La Unitat de Canvi Global de la Universitat de València contribuirà al desenvolupament de la pròxima generació de serveis climàtics urbans basats en models avançats de previsió meteorològica. El projecte, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, permetrà a les ciutats adaptar-se a les condicions canviants pròpies de l’escalfament global. Nou socis de sis països formen el consorci que treballa amb aquesta finalitat sota el paraigua del projecte europeu CityCLIM (H2020). El catedràtic de Física de la Terra José Antonio Sobrino, investigador a l’Image Processing Laboratory (IPL) de la UV, lidera la participació espanyola en el projecte.
Les àrees metropolitanes d’Europa tenen cada dia més els efectes del canvi climàtic. Les onades de calor prolongades, freqüents i intenses sobretot als nuclis urbans, suposen una amenaça per a l’ambient i per a la salut de la població. Contrarestar aquests efectes requereix no només comprendre’n les causes, sinó també dissenyar estratègies d’adaptació a les condicions climàtiques canviants que imperen al planeta com a conseqüència de l’escalfament global.
En aquest sentit naix el projecte ‘CityCLIM. Next Generation City Climate Services Using Advanced Weather Models and Emerging Data Sources’, en el marc europeu del programa Horitzó 2020, mitjançant l’acció Developing end-user products and services for all stakeholders and citizens supporting climate adaptation and mitigation.
El projecte té com a objectiu desenvolupar una plataforma oberta i una eina de previsió meteorològica urbana per executar un model meteorològic d’alta resolució (100m x 100m) per a diverses ciutats d’Europa, utilitzant diverses fonts de dades d’entrada, com ara mesuraments in situ o dades aèries i per satèl·lit. L’eina d’informació i previsió d’alta resolució resultant s’utilitzarà per donar avisos quasi en temps real a la ciutat i als ciutadans, així com per elaborar mapes d’impacte de diferents escenaris de mitigació que es poden aplicar a les zones urbanes. Aquests mapes es poden comparar entre les mesures de mitigació seleccionades per l’usuari i el grau de canvi –per exemple, augment de la superfície verda en un 50% o de l’albedo en un 20%. Els resultats d’aquestes previsions i simulacions es posaran a disposició pública a través d’un conjunt de serveis climàtics de la ciutat.
Actualment, el treball se centra en el desenvolupament d’una sèrie de models avançats de previsió meteorològica que optimitzen dades procedents de fonts satel·litàries ja existents, de fonts emergents i de fonts encara en fase de concepte. Són fonamentalment dades generades per Copernicus, el Programa d’Observació de la Terra de la Unió Europea, i relacionades amb les propietats de la superfície terrestre, la geometria o les propietats atmosfèriques, com la temperatura, la pressió i la humitat relativa de l’aire, entre d’altres. Com a font singular, el projecte incorpora a la investigació dades procedents de la ciència ciutadana per a la vigilància del clima. Per això, compta amb la col·laboració de 4 zones pilot que aborden diverses regions climàtiques d’Europa –Luxemburg, Regió de Macedònia Central/Àrea metropolitana de Tessalònica, la ciutat de València i la ciutat de Karlsruhe. Aquestes definiran els requisits de les eines que es desenvoluparan, donaran suport a l’especificació i les proves dels serveis, i serviran com a demostradors dels enfocaments seleccionats i les tecnologies desenvolupades.
El treball planteja desenvolupar una plataforma virtual que proporcionarà serveis meteorològics i climàtics específics per a les àrees metropolitanes, basats en aquests models avançats actualment en desenvolupament per part del consorci cientificoempresarial. “A diferència dels models de previsió convencionals, la resolució dels quals sol ser de diversos quilòmetres, el nou model tindrà una resolució de 100m x 100m, de manera que puga oferir resultats rellevants per donar suport a l’adaptació al canvi climàtic”, comenta José Antonio Sobrino, catedràtic de Física de la Terra, responsable de la Unitat de Canvi Global i líder de la participació espanyola a CityCLIM.
En una altra línia de serveis, la plataforma oferirà un sistema específic per a ajuntaments i altres institucions, orientat a examinar l’efecte de les mesures de planificació urbana en resposta al canvi climàtic. En aquest context es contempla, per exemple, l’anàlisi de l’impacte dels espais verds i les masses d’aigua al clima metropolità. A més, el projecte té previst establir un marc genèric per a la construcció de la pròxima generació de serveis climàtics urbans.
Executat per un consorci d’empreses, institucions i equips científics de sis països –Alemanya, Suïssa, Àustria, Luxemburg, Grècia i Espanya– CityCLIM està coordinat per OHB System AG, filial del grup aeroespacial i tecnològic OHB SE. La Unitat de Canvi Global de la Universitat de València lidera la participació espanyola en aquest projecte de tres anys de durada.
El consorci està format per OHB Digital Solutions (Àustria), l’Institut für Angewandte Systemtechnik Bremen GmbH, Meteologix AG (Alemanya), la Universitat de València (Espanya), Helmholtz-Zentrum fur Umweltforschung GmbH-UFZ (Alemanya), CLT UFA (Luxemburg), Region of Central Macedònia (Grècia), Ajuntament de València (Espanya) i Stadt Karlsrhe (Alemanya).
https://www.ohb.de/en/news/2021/ohb-coordinates-cityclim-project