imatges subministrades. Compta amb més de 300 publicacions a revistes científiques d’alt impacte; és Investigador Principal en més de 60 projectes finançats per Espanya, la Unió Europea (UE) i l’Agència Espacial Europea (ESA), i ha dirigit 20 tesis doctorals.

Els vocals científics de l’Alt Consell Consultiu s’integren a les comissions en funció de la modalitat del premi rebut. Per tant, la protecció del medi ambient a partir de les dades de teledetecció i observació de la Terra seran el principal àmbit d’assessorament del catedràtic de la Universitat de València.

S’incorporen enguany a l’Alt Consell els Premis Rei Jaume I de 2019 –Xavier Tolsa Domènech, José García Montalvo, Pura Muñoz Cánoves, José Antonio Sobrino Rodríguez; Aníbal Ollero Baturone i Carlota Pi Amorós– i els Premis de 2020 –Francisco José García Vidal, Diego Puga Pequeño, Miguel Beato del Rosal, Fernando Maestre Gil; Laura Lechuga Gómez i Verónica Pascual Boé.

La incorporació de tots ells a l’Alt Consell Consultiu a R+D+i de la Comunitat Valenciana tingué lloc divendres passat en un acte celebrat al Palau de la Generalitat.