L’astrònom de la Universitat Iván Martí-Vidal rep el Premi Jove Investigador de l’Event Horizon Telescope

29/10/2021

La col·laboració EHT (Event Horizon Telescope) ha concedit l’Early Career Award 2021 a Iván Martí-Vidal, investigador al Departament d’Astronomia i Astrofísica, i a l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, per la seua contribució fonamental a l’obtenció de la primera imatge d’un forat negre. En aquesta segona edició dels premis, l’EHT ha guardonat un total de 15 investigadors d’arreu del món per les seues importants aportacions al projecte.

El jurat ha reconegut Iván Martí-Vidal per la seua contribució fonamental al desenvolupament de les capacitats polimètriques de l’EHT i ALMA-VLBI, així com per les seues aportacions per a l’obtenció de la primera imatge polaritzada de l’estructura a escala de l’horitzó de successos en el forat negre M87.

L’any 2019, EHT va mostrar al món la primera imatge d’un forat negre supermassiu del centre de la galàxia Messier 87, situada a 55 milions d’anys llum de la Terra. Gràcies a l’algoritme ‘PolConvert’, desenvolupat pel científic valencià, el telescopi ALMA va poder unir-se a l’EHT en temps rècord i baix pressupost, i esdevingué l’element més sensible del projecte que va obtenir aquesta primera imatge de M87.

Iván Martí-Vidal és un radioastrònom expert en interferometria i polarimetria. Ha estat IP de diversos projectes internacionals relacionats amb l’estudi d’explosions de supernoves, atmosferes estel·lars i dolls relativistes en Nuclis Galàctics Actius. És el desenvolupador d’algorismes avançats de calibratge que són components fonamentals de projectes VLBI de gran impacte, com ara l’Event Horizon Telescope.

Després d’obtindre el seu doctorat a la Universitat de València (2008), va ser investigador postdoctoral Alexander-von-Humbodlt en el Max-Planck-Institut für Radioastronomie (MPIfR, Alemanya; 2009-2011), astrònom de plantilla a l’Onsala Space Observatory (OSO, Suècia; 2011-2018), membre del Centre Regional Europeu d’ALMA (Node Nòrdic), astrònom de plantilla a l’Institut Geogràfic Nacional (Espanya; 2018-2019) i investigador distingit (Programa CIDEGENT, GVA) a la Universitat de València. També és membre actiu de la Col·laboració EHT i un dels coordinadors del seu Grup de Polarimetria.

Ha obtingut diferents premis nacionals i internacionals, com el Premi Rotary València/Centre (1999) i el Premi RSEF/FBBVA als millors treballs de divulgació (2012 i 2020), així com el Breakthrough Prize in Fundamental Physics (2019) i la Medalla Einstein (2020), tots dos compartits entre la resta de membres de la Col·laboració EHT.