Steve Running, científic de la NASA, analitza aquest dimarts les implicacions polítiques i socials del canvi climàtic

09/03/2020

Sota el títol ‘Is global NPP a planetary boundary for the terrestrial biosphere?’, el científic Steve Running farà una xerrada divulgativa entorn del canvi climàtic i el seu impacte en la política i l'economia, a partir de l'anàlisi de la producció primària neta (NPP) com a llindar per a l'estabilitat del sistema Terra. Serà aquest dimarts, a les 12:00h, al Saló d’Actes d'Instituts del Parc Científic.

Els límits planetaris (planetary boundaries) conformen un marc conceptual que avalua l'estat de diferents processos fonamentals per a l'estabilitat del sistema Terra i suggereix una sèrie de llindars dins els quals el planeta és habitable.

Al llarg del seu discurs, Running plantejarà la idea que la NPP i el cicle de carboni terrestre podrien conformar un límit planetari més, per tractar-se de factors que sostenen les xarxes alimentària i de combustible mundials i perquè integren aspectes de diversos dels límits planetaris actualment definits: el canvi d'ús de la terra, l'ús d'aigua dolça, la pèrdua de biodiversitat o els cicles del fòsfor. En l'actualitat, el monitoratge continu de la NPP amb imatges de satèl·lit permet quantificar amb major precisió quina fracció de la biosfera terrestre es veu afectada per la intervenció humana en convertir ecosistemes naturals en ciutats, bioenergia, o terrenys de cultiu. Això dóna peu al debat sobre en quin moment la humanitat sobrepassarà el límit planetari.

Steven W. Running és professor emèrit d'Ecologia en el Departament de Forestals i Conservació de la Universitat de Montana (els EUA) i director del Grup de Simulació Numèrica Terrodinàmica (Numerical Terradynamic Simulation Group, NTSG) d'aquesta institució. La seua línia principal de recerca se centra en el desenvolupament de models biogeoquímics combinant imatges de satèl·lit, bioclimatologia, i ecologia terrestre.

Running forma part de l'equip de NASA per a l'observació de la Terra, des d'on desenvolupa models a partir de dades dels sensors MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) a bord dels satèl·lits Terra i Aqua. Concretament, és responsable del desenvolupament i manteniment dels productes MODIS operacionals per a l'estimació de la fotosíntesi i la evapotranspiració de la vegetació a escala planetària.

Ha format part de nombrosos comités nacionals i internacionals i, actualment, és conseller de NASA per a ciències de la Terra i del grup de treball de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA).

Running va ser coautor del quart informe sobre Canvi Climàtic de l’Intergovernmental Panell on Climate Change (IPCC), organisme guardonat amb el Premi Nobel de la Pau en 2007.

Organitzada per l’Image and Signal Processing Group (ISP) de l’Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València, la conferència tindrà lloc dimarts 10 de març, a les 12:00h, al Saló d'Actes de l'edifici d'Instituts del Parc Científic. L'entrada és lliure.